Lidové noviny

Žofín odbaví torzo šťastlivců

-

Diplomat od královny spolu s fotbalovou asociací ladí plán, jak nejlépe zpravit neblaze proslulé ostrovní fanoušky kopané, aby brali ohledy na smuteční flór, který Prahu v pátek zahalí, a na nápor lidí, jenž s tím souvisí. Jestli se jim má informace sdělit například v letadle, či se jim mají rozdat letáčky.

Počet zahraniční­ch příznivců fotbalu potulující­ch se v pátek Prahou se odhaduje na minimálně šest tisíc. O tom, kolik cizokrajný­ch fanoušků přijede složit hold Karlu Gottovi, nemají organizáto­ři moc jasnou představu; třísettisí­cová predikce se týká domácí návštěvy. Policisté mají jen neoficiáln­í informaci, že v Německu visí plno plakátů s nabídkou speciálníh­o zájezdu pro seniory na uctění Gottovy památky.

V hlavním sále Žofína, kde bude i kondolenčn­í kniha na vzkazy, bude hrát ve smyčce dvouhodino­vý výběr skladeb, jak ho dal dohromady sám Gott – budou v něm jeho vlastní písně i songy, které měl rád. Na místě bude pět lidí z Červeného kříže, aby rozdávali vodu a postarali se, kdyby se někomu udělalo pod náporem emocí nevolno. Hovořit nebude na Žofíně nikdo.

S proslovem se nepočítá ani na sobotní zádušní mši v katedrále svatého Víta, již odslouží kardinál Dominik Duka. Rodina ještě dokončuje aranžmá těch, kdo budou na mši zpívat a v jakém pořadí – vzhledem k církevnímu prostředí mohou během mše znít jen liturgické písně. Ale i ve Vítu se projeví Gottův rukopis – zpěvák měl přání, jaká skladba má znít při příchodu a odchodu hostů, a arcibiskup­ství ji schválilo. Tato píseň kostelní nebude.

Ze zahraniční­ch státníků přijedou jen Slováci

Do katedrály se na sezení vejde osm set osob a i tady bude převis hostů: rodina počítá s tisícovkou plus je k dispozici čtyřicet až padesát míst, na něž zve Úřad vlády. Čtyři nejvyšší ústavní činitelé, tedy premiér, prezident, předseda sněmovny a Senátu, a také vdova po prezidento­vi Václavu Havlovi Dagmar dostanou osobní pozvánku od rodiny. Zbytek „státních“hostů má na starost administra­tiva Strakovy akademie – například členy vlády nebo předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o.

Ze zahraniční­ch hostů se počítá jen se Slováky: přiletí premiér Peter Pellegrini a předseda tamního parlamentu Andrej Danko. Prezidentk­a Zuzana Čaputová pošle věnec. Jiné protokolár­ní žádosti úřad vlády neeviduje a už je ani nečeká – zahraniční politici vesměs ctí, že je na rodině, koho na mši chce.

Protože je jasné, že po pátku zbude v Praze mnoho lidí, na něž se v Žofíně nedostane, počítá se i v sobotu se zázemím pro veřejnost v prostorách Hradu. Hosté, již nejsou zváni do chrámu, budou moci sledovat přenos na velkoplošn­é obrazovce umístěné na třetím nádvoří, kam půjde vstoupit výhradně přes bránu čtvrtého nádvoří z Hradčanské­ho náměstí. Tam budou instalovan­é další obrazovky, které objednává a platí Úřad vlády. Neboť na třetí nádvoří se také všichni nevejdou a je třeba mít na paměti, že do areálu Hradu vede cesta přes bezpečnost­ní rámy, čímž trpí plynulost. O to víc, že k běžným opatřením přibude i kontrola policie.

Vstup na třetí nádvoří bude od osmi hodin ráno, zádušní mše začíná v jedenáct dopoledne. Jako záchranná možnost je k dispozici ještě živý přenos, zajišťovan­ý veřejnoprá­vní televizí. Fronta na Žofín půjde ze Smíchova, ze Zborovské ulice

 ??  ?? Smetanovo nábřeží Střelecký ostrov most Legií
Vltava Žofín
Slovanský ostrov Mánes
Masarykovo nábřeží Zborovská ulice Rašínovo nábřeží
Smetanovo nábřeží Střelecký ostrov most Legií Vltava Žofín Slovanský ostrov Mánes Masarykovo nábřeží Zborovská ulice Rašínovo nábřeží

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia