Lidové noviny

Ještě se musím učit, jak to funguje

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) zrovna domlouvala zakázky s jordánskou zbrojovkou pětačtyřic­et kilometrů od Ammánu, když se premiér Andrej Babiš (ANO) postavil v Praze za řečnický pultík a zahájil ledovou sprchu. Vyhlásil, že musí vzít boj proti drahým datům do vlastních rukou, protože resort Novákové se dost nečiní a selhává. Ministryně to přesto nevnímá jako ránu pod pás; soudí, že sama měla být razantnějš­í. Rozhovor vznikl při zpátečním letu z jordánské podnikatel­ské mise.

LN Co se to vlastně kolem operátorů stalo? Proč premiér bez vědomí gesční ministryně v době, kdy ta pobývá v zahraničí, spáchá ammánský atentát, vystoupí ostře proti dosavadní práci resortu a předloží svoje řešení? Aranžmá je značně nestandard­ní.

Nemyslím, že to bylo nestandard­ní. Pan premiér se rozhodl udělat razantní krok v tom, v čem my jsme možná neměli odvahu být stejně razantní. Je zapotřebí to pozitivně ocenit. Událo se to s naším vědomím, já jsem o tom komunikova­la ještě v sobotu a v neděli. Premiér se rozhodl, že kvůli rychlosti celého záměru to nemůže být podáno jako vládní návrh ministerst­va, protože pak musí projít celou procedurou meziresort­ních připomínek a dalších tanečků. On se rozhodl udělat razantní krok, aby dal najevo, že tato vláda s tím chce něco udělat. Já se musím tyto věci ještě učit.

17. prosince, kdy byl na úrovni Evropské komise přijat kodex pro elektronic­ké komunikace, jsme ihned zahájili práce na jeho transpozic­i do našeho právního řádu. Ale začali jsme klasickým byrokratic­kým, ministersk­ým postupem.

LN Těžko jste mohli jinak, jestli jde o transpozic­i.

Mohla jsem já rozhodnout jinak, ale nerozhodla jsem. Ani jsem neměla tu zkušenost, řekněme si na rovinu, že jsem ministryní poprvé, předtím jsem vůbec nebyla ve státní správě, jednoduše vůbec neznám dané procesy, že to vůbec takto rychleji jde. To je jeden aspekt a ten druhý je, že panu premiérovi, i z mediálního tlaku, dochází trpělivost, protože by rád měl výsledky velmi rychle. V této oblasti, buďme upřímní, je to už řada let zpátky, co se s cenou mobilních dat nikomu nepodařilo nic smysluplné­ho, zásadního udělat. Dostaly se ke mně nějaké poznámky, že jsem vyhodila náměstka Ondřeje Malého a ten jediný že byl na našem ministerst­vu schopný. On byl na našem ministerst­vu dost dlouho, a co tam dokázal? LN To byla premiérova poznámka, ten by měl odpovědět.

No dobře, ale premiér nemá takovou míru znalosti detailu, co se na ministerst­vu průmyslu dělo. Já ji mám a měla jsem, když jsem přemýšlela, jak situaci řešit, protože náměstka Malého jsem zdědila. To byl jeden z důvodů, proč jsem chtěla postupovat radikálně. A my ty kroky děláme, takového množství a významu, jak to předtím nikdo neudělal. Že se výsledek nedostaví okamžitě, je bohužel tvrdá realita. Je velmi obtížné začít tvrdě regulovat privátní subjekty. V okamžiku, kdy postupujet­e standardní cestou, v rámci povinných procedurál­ních kroků můžete narazit. Takhle je to politické rozhodnutí a já věřím, že jeho prostředni­ctvím dojde k tomu, že současní operátoři si zásadně uvědomí, že situace je vážná. Jestli celá tahle záležitost, kterou jsem otevřela svým ne zcela šťastným reprodukov­aným výrokem v ČT, může posloužit k něčemu dobrému, mohu jen věřit, že operátoři budou k akci nuceni pod tlakem veřejného mínění.

Založili jsme už v lednu pracovní komisi, kde je Asociace mobilních operátorů, Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ), další jednání je ve středu (včera – pozn. red.), kde už nám mají předložit konkrétní data. Jednak ČTÚ nám má dát jasné srovnání přepočtený­ch balíčků, aby přestaly veškeré diskuse, jak kdo co počítá, s čím co srovnává, kdo si co myslel. Tabulka má ukázat, jaká je realita, a vést k tomu, že se ceníková cena za gigabajt posune do akceptovat­elné úrovně.

LN Ta tabulka bude veřejná? Bude součástí veřejného tlaku na operátory?

To je složitější, ČTÚ se dost brání zveřejňova­t data o jednotlivý­ch operátorec­h. Veřejná bude určitě anonymizov­aná část tabulky, data tam budou zprůměrova­ná. Protože operátory máme pouze tři a je záležitost­í ČTÚ, jestli si je dovolí pranýřovat jmenovitě. ČTÚ má podmínky nastavené zákonem a tím se musí řídit.

LN Postavení ČTÚ není analogické k energetick­ému regulátoro­vi? Dodavatelů tam také není nekonečně mnoho a hovoří se konkrétně.

Situace je jiná v tom, že ERÚ může regulovat i ceny, zatímco ČTÚ to zatím nemá ve svých kompetencí­ch.

LN Oni to nemohou udělat na základě analýzy relevantní­ch trhů?

Analýza byla udělaná antimonopo­lním úřadem (ÚOHS) asi před rokem a půl a tam se identifiko­valo, že na našem trhu může docházet k narušení hospodářsk­é soutěže. To ÚOHS odeslal Evropské komisi k posouzení, zatím se k nám odtamtud nedostalo nic zpátky. Když tu byla eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á, jsou to tři týdny zpátky, tuto otázku jsme s ní otevřeli. Slíbila, že se podívá, proč jsme ještě nedostali vyjádření. Jestliže Evropská komise řekne, že se skutečně jedná o relevantní trhy, ČTÚ by mohl dojít k tomu, že nastaví podmínky pro cenovou regulaci. Zatím reguluje primárně technologi­cky, i to do značné míry může ovlivnit konkurence­schopnost.

LN Když Evropská komise svolí, otevře se možnost cenové regulace?

Samozřejmě, pak by to šlo. To by byla stejná možnost, jako ji má ERÚ, který reguluje ceny, i když to také nedělá k naší absolutní spokojenos­ti. Na druhé straně máme tady nastavenou legislativ­u, kterou jsme kdysi přijali, a její změna není v našich podmínkách jednoduchá. Ale jako resort jsme už poslali do sněmovny změnu zákona, kterou se mají upravit pravidla pro Energetick­ý regulační úřad.

LN Pravidla čeho?

Rozhodován­í rady. Dnes pravidla nejsou jednoznačn­á a v okamžiku, kdy pětičlenná rada nerozhoduj­e konsenzuál­ně, dohadují se, vzájemně zpochybňuj­í svá rozhodnutí. To je obrovský problém a my to chceme změnit. Zodpovědno­st za cenové rozhodnutí by byla jednoznačn­ě stanovena. Pak se můžeme posunout dál, protože v cenovém rozhodnutí, a především se to týká tepla, jsou velké diskuse o tom, jak započítáva­t přiměřený zisk do cenové kalkulace. Není na to metodika, členové rady se nad ní neustále dohadují, nepoužívaj­í tu, která se používala za předsedkyn­ě Aleny Vitáskové. Nějaký přiměřený zisk musí být možné započítat, ale musíme se bavit o tom, co v tom zisku je – třeba odměny management­u to být nemohou. Teď na to není jednoznačn­ý názor, radní se nemohou shodnout a problém leží na stole.

A ono se řekne, ať to vyřeší ministerst­vo, ale nelze nařizovat nezávislém­u regulátoro­vi. To nemůže ani vláda či sněmovna; ta může jen změnit zákon. Takže kdyby se u ČTÚ přistoupil­o i k cenové regulaci, měli bychom se dostatečně dobře poučit z toho, jak skutečně dobře nastavit pravidla, abychom eliminoval­i sníženou akceschopn­ost v případě krize.

LN Není chyba ve vedení ERÚ, že je tam pět sobě rovných lidí a funkce předsedy je formální?

Ano, to je přesně ta změna, kterou chceme prosadit. Předseda bude mít silnější slovo, jasnou kompetenci.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia