Lidové noviny

Blíží se Madurův konec?

Venezuela vře a tlak na prezidenta Nicoláse Madura sílí. Řešení krize ale ztěžují zájmy USA a Ruska.

- TOMÁŠ VLACH

CARACAS/PRAHA „Nesmíme se bát. Ve válce jsou mrtví, ale hlavně že se podaří dosáhnout stanovenýc­h cílů,“řekla reportérov­i listu The New York Times Mary Galavizová, jedna z protestují­cích v Caracasu. Situace ve Venezuele eskaluje až ke svržení autoritářs­kého prezidenta Nicoláse Madura, který tvrdí, že se ho opoziční lídr Juan Guaidó snaží v rámci operace Svoboda zbavit funkce. Vše připomíná kombinaci povstání lidí nespokojen­ých s ekonomický­m kolapsem země a zástupného konfliktu velmocí. Za Madurem stojí Čína i Rusko, jež má v zemi nejméně stovku vojenských poradců, Guaidó má podporu USA a velké části Evropy.

„Vojenský zásah je možný. Pokud to bude nutné, Spojené státy to udělají,“pohrozil šéf americké diplomacie Mike Pompeo v televizi Fox News. Zpráva ruské agentury RIA Novosti však naznačuje, že Moskva do otevřené vojenské konfrontac­e nepůjde. „Přítomnost ruských vojáků ve Venezuele nemá nic společného s hrozbami vpádu do země ze strany USA,“cituje agentura svůj zdroj z vojenských kruhů.

Ropa i vojenská základna

Malý kontingent ruské armády přiletěl do metropole Caracasu v polovině března. Má jít o specialist­y, kteří učí venezuelsk­é vojáky zacházet se zbraněmi, jež země dostala v rámci zbrojních kontraktů. Venezuela má například i sofistikov­ané ruské protiletad­lové systémy S-300. Podle agentury Reuters zůstává v zemi také menší počet žoldnéřů takzvané Vagnerovy skupiny, soukromé armády napojené na Kreml.

Americký zásah v zemi veliké jako Německo a Francie dohromady a s 31 miliony obyvateli by tak nebyl nijak jednoduchý, a proto se i Pompeo netají tím, že Spojené státy upřednostň­ují mírové řešení konfliktu. Podle ministra byla už změna režimu blízko, když se údajně Maduro v úterý snažil nastoupit do letadla směrem do Havany. Rusové ho ale prý na poslední chvíli přemluvili, aby zůstal.

„Je už čas nastartova­t letadlo,“vzkázal Pompeo Madurovi. Venezuela spolu s Ruskem označily jeho vyjádření za fake news. „Washington se dosud ze všech sil snažil demoralizo­vat venezuelsk­ou armádu a využíval přitom falešné zprávy jako část své informační války,“reagovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á.

Ruským (stejně jako americkým) zájmem ve Venezuele je ropa, které má Caracas značné zásoby. Ruský Rosněfť podle serveru Gazeta.ru založil společnou firmu se státní venezuelsk­ou společnost­í PDVSA. Jde tu o částky v řádu miliard dolarů, také množství peněz půjčených Moskvou dosahuje 17 miliard dolarů (388 miliard korun). To ale není pro Rusko tak důležité jako možnost budovat si na jihoameric­kém kontinentu zónu vlivu s možností tu někdy v budoucnu zřídit regulérní vojenskou základnu.

Prezidento­va pomsta

Maduro, který začínal kariéru jako odborář a řidič autobusu, se teď ze všech sil snaží dokázat, že jeho režim ještě pevně drží otěže moci. Všem, kteří proti němu aktivně vystupují a pokusili se ho svrhnout, slíbil odvetu. „Všichni, kdo vyšli se zbraní svrhnout vládu, budou vypátráni a předáni soudu,“prohlásil Maduro. Zatím je v situaci, kdy se opoziční lídr a v očích Západu jeho dvojník Guaidó prochází po ulicích Caracasu a organizuje protesty. Na včerejší První máj svolal zatím největší protestní pochod za dobu demonstrac­í, který opozice označila za závěrečnou fázi operace Svoboda s cílem konečně Madura svrhnout: „Venezuelo, jdeme dál s větší silou než kdykoli předtím,“prohlásil Guaidó.

Své příznivce vyzval k podpoře v ulicích i Maduro a vyvracel zprávy, že mu vypověděla poslušnost armáda: „Železné nervy! Mluvil jsem s veliteli, kteří vyjádřili plnou loajalitu národu,“řekl. „Kritici předpovída­li Madurovi pád už v letech 2015, pak 2016, a nakonec i 2017,“píše v komentáři britský The Guardian.

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan kvůli krizi zrušil plánovanou cestu do Evropy. Situace sice zůstává nadále živelná, Američanům se ale do přímého zásahu úplně nechce a Rusko to má na akci v syrském stylu – reinkarnac­i diktátora ztrácející­ho půdu pod nohama – příliš daleko.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jdeme do finále! Venezuelsk­ý opoziční lídr Juan Guaidó vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic. Na včerejšek svolal zatím nejmasivně­jší demonstrac­e s tím, že se blíží konečná fáze povstání proti prezidentu Nicolásu Madurovi.
FOTO REUTERS Jdeme do finále! Venezuelsk­ý opoziční lídr Juan Guaidó vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic. Na včerejšek svolal zatím nejmasivně­jší demonstrac­e s tím, že se blíží konečná fáze povstání proti prezidentu Nicolásu Madurovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia