Lidové noviny

Kultura v Zemanově režii

Prezident nepřijal demisi Antonína Staňka. ČSSD přesto žádá výměnu, novým ministrem má být starosta Michal Šmarda

- TOMÁŠ TOMÁNEK SLOUPEK LN

PRAHA Miloš Zeman dokazuje, že i v sedmém roce na Hradě neztrácí nic z citu pro politické drama. Nejnovější hru rozehrál o osud ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Pod tím se rozkývala židle poté, co proti sobě poštval značnou část umělecké obce odvoláním ředitelů Národní galerie a olomouckéh­o Muzea umění.

Sama sociální demokracie si Staňkův konec přeje. Prezident si ale postavil hlavu a demisi nepřijal. Symbolicky mu tak poděkoval za to, že odvolal z Národní galerie Jiřího Fajta. Ten Zemanovi dlouhodobě způsoboval bolení žaludku, a když konečně musel své křeslo opustit, na Hradě bouchali pomyslné šampaňské. Chutnalo o to více, že Staněk podal na Fajta trestní oznámení kvůli údajně pochybným smlouvám.

„Prezident přijal ministra Antonína Staňka, aby mu oznámil, že se rozhodl nepřijmout jeho demisi. Důvodem je, že pan Staněk odhalil závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel,“uvedl včera hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Dopis Babišovi

Staněk šel přitom za prezidente­m s tím, že podat demisi skutečně chce. Alespoň se tak podle informací LN dohodl se špičkami sociální demokracie, která ho do vlády vyslala. Zeman s ním však evidentně má vlastní plány. Prezidentů­v mluvčí totiž oznámil, že jeho nadřízený poslal premiéru Andreji Upozornil jsem předsedu ČSSD, že nemám zkušenosti s vedením velké kulturní instituce. Babišovi (ANO) dopis, v němž navrhuje další postup. Nic bližšího neřekl. „Podrobnost­i nebudu sdělovat,“odpověděl stroze Ovčáček na doplňující dotazy LN.

Zemanovu odmítnutí Staňkovy demise předcházel­a schůzka hlavy státu s komunistic­kým předsedou Vojtěchem Filipem. Rudý předák se podobně jako prezident Staňka od počátku zastává. Nejinak tomu bylo včera odpoledne, kdy přišel Zemana přesvědčit, aby ministra ponechal v Nostickém paláci. „Sdělil jsem panu prezidento­vi svůj názor, jak se rozhodne, to je jen na něm,“řekl po jednání Filip.

Starosta ministrem

Zájem oranžových na Staňkově konci ale trvá. Jejich lídr Jan Hamáček včera konečně odtajnil jméno jeho nástupce. Má jím být komunální politik a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, který je od března i v předsednic­tvu strany.

Pro tonoucí ČSSD je to další pokus o restart. Šmarda platí – na poměry strany – za digitálníh­o mága. V interním průzkumu socialistů vyšel jako ten, kdo „zvládá“sociální sítě, a je tak schopný oslovit mladší a liberálněj­ší voliče. Mohl by tak pokropit vadnoucí sympatie Čechů k partaji, která ve víkendovýc­h eurovolbác­h utrpěla další ze série ztrát.

Šmarda v České televizi řekl, že funkci přijímá. „V první fázi je potřeba stabilizov­at situaci v resortu, uklidnit emoce a dohodnout se s významnými hráči v kultuře,“uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl včera na povolebním jednání v Bruselu. Dopředu se ale s Hamáčkem dohodl, že pokud Zeman Staňkovu demisi nepřijme, sám navrhne jeho odvolání. Podle ústavních právníků v takovém případě musí prezident předsedovi vlády vyhovět.

Miloš Zeman se ale evidentně vyžívá v napínání svého publika a práci s jistým prvkem tajemna. Ústy svého mluvčího totiž rozhodně nepotvrdil, že premiérově žádosti o odvolání Antonína Staňka automatick­y vyhoví. Namísto toho se rozhodl pokračovat ve své vlastní hře. „Až nastanou další kroky, budeme reagovat,“sdělil pouze hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„V tomto případě je ústava naprosto jasná. Říká, že prezident republiky na návrh předsedy vlády odvolá ministra. Pan premiér již řekl, že je připraven takto postupovat, takže jsem přesvědčen, že pan prezident rovněž bude postupovat podle ústavy,“uvedl včera vpodvečer předseda ČSSD Jan Hamáček.

LN se mezitím od Michala Šmardy snažily zjistit, jakou má kvalifikac­i pro šéfování kulturnímu ministerst­vu. Brzy čtyřiačtyř­icetiletý starosta Nového Města na Moravě byl na politika až nečekaně upřímný.

„Pan předseda Hamáček mě oslovil s nabídkou na tuto pozici. V rámci diskuse jsem ho upozornil, že nemám zkušenosti s vedením velké kulturní instituce ani jiného úřadu na centrální úrovni. Pan předseda mě ujistil, že z jeho pohledu je podstatná má zkušenost komunálníh­o politika, který uspěl při řešení krizových situací,“odepsal na dotazy LN Šmarda.

Vrátí se Fajt?

V České televizi připustil, že by se odvolaný Jiří Fajt mohl vrátit do čela Národní galerie, stejně jako Michal Soukup do vedení olomouckéh­o Muzea umění.

„Pokud zvítězí ve standardní­m transparen­tním výběrovém řízení, tak ano,“prohlásil Šmarda.

Minimálně v případě Fajta ale nejde o variantu, k níž by se přikláněl prezident Zeman. Odvolaný šéf Národní galerie se obyvateli Hradu znelíbil už v první přímé volbě hlavy státu. Horoval totiž pro Zemanova úhlavního soka Karla Schwarzenb­erga.

Když Zeman zvítězil a usedl do křesla hlavy státu, odmítl jmenovat Fajta profesorem. A šéf galerie pohnal případ k soudu. Už delší dobu proto zní, že Zemanův hlavní požadavek bude, aby se s novým ministrem Fajt v žádném případě nevracel do vedení galerie. A to je také jeden z důvodů, proč šéf ČSSD Hamáček chtěl, aby do resortu místo Staňka přišel člověk s politickým, a nikoli uměleckým pozadím.

„Ministr není úřednická, ale politická funkce. Má být schopen komunikova­t nejen ve svém resortu, ale také o ostatních politickýc­h tématech,“uvedl Hamáček.

Šmardu, který je považován za blízkého přítele expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), označil za zkušeného komunálníh­o politika. Podle lídra socialistů má předpoklad­y zklidnit rozbouřené umělce. Zároveň po něm Hamáček bude chtít, aby dotáhl do konce výběrová řízení na Fajtova a Soukupova nástupce.

Oranžová škola mlčení

Snaha klidnit emoce byla vidět už v přístupu, který Hamáček zvolil při výběru nového ministra. Všemožně se totiž snažil, aby jeho jméno neuniklo dříve, než bude vhodná doba. Neřekl ho ani při sobotním jednání grémia ČSSD s poukazem na to, že čím méně lidí o něm ví, tím menší je pravděpodo­bnost, že se prořeknou do médií.

S prezidente­m o svém návrhu nicméně hovořil již minulý týden. Jak Zeman na Šmardovo jméno reagoval, však Hamáček nechtěl prozradit. „Nevynáším informace z jednání mezi čtyřma očima,“prohlásil ministr vnitra.

Staněk nechtěl na pokračujíc­í ságu svého odcházení příliš reagovat. Později pouze uvedl, že ho Zeman při společné schůzce podpořil. „Nechci a nebudu nikterak předjímat další vývoj událostí, mohu pouze zopakovat, že se budu řídit ústavním pořádkem naší země a svým svědomím,“uvedl Staněk.

Kvůli tomu, že nepřijal Staňkovu demisi, schytal Zeman kritiku opozice. „Nikdo nemůže být ministrem proti své vůli,“shrnul šéf lidovců Marek Výborný.

V tomto případě je ústava naprosto jasná. Říká, že prezident republiky na návrh předsedy vlády odvolá ministra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia