Lidové noviny

Kozák řídil triumf Sparty

- ANTONÍN VAVRDA

Fotbalisté Sparty se po dvou porážkách konečně dočkali tříbodovéh­o zisku, když doma na Letné slavili výhru 4:0 nad Karvinou. Pod tu se nejvýrazně­ji podepsal třígólový Libor Kozák. Na čele pak po neděli utekla Slavia druhé Plzni už na šest bodů.

PRAHA Pouze dva góly zaznamenal za jedenáct ligových kol ve sparťanské­m dresu Libor Kozák, třicetilet­ý kanonýr, který přišel na Letnou po sedmibrank­ovém jaru v Liberci. Až v kole číslo 12 ukázal proč. Karviné nasázel tři góly a nejvýrazně­ji se podepsal pod triumf 4:0.

„Po těch dvou porážkách se Slavií a v Plzni jsme se už potřeboval­i odrazit,“znělo z úst sparťanské­ho kapitána.

Žádná euforie z vlastního střeleckéh­o obrození. Měl radost především z týmového úspěchu, jasného triumfu, který by mohl kdysi slavnou značku konečně nakopnout k lepším zítřkům.

Minimálně po výkonu ve druhém poločase mohou být svěřenci kouče Václava Jílka a také tolik zkoušení sparťanští fanoušci naplněni optimismem.

„Kluci mi to především dobře dávali. Já osobně jsem se cítil stejně jako jindy, ale tentokrát se mi povedly ty góly dát,“usmíval se Kozák, pro kterého to byl teprve druhý hattrick v tuzemské nejvyšší soutěži.

„Mohl jsem předtím dát víc gólů, to vím. Ale to je pryč, nemá cenu se v tom šťourat, jdeme dál,“dodal spokojeně. Jeho slova potvrdil i Jílek. Tomu tak poprvé gólově oplatil důvěru do něj vloženou.

„Jsem rád i za něj. Vidím, co všechno fotbalu dává a jak se mu nedařilo. Doufám, že dnes to byl ten pravý impulz pro něj i pro mužstvo. Ale moc dobře si uvědomuju, že je zapotřebí to potvrdit v dalších zápasech,“řekl kouč Letenských.

Spolehlivé­ho střelce má také Mladá Boleslav. Rus Nikolaj Komličenko jí gólem z penalty v první minutě nastavení pomohl ke zdolání Plzně. Ta přitom ve středočesk­ém městě vedla 1:0 zásluhou Kopice ve 29. minutě.

Jenže krátce po poločase vyrovnal Budínský a v závěru otočil svojí osmou trefou v letošním ligovém ročníku pětadvacet­iletý kanonýr.

„Věřil jsem, že tu penaltu dá,“usmíval se po cenné výhře kouč Boleslavsk­ých Jozef Weber.

Díky cenným třem bodům se jeho celek vrátil na třetí místo tabulky o bod před Baník Ostrava, který v sobotu rozstřílel 4:0 Zlín, a čtyři body právě za Plzeň.

Té navíc už o šest bodů odskočila mistrovská Slavia.

Český účastník v základní skupině Ligy mistrů dokázal před reprezenta­ční pauzou opanovat výsledkem 2:0 těžký duel v Jablonci. Góly vítězů vstřelili ve druhé půli Souček a Olayinka. Branky: 70. Souček, 73. Olayinka. Rozhodčí: Proske - Kotík, Dresler - Pechanec (video). ŽK: Kubista, Doležal - Stanciu, Bořil. Diváci: 4863.

Jablonec: Hrubý - Holík, Plechatý, Břečka, Krob - Hübschman - Kratochvíl (87. Velich), Kubista (62. Hämäläinen), Považanec (76. Chramosta), Jovovič - Doležal. Trenér: Rada.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Frydrych, Bořil - Souček - Masopust (63. Provod), Hušbauer, Stanciu (83. Hora), Olayinka - Tecl (68. Škoda). Trenér: Trpišovský. Branky: 48. Budínský, 90.+2 Komličenko z pen - 29. Kopic. Rozhodčí: Lerch Kubr, Dobrovolný - Zelinka (video). ŽK: Matějovský, Komličenko, Pudil - Krmenčík, Kalvach. Diváci: 4215.

M. Boleslav: Stejskal - Jakub Klíma, Tatajev, Pudil, Křapka - Budínský (86. Hašek), Hubínek, Matějovský, Fulnek (57. Jiří Klíma) - Mešanovič (68. Ladra), Komličenko. Trenér: Weber.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Hloušek - Kalvach, Procházka - Kopic, Hořava, Kovařík (62. Kayamba) - Krmenčík (79. Chorý). Trenér: Vrba.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Sparťanští střelci. Kanga, který se trefil při výhře 4:0 proti Karviné jednou, gratuluje třígólovém­u Kozákovi.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Sparťanští střelci. Kanga, který se trefil při výhře 4:0 proti Karviné jednou, gratuluje třígólovém­u Kozákovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia