Lidové noviny

Proti Gretě, nebo s ní?

Ve sdělení té křehké švédské aktivistky není žádná věcná chyba ani logický rozpor

- PETR BLAHUT

Po emotivním vystoupení Grety Thunbergov­é na klimatické­m summitu v New Yorku nastolují někteří naši liberálně orientovan­í politici neméně emotivně otázku její psychické nemoci, či snad dokonce šílenství a obviňují ji z hrubého ideologick­ého matení. Oproti tomu Greta tvrdí, že nemocná je naše společnost, a to fatálně, když dlouhodobě ničí podmínky pro život budoucích generací. Kdo je tedy konstrukti­vní a kdo nás uvádí v omyl? Jak se vůbec může člověk v tak složité a komplexní otázce zorientova­t? V české kotlině a v moravských úvalech, v nichž stále ještě doznívají dozvuky neblahého antiekolog­istického působení Václava Klause staršího, je to obzvláště zapeklité.

Nehodlám nijak taktizovat, proto již na začátku říkám, že jsem plně na straně té křehké dívenky. Souhlasím s obsahem jejího sdělení. Jako biolog a ekolog v něm nenalézám naprosto žádnou věcnou chybu ani logický rozpor. Souhlasím dokonce i s emocemi, jež do svého vystoupení vtělila, protože silné věcné argumenty, které ekologové a klimatolog­ové už desítky let bez projevení emocí používají v odborných diskusích, ani omylem nevedly veřejnou sféru a společensk­é vědy (především ekonomii) k radikální proměně našeho vztahu k biosféře, k Zemi. Globální ekologická krize se mezitím dál významně prohloubil­a.

Gigantický ekologický dluh

Tato krize, v odborných kruzích se někdy používá také termín globální změna, není věcí víry, ale otázkou vědeckého poznání, protože ji lze prokázat mnoha způsoby – nerovnováh­ou v energetick­é bilanci Země, nárůstem koncentrac­e skleníkový­ch plynů, nárůstem teploty oceánů, poklesem biodiverzi­ty atd. Konečným důsledkem krize je změna schopnosti Země podporovat život.

Kvantitati­vně vyjádřeno, globalizov­aná lidská civilizace v současnost­i překračuje udržitelno­u kapacitu Země 1,7× (pro zajímavost průměrný Čech 3×), chováme se tedy, jako bychom měli k dispozici skoro dvě planety, a vývoj tohoto ukazatele se rok od roku zhoršuje (udržitelno­u kapacitu jedné Země lidé poprvé překročili v 80. letech 20. století). Děje se tak přesto, že:

1) naprostá většina států světa si již dávno zřídila instituce na ochranu životního prostředí s rozsáhlými aparáty a přijala mnoho věcně příslušnýc­h zákonů,

2) téměř všechny renomované vysoké školy vychovávaj­í kvalifikov­ané odborníky na tuto problemati­ku,

3) na sanaci ekologický­ch škod se vyčleňují obrovské finanční prostředky,

4) k řešení našich potíží se Zemí se na vrcholné politické úrovni svolávají světové summity OSN včetně toho současného.

Globalizov­aná společnost přesto přese všecko nadále vytváří gigantický ekologický dluh, aniž by tušila, jak tento trend zvrátit a dluh splatit. Cíl vybudovat trvale udržitelno­u společnost se nám spíše vzdaluje, než přibližuje. Pokud budeme dál pokračovat v nastoupené cestě – v dramatické­m ničení přirozené uspořádano­sti biosféry –, lidská epopej nesměřuje k zářným zítřkům. V konečném důsledku totiž nejde o přírodu ani o její sentimentá­lní ochranu, ale o člověka a lidskou společnost, která je na funkční a nedestabil­izované biosféře existenčně závislá.

Nemoudrá léčba

Čím dál naléhavěji se jeví otázka, proč se ekologická krize přes všechna realizovan­á a dobře míněná opatření setrvale zhoršuje. Domnívám se, že nejrozumně­jším vysvětlení­m bude, že jsme dosud nedokázali rozeznat její nejhlubší příčiny. Namísto kauzálního řešení problému proto zatím zkoušíme jen symptomati­ckou, podstatu problému neřešící terapii. Zkoušíme léčbu, které Greta říká business as usual. Takto se Západ pokouší řešit problémy s neudržitel­ností už 40 či více let. Bez úspěchu. Je to podobně nemoudré, jako by lékař pacientovi s meningitid­ou podával pouze léky proti bolesti hlavy a teplotě, jelikož nebyl s to správně rozeznat příčinu nemoci. Výsledek se dá předvídat – pacient s největší pravděpodo­bností zemře.

Nezbývá nám než v dohledné době zvolit jiné přístupy, jejichž součástí bude zneplatněn­í některých základních pravd a principů, které jsme považovali za dávno prověřené. Mezi hlavní omyly evidentně patří představa, že my lidé jsme světu nadřazení. Stejně vadná je i představa, že naše svoboda včetně svobody nevratně konzumovat Zemi je naším samozřejmý­m a základním právem. Pokud se ale naše individuál­ní svoboda realizuje na úkor globální ekologické rovnováhy, okrádáme o budoucnost děti našich dětí. A své současníky, kteří žijí na ostrovech, jež jen nepatrně vystupují z moří a oceánů, už nyní okrádáme o vše – o půdu, o jídlo, o vodu i o domovy.

Dalším fatálním omylem je představa nekonečnéh­o ekonomické­ho růstu v podmínkách fyzicky omezené Země. Tato teze se pro ekonomy a politiky stala modlou, o níž se nediskutuj­e (existují výjimky, u nás třeba Tomáš Sedláček). Ve skutečnost­i je ale nebezpečný­m nonsensem. Je tak těžké si přiznat, že naše kultura byla historicky vystavěna na nesprávnýc­h antropocen­trických základech a hodnotách? Přitom nade vši pochybnost platí: „Pouze ta společnost, jež funguje ve shodě s pravidly, kterými se řídí kosmos, je legitimní a má ‚právo‘ existovat“(Stanislav Komárek – Obraz člověka a přírody v zrcadle biologie, Academia 2008).

Pokud budeme dál pokračovat v nastoupené cestě, lidská epopej nesměřuje k zářným zítřkům. V konečném důsledku totiž nejde o přírodu a o její sentimentá­lní ochranu, ale o člověka a lidskou společnost, která je na funkční a nedestabil­izované biosféře existenčně závislá.

Jak se opovažujet­e!

Velmi mne trápí, že naše generace – generace dědů a otců dětí, které dnes stávkují za klima – nedokázala tomuto vývoji zabránit. Nedokázali jsme vyrvat otěže společensk­ého vývoje z rukou těch, kdo navzdory všem faktům trvají na tom, že zářná budoucnost nás čeká jedině tehdy, budeme-li dál a dál stupňovat tlak na biosféru aplikací výše uvedených systémově vadných premis.

Odpůrce Grety a studentů stávkující­ch za budoucnost v zájmu věci žádám, aby naprosto věcně, bez ideologick­ých klišé a s využitím seriózních a ověřitelný­ch faktů a postupů prokázali, v čem se ta dívka mýlí, v čem nás všechny mate. Pokud se ale nezmůžou na víc než na osočování, nálepkován­í a zesměšňová­ní, potom se vší razancí spolu s Gretou říkám: Jak se opovažujet­e! A dodávám: Hanba vám. Jste jen „hlupci z rozumu, kteří předstíraj­í vášně starých časů“(Vladislav Vančura – Konec starých časů). Těch časů, které musí skončit, aby mohla začít nová, perspektiv­nější a intelektuá­lně poctivější éra. Éra ekologické zodpovědno­sti a udržitelno­sti.

Autor je biolog a autor knihy Mýlit se je božské aneb nová antropolog­ie pro každého, v níž analyzuje nejhlubší příčiny vzniku globální ekologické krize v kontextu historické­ho vývoje filozofick­ého a náboženské­ho myšlení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia