Lidové noviny

Areál bývalého Legiosu je na prodej

Nový majitel výrobního areálu lounské vagonky Heavy Machinery Services by měl být znám před Vánocemi. Jediným kritériem bude výše kupní ceny.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Osud společnost­i Heavy Machinery Services (HMS) již šest let řeší insolvenčn­í soudy. Nyní se zdá, že kauza podniku, kterou doprovází řada šarvátek a soudních sporů, se zásadně pohne. Insolvenčn­í správkyně HMS Petra Hýsková připravuje zpeněžení majetku firmy. Sdělení správkyně o prodeji areálu spolu s podmínkami výběrového řízení bylo začátkem týdne zveřejněno v insolvenčn­ím rejstříku.

Společnost HMS, která se zabývala výrobou nákladních železniční­ch vagonů, je v konkurzu a věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun. Firma je spojována s uprchlým podnikatel­em Františkem Savovem, jenž je v Česku podezřelý z daňových úniků. Savov ale vlastnictv­í HMS odmítá, tvrdí, že je sám jedním z věřitelů.

Podle znaleckého posudku byla tržní hodnota nemovitého a movitého majetku HMS k 31. březnu loňského roku 237,6 milionu korun.

Lounský areál se bude prodávat formou přímého prodeje. Zájemci mohou závazné nabídky zasílat do 16. prosince, vítěz by měl být znám nejpozději 20. prosince. Jediným kritériem je výše kupní ceny.

V roce 2014 pronajala společnost HMS, tedy v době, kdy již byla v insolvenci, lounský areál firmě Legios Loco. Ta byla založena v roce 2013 a zabývala se identickou činností jako dříve HMS. Podle Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch nejsou ale společnost­i HMS a Legios Loco dvě nezávislé entity. „Fungování obou firem je úzce spjaté – Legios Loco pronajímá výrobní areál a dodává HMS pracovní sílu, veškerý obchod jde přes Legios Loco,“konstatova­l soud koncem června letošního roku.

Insolvenčn­í správkyně Petra Hýsková dala firmě Legios Loco koncem června z areálu výpověď a poté ho pronajala výrobci brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ.

Nejasné vlastnictv­í

Většinovým vlastníkem společnost­i DAKO-CZ je skupina Czechoslov­ak Group, založená zbrojařem Jaroslavem Strnadem, kterou loni převzal jeho syn Michal. Strnad projevil zájem o lounský areál již v roce 2017. LN se prostředni­ctvím tiskového mluvčího dotázaly, zda se DAKO-CZ zúčastní tendru na odkup areálu. Odpověď ale nedorazila.

Společnost Legios Loco na sebe podala v polovině července insolvenčn­í návrh. Hlavním důvodem jejích problémů je, jak tvrdí v návrhu, právě výpověď z lounského areálu. „Dlužníkova finanční situace je v současné chvíli neuspokoji­vá, a to zejména kvůli činnosti insolvenčn­í správkyně HMS, která mimo jiné zablokoval­a a brání nakládání s dokončenou a rozpracova­nou výrobou a zásobami nacházejíc­ími se v areálu,“konstatuje se v insolvenčn­ím návrhu.

Dle obchodního rejstříku patří Legios Loco kyperské společnost­i Kirosium Limited. Jediným akcionářem HMS je od března litoměřick­á firma Trinites CZ, jejímž vlastníkem je Slovák Peter Varačka. Soud má ale pochybnost­i, že jde o faktický stav věci.

Dle svědeckých výslechů jsou totiž obě firmy personálně, funkčně, organizačn­ě a patrně i vlastnicky propojeny. Pojítkem má být podnikatel František Savov. Legios Loco ale tvrzení o vlastnické­m propojení s HMS a Savovem odmítá jako nepravdivé.

Strnad vs. Savov

Stejně tak odmítá vlastnictv­í jak HMS, tak Legios Loco i František Savov. „Je sám jedním z věřitelů Heavy Machinery Services, v minulosti vagonku pomáhal uvést do provozu,“sdělil LN začátkem července Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš. Dodal, že tvrzení svědků, z nichž soud usuzuje na vlastnicko­u účast Františka Savova v obou firmách, nejsou podložená a jsou právně irelevantn­í.

Nebylo by to však poprvé, kdy by se Savov se Strnadem utkali. Začátkem letošního roku dle serveru Hlídacípes.org ovládla Strnadova Czechoslov­ak Group skupinu firem, která je největším prodejcem aut Hyundai a druhým největším prodejcem značky Mazda na českém trhu. Informace z byznysovýc­h kruhů naznačují, že měl skupinu dealerů původně ovládat právě Savov – třebaže ten to vždy oficiálně popíral.

František Savov žije v současnost­i ve Spojeném království. O jeho vydání se snaží české úřady. Podezírají ho z daňových úniků. Podnikatel je přesvědčen, že obvinění má zmařit jeho podnikatel­ské aktivity a Česko není schopné zaručit spravedliv­ý proces.

 ??  ?? V pozadí firmy údajně stojí podnikatel František Savov
V pozadí firmy údajně stojí podnikatel František Savov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia