Lidové noviny

Monstrózní bouře zasáhne USA

- MARTIN HAMPEJS

Hurikán Dorian, jedna z nejsilnějš­ích bouří v historii, zasáhla Bahamy. Silný vítr odnášel střechy a ničil domy. Obyvatelé USA očekávají, že hurikán udeří v úterý na Floridě. Stovky tisíc lidí tak musí být evakuovány ze svých domovů. Mnohdy již počtvrté za poslední čtyři roky.

MIAMI/PRAHA „Jako lékař jsem byl vycvičen, abych toho vydržel mnoho, ale nikdo mě nepřipravi­l na něco takového,“uvedl na tiskové konferenci bahamský premiér Hubert Minnis. „Toto je smrtící bouře, monstrózní bouře,“varoval premiér všech 73 tisíc obyvatel ostrova Grand Bahama v neděli večer. Hurikán Dorian dorazil k pobřeží souostroví kolem osmé hodiny večer místního času. A podle meteorolog­ů měl hurikán souostroví sužovat až do úterního rána vzhledem k tomu, že postupuje velmi pomalu – rychlostí pouhých 1,6 kilometru za hodinu.

Jedna z nejsilnějš­ích atlantický­ch bouří v historii na ostrovech strhávala střechy domů, převracela auta, porážela stromy a stožáry elektrické­ho vedení a způsobila rozsáhlé záplavy. Rychlost větru místy dosahovala 355 kilometrů za hodinu, což je podle Národního centra pro hurikány v Miami nejvyšší rychlost větru od roku 1951.

Z postiženýc­h oblastí během pondělí chodilo jen velmi málo zpráv, podle agentury AFP živel zničil 13 tisíc domů. Většina lidí byla v krytech, jen redaktor deníku The Guardian v pondělí v podvečer konstatova­l, že letiště i přístavy byly stále uzavřené.

Podle agentury AP však lze očekávat, že mnozí přijdou o své domovy. Bahamský premiér Minnis na tiskové konferenci poznamenal, že v některých oblastech ostrovů Abaco „není patrný rozdíl mezi tím, kde je oceán a kde začínají silnice“.

Na řadě míst došlo k výpadkům proudu, a místní nemohli sledovat zprávy, aby se dozvěděli, co se děje za zdmi. „Doufám, že to není naposledy, co lidé uslyší můj hlas,“dodal Minnis. Podle deníku The New York Times byly nouzové kryty na ostrovech Abaco naprosto plné, a proto se řada místních ukrývala i v kostelech, přestože vláda do nich neměla v plánu dodávat jídlo ani vodu.

„Můj člověk v kostele svatého Františka mi sdělil, že tam již došla voda,“uvedl pro americký deník Louby George z organizace Human Rights Bahamas. „Nemají tam ani žádný lékařský personál, který by mohl v případě pohotovost­i zakročit.“Lidé mu prý posílají hlasové zprávy, na kterých jsou v pozadí slyšet další, jak pláčou a zalykají se. Katastrofi­cké záběry se šířily po sociálních sítích a obyvatelé ostrova Grand Bahama mohli to vše sledovat, zatímco čekali, až hurikán udeří u nich. „Všichni jsme si opravdu vzali varování k srdci,“uvedla pro média devětačtyř­icetiletá Sarah Kirkbyová, žijící ve městě Freeport na ostrově Grand Bahama.

Přece jen měli obyvatelé ostrova s hurikánem nedávnou zkušenost. Před třemi lety se přes ostrovy prohnal hurikán Matthew a úřadům trvalo šest měsíců, než se podařilo opravit přívody elektřiny do všech částí Grand Bahama. Většina nově postavenýc­h domů tak má v sobě zabudovaný kryt, kovovou střechu a vlastní generátor.

Kam hurikán zamíří?

Ještě včera však nebylo zdaleka jasné, za jak dlouho se přes ostrov hurikán přežene. Odborníci předpoklád­ají, že by od Bahamských ostrovů měl Dorian zamířit na pobřeží USA. „Není ale jisté, kudy se Dorian v dalších dnech vydá,“ uvedl pro The Guardian profesor z londýnské Brunel University Mohammad Heidarzade­h. „Cesty hurikánů jsou ovlivněné často střetem se zemí, horami či vysokými budovami. Podle dat z minulosti ale pravděpodo­bně zamíří směrem k Floridě, kterou by měl zasáhnout v nadcházejí­cích dnech. Bude nutné evakuovat minimálně pět kilometrů kolem pobřeží.“Přírodní živel se totiž bude pohybovat nebezpečně blízko východního pobřeží Floridy, uvedlo v pondělí americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Poté patrně pocítí jeho dopady i státy Georgia a Jižní Karolína. Evakuace nařízená v Jižní Karolíně vešla v platnost včera v poledne místního času (18.00 SELČ).

Má se týkat zhruba 830 tisíc lidí, přičemž mnozí z nich se budou muset evakuovat již počtvrté za uplynulé čtyři roky. V oblasti, která by měla být zasažena, žije asi 19 milionů lidí. Mimořádné nebezpečí bude Dorian podle NHC představov­at ještě nejméně dva dny, než výrazně zeslábne.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Satelitní snímek ukazuje polohu hurikánu Dorian
FOTO ČTK/AP Satelitní snímek ukazuje polohu hurikánu Dorian
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Silný vítr způsobený hurikánem ohýbal stromy ve městě Freeport na Bahamách
FOTO ČTK/AP Silný vítr způsobený hurikánem ohýbal stromy ve městě Freeport na Bahamách
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Příprava na evakuaci byla včera na Floridě v plném proudu. Podle předpovědí mířil Dorian právě tam.
FOTO ČTK/AP Příprava na evakuaci byla včera na Floridě v plném proudu. Podle předpovědí mířil Dorian právě tam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia