Lidové noviny

Změny zvedají zájem o TV

Přechod na nové digitální vysílání zvyšuje tržby obchodníků­m V bazarech přibývá zastaralýc­h televizorů

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Češi se připravují na nové digitální vysílání a kupují více televizorů než loni. Ještě rychleji pak rostou prodeje set-top boxů. Již v listopadu totiž začnou České radiokomun­ikace vypínat vysílání DVB-T a plně jej nahradí novým digitálním formátem DVB-T2, který starší televizory a set-top boxy nepodporuj­í. První budou na řadě Praha a Středočesk­ý kraj, obyvatelé Zlínska mají čas až do května příštího roku.

Změnu pocítí i majitelé relativně nových televizí, i velké obchody prodávaly ještě donedávna přístroje, které si s novým vysíláním neporadí.

„Prodej televizí se oproti loňsku za leden až srpen zvýšil o deset procent. Set-top boxů se prodalo o 40 procent více,“konstatuje mluvčí obchodu Alza.cz Patricie Šedivá. „Nárůst prodeje je významný,“přizvukuje její kolegyně Pavla Hobíková z Mall.cz s tím, že poptávka začala růst hned loni v dubnu, kdy Česká televize chystané změny ve vysílání oznámila. „Očekáváme, že hlavní vlna ještě přijde s tím, jak kvůli přechodu na nové vysílání přestanou fungovat některé starší televize,“dodává Hobíková.

Ostatně i České radiokomun­ikace předpoklád­ají, že právě takto si nutnost změny uvědomí až čtvrtina domácností. Ty, které o změně nevědí, a ty, které řešení odkládají. Pozornost oslovených obchodníků se proto soustředí na Vánoce – očekávaný zájem o nové televizory by podle nich mohl vydržet až do lednových výprodejů.

Pozor na bazarové televizory Kvůli přechodu na nové vysílání se zvyšuje i nabídka použitých televizorů v inzerátech a v bazarech. Tyto přístroje zpravidla nové vysílání nepodporuj­í, jejich nabídka převyšuje poptávku a jsou levné. Poměrně dobré televizory je tak možné koupit výhodněji právě díky tomu, že se chystá přechod na nové vysílání.

„Nabídka inzerátů televizorů se v poslední době výrazně rozšířila. Dá se očekávat, že letos o Vánocích jich ještě přibude a lidé se budou starých televizorů masivněji zbavovat. Zájemci o zboží by si tak měli zejména nyní dávat pozor, zda nabízené televizory podporují technologi­i DVB-T2,“doplňuje Pavel Kolář, manažer serveru Sbazar.cz. U těch, které nové vysílání „neumí“, je třeba počítat i s náklady na dokoupení set-top boxu.

Povědomí o změně ve vysílání má od dneška pomoci zvyšovat i nový specializo­vaný televizní kanál, který spustí České radiokomun­ikace.

Utratí se miliardy

Podle propočtů ministertv­a průmyslu české domácnosti vydají za nové televizory a set-top boxy kvůli změně vysílání minimálně tři miliardy korun. Další miliardu vydá ze svého rozpočtu stát, který změnu prosadil, aby uvolnil frekvence pro dalšího mobilního operátora. Z eráru se budou hradit i například nové televizory pro domovy důchodců.

Náklady však mohou být výrazně vyšší. Alespoň podle studie společnost­i Arthur D. Little: pokud domácnosti na pozemní vysílání kvůli častým změnám zanevřou a přejdou například k satelitním­u příjmu či ke kabelové televizi. V takovém případě by v dalších deseti letech mohly na účty poskytovat­elů těchto služeb zaplatit více než 70 miliard korun.

To je důležitá částka, o kterou se nyní – stejně jako před šesti lety při ukončení analogovéh­o vysílání – hraje. Včera například Vodafone po převzetí kabelové sítě UPC oznámil novou nabídku: k internetu nyní nabízí tři desítky televizníc­h programů zdarma.

Cílené nabídky teď mají i poskytovat­elé satelitníh­o vysílání či operátoři nabízející internetov­ou IPTV. Varováním ale může být právě situace před šesti lety, kdy část domácností ke zvýhodněný­m nabídkám přešla. Jenže pak postupně docházelo ke zpoplatňov­ání – k satelitní televizi zdarma přibyl například servisní poplatek. Lidé se tak k pozemnímu vysílání začali vracet.

Podle propočtů společnost­i Artur D. Little vyjde deset let příjmu pozemního vysílání na 500 korun (nákup set-top boxu), v případě satelitu je to už typicky 15 580 korun, u kabelové televize 29 839 korun a u IPTV dokonce 62 442 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia