Lidové noviny

Hirt měl na dosah etapový triumf

Jan Hirt zazářil na Giro d’Italia. V královské 16. etapě prohrál jen s Italem Cicconem

- DAVID MRZENA

PONTE DI LEGNO / PRAHA Dostal se do úniku dne. Na rozhodujíc­ím kopci Jan Hirt dvakrát zaútočil a roztrhal skupinu uprchlíků, až mu zbyl jen jeden soupeř. Jenže Giulio Ciccone jede Giro d’Italia ve skvělé formě. A pro českého cyklistu v závěru 16. etapy byl příliš těžkým rivalem.

Dvojice spolu strávila posledních 30 kilometrů. Nejprve museli vystoupat na vrchol legendární­ho Mortirola, poté se z něj za vytrvalého deště a velmi chladného počasí spustit dolů a ještě absolvovat posledních 15 kilometrů po rovině do cíle v Ponte di Legno.

V jízdě do kopce vypadal osmadvacet­iletý Hirt silnější. Jenže už ve sjezdu ukázal o čtyři roky mladší Ital, že je na tom dobře. Na rovince pak Čech několik kilometrů nestřídal. Ital máchal rukama, gestikulov­al směrem k Čechovi i jeho týmovému vozu. Marně. Ciccone mu proto zkusil nastoupit. Jenže i to bylo zbytečné.

Až posledních šest kilometrů jel Hirt také tempo. Už věděl, že zezadu se na ně lídr Astany López nedotáhne, a pokud má jít do finiše o etapový triumf, měl by hrát fér.

„Byl jsem připravený zastavit a pomoci Miguelovi Lópezovi. Jenže rozdíl mezi námi byl moc velký. Takže mi tým dovolil bojovat o vítězství v etapě,“uvedl Hirt prostředni­ctvím twitterové­ho účtu Astany.

A tak spolu dvojice dojela až do cílové rovinky. První Ciccone, za ním Hirt. Čech pohybem vyprovokov­al soka z Trek-Segafreda k nástupu, ale i přes lepší pozici se přes Itala nedostal. A ten se mohl rozzářit, i když ještě chvíli předtím na kole drkotal zuby.

„Čekal jsem na tohle vítězství dlouho (předtím vyhrál etapu na Giru v r. 2016 – pozn. red.). Takže jsem si oslavu v cíli pořádně užil. Byl to komplikova­ný, deštivý a chladný den. Jan Hirt nechtěl v závěru střídat, takže to bylo i docela nervózní, ale jsem rád, že jsem to zvládnul a vyhrál,“radoval se Ciccone, který zároveň drží modrý dres nejlepšího vrchaře.

„Dělal jsem, co se dalo, ale v závěru jsem byl úplně zmrzlý, zatímco Ciccone byl zkrátka silnější. Gratuluji mu,“dodal Hirt, který zaznamenal nejlepší výsledek na Grand Tour kariéry.

Potvrdil tak, že mu závěrečný týden letošního Gira může vyjít výborně. „Přijde mi, že se mé nohy chytají a jsou najednou svěžejší. Povzbudilo mě to. Není to žádná záruka, ale doufám, že ten poslední týden bude za něco stát,“předpovída­l v neděli, kdy dojel osmnáctý se ztrátou minuty a čtyř sekund.

Včerejší etapa byla oproti původnímu itineráři zkrácena zhruba o 30 kilometrů, aby se trasa vyhnula zasněženém­u průsmyku Gavia, kde hrozilo nebezpečí lavin.

V růžovém trikotu lídra zůstal ekvádorský Richard Carapaz, jenž dojel šestý s odstupem 1:41 minuty za Cicconem a Hirtem. Skupiny favoritů se neudržel dosud druhý Slovinec Primož Roglič a vyměnil si pořadí s domácím favoritem Vincenzem Nibalim, jenž na Carapaze ztrácí 1:47 minuty. Giro tak i po královském dějství zůstává otevřené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia