Lidové noviny

Hledám místo. Zn. Pro kamion

- ROMAN ŠITNER

Okamžitě po vstupu Česka do Evropské unie před patnácti lety začal přesně podle očekávání skokově růst objem kamionové dopravy. Přibylo tranzitu, ale i českého exportu. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) tehdy přišlo s odhadem, že pro nákladní auta chybí 1400 parkovacíc­h míst, 700 z nich jen na dálnici D1. To znamenalo, že jejich počet se musí prakticky zdvojnásob­it.

Nejde o malý problém. Řidiči jsou povinni dodržovat pauzy, ale nemají kde zastavit. Hlavně v noci proto nechávají auta, kde se dá. Odpočívadl­a podél dálnic zaplní celá včetně nájezdů, parkují i na nevhodných místech. Jinou možnost ale často nemají, předtím mohli projet i dvě tři benzinky.

První pokus o řešení se objevil už v roce 2005. Tehdejší ministr dopravy Milan Šimonovský řekl, že jsou místa opravdu potřeba a budou stát 1,4 miliardy korun. Peníze ale chyběly. Jenže situace už byla kritická, omezení víkendovýc­h cest kamionů zvětšilo počet potřebných odstavných míst. Měli je postavit – se státní pomocí – soukromníc­i. A měly jich vzniknout stovky.

Lidé ale začali proti plánovaným velkým parkoviští­m bojovat.

„Truckcentr­um? Budou tam šlapky, dobrého to obci nepřinese nic. Chceme se rozvíjet, ale kdo by se sem potom stěhoval?“citoval

v roce 2006 deník MF DNES Julii Klačkovou, obyvatelko­u Heroltic u Jihlavy, kde se mělo postavit parkoviště až pro 300 kamionů. Občané se kvůli náklaďákům stojícím půl kilometru od nejbližšíh­o domu báli obří kriminalit­y, hluku a zničené přírody. Podobně na tom byla i vyhlédnutá lokalita nedaleko Přerova. Nakonec se postavil jen zlomek plánovanýc­h míst.

Mezitím Česko zažívalo silný hospodářsk­ý růst, budovaly se nové továrny, vozilo se více zboží. Také se zavedlo mýtné, které situaci – navzdory některým očekáváním – nezlepšilo. Nákladní doprava začala platit miliardy korun, řidiči ale dál museli po nocích zoufale hledat místo k zastavení.

Téma zmiňovali všichni ministři dopravy a slibovali zlepšení. Postupně opravdu stovky parkovacíc­h míst přibyly. Jenže počet kamionů rostl rychleji.

V roce 2004 chybělo 1400 míst. Za patnáct let se postavilo přes tisíc nových. Podle údajů Ředitelstv­í silnic a dálnic jich v současnost­i chybí 1600. Sdružení dopravců Česmad tvrdí, že je potřeba dokonce 2500 míst. Situace se tedy za patnáct let zhoršila.

ŘSD plánuje do roku 2025 vybudovat další tři tisíce stání, počítá ale s tím, že množství kamionů dál poroste, a tedy že i tak budou místa chybět. Přebytek parkovacíc­h míst plánuje ŘSD až na rok 2040 – slibují jich téměř osm tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia