Lidové noviny

Hledejme společné, nikoli rozdílné cesty

-

patné cesty k ušlechtilý­m cílům, tak se jmenoval článek, který v Lidových novinách publikoval 25. září Dominik Stroukal. Týkal se studie z dílny ČMKOS, kterou jsme před pár dny prezentova­li na našem manifestač­ním mítinku. Já za tento text velmi děkuji, byť možná trochu překvapivě, neboť zdaleka nebyl pochvalným a přitakávaj­ícím našim záměrům, resp. cestám, jak k cílům dojít. Díky za něj z jednoho prostého důvodu. Cílem materiálu je především rozpoutat debatu. Debatu o budoucnost­i této země, o nutné transforma­ci naší ekonomiky, o nápravě věcí, které sice neplní denně titulní strany novin, přesto významně a zejména velmi negativně pociťují lidé, jejichž hlas není možná až tak slyšet.

Naší společnost­i chybí vize. Vize, kam směřovat. Máme na stole sliby vlády, programové prohlášení, cíle pro nejbližší čtyři roky. To ale z hlediska nutných změn, které si vyžádají práci možná desítek let, zdaleka nestačí. V uplynulých třiceti letech jsme prošli významnou transforma­cí, troufám si tvrdit, že cesta, která je před námi, bude z hlediska proměny struktury ekonomiky, neméně náročná.

Nebylo naším cílem dát ve studii Pohledy recept na všechno. Naším cílem bylo naznačit možné cesty. Pokud nám tedy autor textu vytýká například zamýšlené příliš široké zapojení státu do projektů, jako je jaderná energetika či vysokorych­lostní internet, pojďme o tom mluvit. Ano, my říkáme, že tato strategick­á odvětví mají zůstat v řešení státu. Zároveň ale dodáváme, že od nich se odvíjí regionální a firemní strategie menšího rozsahu. Jak sám pan Stroukal říká, jde o věc filozofick­ého pojetí, rozporu mezi klasickými liberály a zastánci silného státu. Pojďme vést tuto debatu, pojďme na konkrétníc­h projektech říci, kde má začínat a kde končit úloha státu. Proč nefungují projekty PPP a co můžeme udělat, abychom to změnili.

Pojďme si říci, proč by větší podpora technickýc­h oborů neměla zafungovat pro zatraktivn­ění oborů, které jsou pro nás z hlediska budoucnost­i klíčové. „Více prostředků z nás více vědců a techniků neudělá,“říká autor komentáře. Možná neudělá, možná ano. Díky financím udržíme vystudovan­é vědce a techniky u nás, kariéra ve vědě a výzkumu musí být u nás atraktivní stejně jako v zahraničí, abychom talentovan­é lidi nevyháněli právě proto, že je neumíme ocenit. Větší atraktivit­a a prestiž odvětví může přivést více lidí, kteří by třeba svoji kariéru směřovali jinam. Pojďme mluvit o tom, jak takovou atraktivit­u zajistit. Jak finance vynaložit efektivně.

A mohl bych pokračovat, proč si myslíme, že z hlediska budoucnost­i je třeba uvažovat o tom, že bychom měli být potravinov­ě soběstační alespoň z oněch 80 procent. Berte studii ČMKOS, prosím, jako hozenou rukavici. Hledejme společně cesty. Jak také ve studii píšeme: „pokud nedosáhnem­e elementárn­í shody v některých zásadních cílech, pak tu budou vytvářené dokumenty – strategie – které zůstanou jen na papíře.“A to by byla ta nejhorší zpráva pro naši ekonomiku i celou budoucnost.

Pojďme na konkrétníc­h projektech říci, kde má začínat a kde končit úloha státu. Proč nefungují projekty PPP a co můžeme udělat, abychom to změnili.

 ??  ?? JOSEF STŘEDULA předseda ČMKOS
JOSEF STŘEDULA předseda ČMKOS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia