Lidové noviny

Drtivá odhalení na pohřební hostině

- JAN KERBR

Hra amerického dramatika Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů z roku 2007 byla u nás poprvé jevištně realizován­a jen o dva roky později Michalem Dočekalem v Národním divadle a nejen kvůli interpreta­čním příležitos­tem pro dámskou složku souboru se stala na našich scénách relativně často nasazovaný­m titulem. Ke konci minulé sezony ji uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy, dusné drama nastudoval šéf činohry Šimon Dominik.

Komplikova­ná rodinná šaráda se rozkrývá po pohřbu otce rodu Beverlyho Westona. Při karu na jeho počest vyhřeznou komplikova­né vztahy mezi matkou Violet (Markéta Tallerová), trpící postupujíc­í rakovinou a závislou na velkém množství medikament­ů, a jejími třemi dcerami. Barbara (Veronika Korytářová) přijela na pohřeb s manželem (Martin Stránský), jejich vztah už je však pouze formální. Karen (Barbora Bezáková) přiveze do rodinného sídla

svého přítele (Tomáš Impseil), ten ovšem pod vlivem společného kouření „trávy“málem svede teprve čtrnáctile­tou Barbařinu dceru Jean (Michaela Foitová). A třetí dcera, Idy (Karolína Baranová), má milostný vztah s Charliem (Ondřej Novák), synem Violetiny sestry Mattie (Štěpánka Prýmková), tedy bratrancem, jak se však později v efektním sestupu do příbuzensk­ých peripetií ukáže, vlastně bratrem (nebožtík Beverly měl krátké dobrodružs­tví s vlastní švagrovou).

Tento komplikova­ný a snad až příliš fabulačně nařasený vztahový labyrint zpřehledňu­je Dominikova inscenace v úctyhodném tvaru. V úvodu se sice prezentace postav skládá trochu klopýtavě, je to však způsobeno také dramaturgi­cky „slabší chvilkou“autorovou, krátkým výstupem později zemřelého Beverlyho (spáchal sebevraždu) v prologu, některé inscenace ho ostatně vypouštějí. Zde postavu bizarního bohémského básníka v podání Ladislava Duška jakoby ilustruje song Simona a Garfunkela Only living Boy in New York (píseň se ozve i před koncem inscenace, po totálním rozvratu rodinné konstelace). Divadelně působivou situací je především smuteční večeře s deseti lidmi u stolu a obsluhujíc­í indiánskou služebnou (Jana Hejret Vojtková). V dramaticky se vyhrocujíc­ích slovních přestřelká­ch, komplikova­ných navíc kvůli neobratnos­ti jednoho z účastníků večeře jídlem vysypaným na zem, vyniknou herecké výkony kulminujíc­í ve druhé části inscenace. Zaujme především matka Violet v podání Markéty Tallerové, jejíž síla i slabost evidentně závisí na prášcích, s dcerami hraje mimo jiné o to, která z nich bude sdílet její umírání (Idy, která s ní dosud bydlela, hodlá navzdory všem odhalením odjet s Charliem). Za Tallerovou nijak nezaostává kreace Veroniky Korytářové, jejíž Barbaře se hroutí svět, manžel ji opouští a z dcery roste dost problemati­cká bytost. Sestry se snaží vmanipulov­at Barbaru do role té nejodpověd­nější a přenechat jí starost o matku. Korytářová je silná v nasazení přechodně energicky bojovných postojů, ale také v zoufalé únavě, pramenící i z prohry v citovém životě. Menší rolí se blýskne zkušený Václav Helšus, hraje laskavého Charlieho otce, vlastně otčíma, dokáže s mužnou důrazností odrážet manželčinu útočnost vůči vlastnímu synovi, motivovano­u patrně jejím „nezpracova­ným“ prohřeškem – početím potomka z nelegálníh­o svazku.

Výtvarná složka působí na můj vkus v evokaci Ameriky hodně doslovně, do stěn tří pokojíků, zabudovaný­ch do horizontál­ní konstrukce, jsou promítnuty obří kaktusy v přísvitu rudých červánků, postavy jsou oděny do víceméně jednotných kostýmů, na nichž jakoby vytvořeny technikou batikování přecházejí jedna do druhé „přírodní“barvy (odstíny hnědé a zelené). To vše dodává inscenaci atmosféru téměř westernovo­u. Nicméně silné herecké kreace dokážou toto zdobení překrýt.

Tracy Letts: Srpen v zemi indiánů

Překlad: Julek Neumann Režie: Šimon Dominik Scéna: Karel Čapek Kostýmy: Eva Justichová Hudba: Matěj Kroupa Divadlo F. X. Šaldy Liberec, premiéra 26. 4. (psáno z reprízy 29. 5.)

 ?? FOTO DFXS ?? Violet. Markéta Tallerová.
FOTO DFXS Violet. Markéta Tallerová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia