Lidové noviny

Thálie mají Trmíková, Mrkvička i Svěrák

-

PRAHA Ceny Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í v sobotu na slavnostní­m ceremoniál­u v Národním divadle získali herec Ladislav Mrkvička a pěvkyně Gabriela Beňačková. Nově vzniklá Česká akademie divadelník­ů udělila i novou cenu, a to za mimořádný přínos českému divadelním­u umění, dostal ji Zdeněk Svěrák, jemuž stejně jako Mrkvičkovi hlediště Národního divadla aplaudoval­o vstoje. Akademie za celoživotn­í jevištní výkony ocenila také herečky Helenu Kružíkovou a Věru Vlkovou a tanečnici Zdenku Kratochvíl­ovou.

Cenu Thálie za mimořádný výkon v činohře v uplynulé sezoně dostala Lucie Trmíková za roli Anny v inscenaci Soukromé rozhovory, která vznikla podle jejího scénáře na motivy textu Ingmara Bergmana v režii Jana Nebeského. V mužské kategorii cenu dostal Viktor Dvořák za roli Louise Aronsona v inscenaci Andělé v Americe, kterou v režii Michala Dočekala hrají Městská divadla pražská.

Za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v kategorii opera cenu dostala sopranistk­a Kateřina Kněžíková. Herecká asociace ji ocenila za roli Julietty v inscenaci Julietta aneb Snář, jedné z vrcholných oper Bohuslava Martinů, kterou uvedlo Národní divadlo moravskosl­ezské Ostrava.

Mezi muži v operní kategorii byl na slavnostní­m večeru oceněn Ondřej Koplík za roli dona Ramira v Popelce Gioacchina Rossiniho v inscenaci Divadla F. X. Šaldy Liberec. Cenu Thálie za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v oboru tanec dostala první sólistka Baletu Národního divadla Alina Nanu. Porota ji ocenila za roli Lise v inscenaci Marná opatrnost, kterou uvádí první česká scéna. V mužské kategorii cenu dostal Dominik Vodička za roli Muže v Kytici, kterou pro Pražský komorní balet nastudoval choreograf Petr Zuska.

Letos nově zavedenou cenu v kategorii alternativ­ní a loutkové divadlo obdržel Milan Hajn za roli Bílého tesáka v inscenaci Divadla DRAK Hradec Králové. Za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v oboru muzikál, opereta a jiné hudebně-dramatické žánry dostala Thálii Martina Šnytová. Cenu získala za roli Reno Sweeneyové v inscenaci Děj se co děj, kterou uvedlo Národní divadlo moravskosl­ezské Ostrava. V mužské kategorii byl oceněn Vojtěch Dyk za dvojroli Sherlocka Holmese a sira Arthura Conana Doyla v inscenaci Legenda jménem Holmes, kterou uvedlo pražské Hudební divadlo Karlín.

 ?? FOTO MAFRA ?? Zdeněk Svěrák přínos divadlu s cenou za mimořádný
FOTO MAFRA Zdeněk Svěrák přínos divadlu s cenou za mimořádný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia