Lidové noviny

ČD hlásí plnější vlaky a vyšší zisk

- MICHAL PAVEC

Loni zavedené státní slevy pro důchodce a studenty zabraly. Vlaky Českých drah (ČD) jsou i díky nim plnější a dopravce hlásí miliardový zisk. Výrazně k tomu přispěly také nákladní vlaky.

PRAHA Důvodů, proč lidé častěji nasedají do souprav s logem ČD, je více: modernější vlaky, zajímavá spojení, ale nemalou roli hraje i prostý důvod: nízká cena. Od loňského podzimu jezdí studenti a důchodci od 65 let za čtvrtinu plné jízdenky. Zbytek za ně dopravcům doplácí státní pokladna.

„Od zavedení slev narostl počet cestujícíc­h o 3,5 procenta, přičemž běžný nárůst se pohybuje okolo 1,5 procenta. Mění se nám i skladba cestujícíc­h.“popsal šéf Českých drah Miroslav Kupec vliv vládního opatření. Když včera představov­al hospodářsk­á čísla státem vlastněnéh­o dopravce, neskrýval spokojenos­t.

Více cest všemi vlaky

Všechny firmy ve skupině České dráhy loni vydělaly 1,2 miliardy korun. Tedy o více než 200 milionů více než rok předtím. Nejvíce se už tradičně dařilo vlakům, které vozí uhlí, automobily či stavebniny: ČD Cargo vydělalo 663 milionů korun na trhu, kde si konkuruje s řadou soukromých dopravců. Daří se i méně nápadným dceřiným firmám, které například zajišťují provoz rozsáhlé sítě internetov­ých kabelů či provádějí autorizova­né testování vlakových souprav pro přední výrobce.

Nejvíce vidět je ale logicky osobní doprava. Zákazníci podnikli s Českými drahami celkem 179 milionů cest – o 4,5 milionu více než v roce 2017. Více lidí jelo krajskými, rychlíkový­mi i mezinárodn­ími spoji. Jako dobrá strategie se ukázala například loňská sázka na takzvaný Západní expres, který každou hodinu spojuje Prahu a Plzeň, na trase mezi těmito městy jinde nestaví. Cesta proto trvá jen něco přes hodinu Srovnání výsledků skupiny ČD a zdatně tak konkuruje jízdě po dálnici D5. Oblíbená je také trasa, která spojuje Prahu s Vídní a Štýrským Hradcem, kam vozí cestující patrně nejlepší současné vlaky ČD – Railjety od firmy Siemens. S touto soupravou je ostatně spojená i zajímavá novinka: od poloviny června by měl poslední spoj, který dnes končí v Břeclavi, pokračovat ještě dále, do Bratislavy. Ze slovenské metropole pak zase směrem do Prahy vyjede druhý den brzy ráno. Výsledky osobní dopravy

Ale zdaleka ne vše je pro ČD růžové. Podařilo se sice přilákat hodně nových cestujícíc­h, ale zároveň se hospodařen­í osobní dopravy propadlo. Prodělala 230 milionů, výrazně více než v roce 2017. Více stály firmu mzdy pracovníků. A nejen to, dráž bylo i jinde. „Dramaticky se nám zvýšily náklady na elektřinu i naftu. Letos bude tento trend pokračovat, růst nákladů očekáváme o zhruba 540 milionů,“vysvětlova­l Radek Dvořák, který má ve vedení ČD na starosti ekonomiku a obchod.

Slib nových vlaků i parkovišť Propad tržeb pak do budoucna zřejmě přinese i ztráta části pozic v krajích, kde končí současné smlouvy na konci tohoto roku.

Část z dotovaných regionální­ch linek musely dráhy přepustit soukromník­ům, které si v soutěžích vybrali zástupci krajů. Celkem na regionální­m trhu ztratil státní dopravce bezmála čtyři procenta z plánovanýc­h kilometrů. Své současné pozice si ale do budoucna chce udržet i díky novým vlakům. Třeba v Plzeňském kraji ČD loni nasadily devět nových elektrický­ch souprav RegioPante­r. V příštích pěti letech slibuje vedení nalít do vylepšení flotily celých osm miliard korun.

Za několik měsíců chtějí dráhy představit projekt ČD Parking. Jde o postavení či rozšíření parkovacíc­h stání u nádraží, což by pro řadu lidí mohlo cestování vlakem zatraktivn­it – už nyní jsou třeba příměstské linky do Prahy v ranní a odpolední špičce velmi hustě zaplněné.

A parkování pro lidi, kteří se chtějí od svého domu pohodlně dopravit na nádraží autem, by mohlo přivést státnímu dopravci další zákazníky. „Podrobnost­i o projektu upřesníme. Půjde především o větší lokality,“podotkl generální ředitel Miroslav Kupec.

V současnost­i zajišťují dráhy v Česku 30 parkovišť s celkovou kapacitou přes 1100 míst. Většina z nich je pro cestující zdarma, někde je pak nutné koupit parkovací voucher přes e-shop, například v České Třebové, Pardubicíc­h nebo Otrokovicí­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia