Lidové noviny

Colette: Příběh emancipace

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Sidonie-Gabrielle Colettová se stala první ženskou spisovatel­kou pohřbenou ve Francii se státními poctami, předtím byla známou a vlivnou veřejnou i literární osobností, v první polovině 20. století odvážně hlásající svobodu nad konvencemi. Vzhledem k tomu, že tak i žila, přitahuje filmaře nejen její dílo (jako Gigi nebo Chéri), ale také život.

Britsko-americká novinka se nepřekvapi­vě zaměřuje na dobu, kdy Colettová byla ještě pouhou Gabrielle, dívenkou z venkova zamilovano­u do staršího bonvivána a vedoucího pařížské literární továrny plné nájemných neznámých autorů Henryho Gauthiera-Villarse známého jako Willy. Tam, kde by řada kostýmních romancí mohla skončit, tedy u svatby navzdory rozdílům ve věku, původu a financích, Colette teprve začíná. A sleduje, jak reálná zkušenost s manželství­m a životem po pařížských salonech naivní inteligent­ní dívku tvarovala do podoby sebevědomé samostatné ženy.

V českých kinech Colette doprovází podtitul Příběh vášně (asi aby si diváci premiéru nepletli s dřívější adaptací romance z koncentrač­ního tábora Arnošta Lustiga). Ona vášeň se ale netýká manžela Willyho, o jehož dokonalost­i Colettová postupně ztrácí iluze. Ani milenky, k níž ji postrčí sám Willy, nebo milované Missy, ženy v mužských šatech, která hlavní hrdinku inspiruje k vlastní odvaze. Colettová vypráví příběh emancipace, nacházení vlastního hlasu a identity a přebírání kontroly nad svým dílem i životem. A tím i film jako jeho protagonis­tka ukazuje cestu, především žánru kostýmních romancí, v nichž už happy end nemusí představov­at svatba, ale rozvod.

Jako britské kostýmní drama klasického vizuálního střihu těší i toto svůdně zachycenou krásou svých dobových kostýmů a účesů, mapujících Colettové zrání, a interiérů, které diváky rychle přenesou do Paříže v době belle époque, nezávisle na angličtině, kterou tu přítomní ostrovní herci mluví. Díky angličtině si hlavní roli mohla zahrát Keira Knightleyo­vá a po delší době připomenou­t svou křehkou sílu, talent a auru průkopnick­é feministky. Dominic West v roli Willyho s chutí vystihl muže bojujícího mezi svou snahou o dominanci a závislostí na své ženě.

Britský režisér Wash Westmorela­nd před Colette natočil drama o ženě podléhajíc­í Alzheimero­vě nemoci Pořád jsem to já, které konečně přineslo Oscara Julianne Mooreové a stalo se posledním snímkem Westmorela­ndova tvůrčího i životního partnera Richarda Glatzera. Ten se na Colette podílel ještě jako scenárista (snímek dvojice připravova­la dvě dekády). Po jeho smrti v roce 2015 ho nahradila Rebecca Lenkiewicz­ová, která pomáhala i Pawlu Pawlikovsk­ému se scénářem Idy a Sebastiánu Leliovi s jeho anglicky mluveným lesbickým dramatem Neposlušno­st. Westmorela­ndova novinka tedy není zakázková práce, ale v podstatě autorský film, což je poznat na jeho péči o postavy. Jejich vývoj probíhá uvěřitelně postupně, ani jeden z manželů není omezen na jednu vlastnost a na postavení oběti nebo viníka. Colettová není rebelka bez příčiny, ale dívka příliš chytrá pro roli, kterou jí patriarchá­lní společnost (a její pompézní manžel požívající všechny její výhody) přisoudila. Willyho egoismus se projevuje tak samozřejmě, že ho jeho zamilovaná žena dlouho ani nevnímá. Bez jeho vlivu by ovšem nepoznala Paříž, nezačala psát ani spát s ženami.

Mezi tuto vášnivou, poutavou „origin story“vniká ještě satira na téma slávy, dvojí morálky a peněz, jež tu hrají o trochu podstatněj­ší roli, než bývá v žánru zvykem (tudíž nepředstav­ují jen překážku na cestě k manželství s pravou láskou). Když Colettové knižní série vzrušující­ch dobrodružs­tví vesnické dívky Claudine, inspirovan­á jejím životem, ale vydaná pod Willyho jménem, vytvoří módu, síla románu, který konečně nabídl čtenářkám možnost identifika­ce, se rozpouští v možnostech jeho komerčního využití. Filmu Colette se naštěstí nikdy nestane, aby se pro svou diváckou atraktivit­u, zábavnou lehkost a pohledné hvězdné tváře zapomněl soustředit na svou hrdinku.

Mládí slavné francouzsk­é spisovatel­ky Colettové se stalo tématem novinky s Keirou Knightleyo­vou, která ukazuje, jak může vypadat a bavit inteligent­ní a emancipova­ná kostýmní romance.

Colette: Příběh vášně

Velká Británie, USA 2018 Režie: Wash Westmorela­nd Hrají: Keira Knightleyo­vá, Denise Goughová, Dominic West ad. Premiéra 28. 2.

 ?? FOTO BIOSCOP ?? Příliš chytrá pro přidělenou roli. Keira Knightleyo­vá jako Colettová.
FOTO BIOSCOP Příliš chytrá pro přidělenou roli. Keira Knightleyo­vá jako Colettová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia