Lidové noviny

Obrat v kauze Čapí hnízdo

Žalobce změnil názor na stíhání premiéra Babiše, rozhodnou ale jeho nadřízení. Může to trvat i dva měsíce

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK SLOUPEK LN

PRAHA Nejsledova­nější kauza nabrala po čtyřech letech nečekanou dynamiku. Státní zástupce Jaroslav Šaroch (na snímku) přehodnoti­l pohled na možný dotační podvod v Čapím hnízdě a roli premiéra Andreje Babiše (ANO) v něm. Sám nic bližšího neřekl, podle Deníku N navrhuje ukončit stíhání Babiše i všech dalších aktérů.

„Dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor na posouzení věci,“uvedl Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze. Zastavení stíhání je jednou z možností, po níž mohl žalobce sáhnout – překvapivé je to, že se Šaroch rozhodl zveřejnit ryze administra­tivní mezikrok. Jeho návrh totiž musí ještě posoudit vedení úřadu a až pak bude hotovo. Proto zatím nikdo ze stíhaných neobdržel vyrozumění.

Podle zdrojů LN z justice si nezvyklým postupem žalobce v ožehavé kauze, kde proti sobě stojí nesmiřitel­né a neochvějné názory na Babišovu (ne)vinu, „umyl ruce“. Vystavil jasnou zprávu, že rozhodnutí, zda Čapí hnízdo půjde k soudu, udělají jeho nadřízení, případně šéfžalobce Pavel Zeman, který může stopnuté případy znovu rozběhnout. Nelze říci, kdy bude jasno: spis má více než 20 tisíc stran. Budou to minimálně týdny, spíš jeden až dva měsíce.

Kvůli nejistotě výsledku se včera scházely vesměs opatrné reakce. „Mám to jen z médií, beru to s rezervou. Nemám se ale čeho obávat. Je to absurdní kauza, která mě má poškodit,“řekl Babiš, jenž se o zvratu dozvěděl v den svých 65. narozenin. Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček se omezil na výrok, že respektuje kroky justice a věří v její nezávislos­t. Zástupci opozice žádají důkladné zdůvodnění, proč po tak dlouhé přípravě a sběru důkazů teď Šaroch míní, že vše bylo jinak. Byli by také raději, aby tečku za příběhem udělal soud, ne jen žalobce.

Trestní řád přesně líčí, kdy lze stíhání ukončit. Když se daný čin bezpochyby nestal; nešlo o trestnou věc; nejde prokázat, že to udělal obviněný. Ve výčtu je i nepřípustn­ost stíhání, třeba kvůli promlčení. „U zastavení stíhání musí být zjevné, že by obžaloba neměla u soudu šanci na úspěch, že se trestný čin z nejrůznějš­ích důvodů nestal,“řekl Jan Lata, šéf Unie státních zástupců s tím, že konec stíhání je méně častý postup. Podle statistiky se to loni stalo v jednom procentu případů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia