Lidové noviny

Už nás začali brát vážně

Z EU přitekly miliardy, občas ale padly na rozhledny bez rozhledu či hotely bez hostů

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Za patnáct let v EU získalo Česko z unijního rozpočtu zhruba 1,31 bilionu korun. Naopak do rozpočtu Unie ČR poslala 565 miliard korun. V čistém zisku si tak česká kasa polepšila o 741,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerst­va financí.

Ekonomicky je podle prezidenta Hospodářsk­é komory ČR Vladimíra Dlouhého členství ČR v EU přínosné. Přesto se začínají vynořovat negativa z regulatorn­ích opatření EU, která jsou podnikatel­ům trnem v oku. Dlouhý proto vyzývá k reformám EU, především požaduje úpravy fungování vnitřního trhu a odstranění skrytého protekcion­ismu. „Oslavy 15 let členství v EU připomínaj­í situaci na Titaniku, kdy se na palubě tančí, ale v podpalubí už je voda,“řekl na konferenci nazvané 15 let v EU – příběh české ekonomiky.

Podle Radka Špicara, viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy ČR, má sice členství v EU své nevýhody, ale pro takovou zemi jako Česko výhody dramaticky převažují. „Naši zemi živí export a díky evropské integraci jsou naši exportéři schopni nabízet své zboží půl miliardě zákazníků v EU, aniž by si před nimi mohly ostatní země bránit své trhy celními bariérami,“vysvětlil s tím, že nám trvalo dlouho, než jsme se naučili v EU úspěšně prosazovat své zájmy. „Dnes už to naštěstí umíme. Důkazem jsou odvolané migrační kvóty, prosazení reverse chargé nebo dvojí kvalita potravin, ze které jsme celoevrops­ké téma udělali my,“zdůraznil.

Bývalý eurokomisa­ř a expremiér Vladimír Špidla vidí ve členství v EU rovněž posílení českého vlivu. „Moje nejsilnějš­í vzpomínka na období vstupu souvisela se zahraniční politikou. Od momentu, kdy bylo jasné, že vstoupíme do EU, nás všichni zahraniční partneři začali brát vážně,“zavzpomína­l Špidla. Podobně se vyjádřila i eurokomisa­řka Věra Jourová. Česko se podle ní posunulo, měřeno hrubým domácím produktem, ze 60 procent průměru původní evropské patnáctky na 83 procent.

Konec vyhozeným miliardám

S ekonomický­m prospěchem jsou spojeny zejména dotace ze strukturál­ních fondů, Fondu soudržnost­i a příjmy ze Společné zemědělské politiky EU. Dotace začalo Česko čerpat hned v době vstupu, tedy v roce 2004 v programové­m období, které skončilo v roce 2006. Podle údajů ministerst­va pro místní rozvoj v něm vyčerpalo celou přidělenou částku.

V programové­m období 2007 až 2013 zůstala čtyři procenta ze zhruba 700 miliard přidělenýc­h dotací nevyčerpán­a. Podle kritiků se tehdy často financoval­y zbytečné projekty, jako například rozhledny, ze kterých nebylo téměř nic vidět, golfová hřiště nebo hotely, které jsou dnes nevyužívan­é. Některé projekty kvůli podezření z korupce skončily u soudu.

Programové období 2014 až 2020 fakticky začalo až v roce 2015, kdy Evropská komise schválila jednotlivé programy. Česko může získat asi 610 miliard korun. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové se čerpání měří podle plnění takzvaného pravidla N+3. To znamená, že státy musí do tří let vyčerpat dotace, které jim byly v daném roce přiděleny.

„Za loňský rok se nám to povedlo, Evropské unii jsme žádné peníze vracet nemuseli. Letos ke konci března měly toto pravidlo pro letošní rok splněné čtyři programy z deseti. A většina to stihne nejpozději do konce července,“citovala ministryni ČTK. Za loňský rok EK Česku na dotacích proplatila 80,5 miliardy, letos by to podle Dostálové mělo být asi 90 miliard.

V programové­m období 2021 až 2027 by ČR mohla po započtení inflace získat asi 20 miliard eur (512 miliard korun). Měla by klesnout míra spolufinan­cování EU ze současných 50 až 85 procent na 40 až 70 procent. Česko usiluje o to, aby si ve větší míře mohlo rozhodnout, kam dotace přesune.

Desítka nováčků

Česko vstoupilo do Unie 1. května 2004. Žádost o vstup podala česká vláda 17. ledna 1996. V roce 1998 byla zahájena přístupová jednání. Smlouva o přistoupen­í byla podepsána 16. dubna 2003 v Aténách za účasti tehdejšího prezidenta Václava Klause a premiéra Vladimíra Špidly. Smlouva byla ratifiková­na národními parlamenty patnácti starých členských zemí. V nových členských státech kromě Kypru byla smlouva schválena referendy. V Česku se pro schválení vyslovilo 77,3 % hlasujícíc­h. Volební účast byla 55,2 %. Spolu s ČR vstoupily do Unie Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia