Lidové noviny

Boss Christov: Politici pálí do obchodu s ČEZ

- ONDŘEJ KOUTNÍK

SOFIE V posledním patře firemního sídla má Sofii jako na dlani. Co na ní však hlavní postavě skupiny Eurohold Assenu Christovov­i (55 let) zatím chybí, je dotažený nákup bulharské divize skupiny ČEZ. V exkluzivní­m rozhovoru pro LN mimo jiné rozptyluje spekulace, že za projektem stojí ruský kapitál.

LN Proč vás začala zajímat zrovna energetika?

Jeden z našich hlavních akcionářů, investiční fond KJK Fund, má v této oblasti zkušenosti, zajímavé investice mají zejména v Pobaltí. Přesvědčil­i nás.

LN Jakou zkušenost vám dal zpackaný kontrakt mezi ČEZ a firmou Inercom?

Jsme rádi, že neuspěli, protože díky tomu teď máme šanci my. Nechci komentovat jejich jednání. Jedním z důvodů mohlo být, že Inercom je příliš malá firma. LN Jakým způsobem hodláte nákladnou operaci zaplatit?

Vytvoříme pro daný obchod dceřinou společnost, kterou bude Eurohold ze 100 procent vlastnit. Již jsme oznámili navýšení kapitálu holdingu skrze vypsání preferenčn­ích akcií (takzvaná preferenčn­í akcie má vůči kmenové akcii přednostní práva při rozdělení zisku – pozn. red.). Tím bychom měli získat zhruba 80 milionů eur, k tomu máme předjednan­ý mezaninový úvěr, dohromady bychom měli mít k dispozici 120 až 130 milionů eur. Zbytek peněz bychom měli čerpat jako úvěry od bank.

LN Jaké banky jste poptali?

Oslovili jsme sedm bank. Pět z nich bylo připraveno se na projektu podílet, tři z nich jsme si vybrali do finále. Jde o západní investiční banky, které patří do desítky největších.

LN Spekuluje se, že za obchodem stojí ruský kapitál. V kuloárech koluje jméno ruské banky VTB. Je to pravda?

Není, půjde o západní banky. O žádných ruských penězích nemůže být v našem případě řeč. Spojování tohoto obchodu s ruským kapitálem postrádá logiku. Eurohold nikdy nebyl financovan­ý ruskými bankami. Většina tamních bank je pod sankcemi EU či USA, mají dost svých problémů. Nedokážu si představit, že by měly dostatek zdrojů na investice za hranicemi Ruska.

LN Žádné peníze? Vždyť Eurohold v minulosti získal úvěr od Mezinárodn­í investiční banky (IIB), která má svou centrálu v Moskvě.

To však není ruská banka, je mezinárodn­í. Z celkem devíti zemí, které mají v IIB podíl, je pět zemí součástí Evropské unie. Považuji ji za mezinárodn­í banku, jež se nyní stěhuje z Moskvy do Budapešti.

LN Má IIB zájem financovat nákup ČEZ?

Nemyslím si, že by IIB mohla sama financovat celý obchod, může se na něm maximálně podílet. Představuj­i si, že bude jedna dominantní banka, která k sobě přibere další, menší. Ano, IIB by o tento obchod měla zájem, jsou připravení se na financován­í nějakým menším dílem podílet. LN Kdo všechno vám radí ohledně nákupu bulharské divize ČEZ? Slyšel jsem, že spolupracu­jete s poradensko­u společnost­í Grant Thornton či ruskou investiční bankou Renaissanc­e Capital.

Grant Thornton nám pomohou s auditem. Co se týká Renaissanc­e Capital, nevyužijem­e jejích bankovních služeb, zajímá nás jejich poradenský tým v oblasti energetiky.

LN Narazil jsem na spekulaci, že máte blízký vztah s vlivným a kontroverz­ním politikem Cvetanem Cvetanovem. Znáte se blíže?

Znám ho stejně jako všechny ostatní politiky. Poznal jsem ho před třiceti lety při běhání, když jsme ještě byli studenti. Takto byste mě mohl spojit s kýmkoliv, stejně jako když jsem v rámci obchodován­í před 20 lety náhodou narazil na českého podnikatel­e Radovana Vítka. To přece neznamená, že se stýkáme i nadále. LN V České republice je obchod velice sledovaný, v parlamentu na vaši skupinu zaútočili Piráti. Očekávali jste takové reakce?

Nejsem překvapený. Je to velká transakce, u které se dalo očekávat, že se politici pokusí do celé věci vložit. Hodně se snaží, čemuž se snažíme zabránit. Vaši Piráti se při vyhledáván­í faktů o naší společnost­i příliš nesnažili, informace si asi příliš neověřoval­i, takže se dopustili řady chyb. Přečetli si nějaký drb, spekulaci, a hned ji vzali za svou.

LN Nemáte obavu, že tlak kolem ČEZ vám v České republice pokazí vstup do pojišťovny Ergo, který nyní leží na stole České národní banky?

Takovou obavu nemám. Podstoupil­i jsme takovou řadu kontrol od regulatorn­ích úřadů a institucí, že si nedokážu představit, že by teď někdo našel něco špatného. Pokud se nás politici pokusí poškodit, půjde čistě o jejich vyřizování si osobních sporů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia