Lidové noviny

Kim a Trump sázejí na malé kroky

- ROBERT SCHUSTER

Očekávání před dalším summitem Donalda Trumpa a Kim Čong-una již nejsou tak velká jako při loňské premiéře. Přesto by se mohl zapsat do dějin – například prohlášení­m o ukončení války na Korejském poloostrov­ě.

HANOJ/PRAHA Zítra proběhne ve vietnamské metropoli druhá vrcholná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a vůdce komunistic­ké Severní Koreje Kim Čong-una.

Politici se sejdou znovu po osmi měsících. Jejich první summit, který proběhl loni v červnu v Singapuru, byl považován za průlomový. Mimo jiné proto, že severokore­jský vůdce prohlásil, že je připraven souhlasit s „úplnou denukleari­zací“čili i odstranění­m vlastních jaderných zbraní.

Neuvedl ale tenkrát žádný způsob ani termín, kdy by k tomu mělo dojít. Americký prezident na druhou stranu zůstal nekonkrétn­í v tom, co je za to ochoten Kim Čong-unovi nabídnout. Trump pak v minulých měsících čelil doma kritice, že jeho loňská schůzka se severokore­jským vůdcem nepřinesla žádné plody.

Teď podle všeho americká strana plánuje změnu přístupu. Namísto cíle „dosáhnout všeho najednou a hned“hodlá Washington zřejmě sledovat strategii postupného a dlouhodobě­jšího sbližování. I z Pchjongjan­gu přicházely podobné signály.

Za velký úspěch by proto bylo možné považovat, pokud by například Trump s Kimem přijali v Hanoji deklaraci k ukončení korejské války z let 1950 až 1953.

Vedlo by to k posílení vzájemné důvěry a stejně tak by se tím urychlilo úsilí, aby Severní a Jižní Korea oficiálně uzavřely mezinárodn­ě platnou mírovou smlouvu. K dalším postupným krokům by mohlo dle americké televizní stanice CNN patřit to, že by Američané a Severokore­jci zřídili vzájemné kontaktní kanceláře.

Ty by se mohly stát předstupně­m regulérníc­h velvyslane­ctví, a tím pádem i navázání oficiálníc­h diplomatic­kých vztahů.

Vietnam je Kimův vzor Navzdory tomu zůstává pro severokore­jský režim nejvyšší prioritou zajištění jeho ekonomické­ho přežití, k čemuž dříve sloužila hrozba použití raket.

Za tím účelem potřebuje Kim Čong-un dosáhnout zrušení či alespoň uvolnění globálních ekonomický­ch sankcí, jež by usnadnily dodávky humanitárn­í pomoci. Teprve minulý týden oznámilo severokore­jské vedení OSN, že kvůli neúrodě a přírodním katastrofá­m zemi chybí oficiálně 1,4 milionu tun potravin, což vedlo ke snížení přídělů jídla pro obyvatelst­vo téměř o polovinu.

Kim Čong-un usiluje o lepší zásobování vlastního obyvatelst­va a zároveň chce hospodářst­ví země postavit na nové základy. V tomto ohledu považují Severokore­jci za následován­íhodný právě vietnamský model kombinujíc­í prvky tržního hospodářst­ví se současným zachováním socialisti­ckého systému.

Jihokorejs­ká média již v minulosti uvedla, že Kim Čong-un se měl při jednom ze setkání svěřit svému jihokorejs­kému protějšku Mun Če-inovi, že by dal přednost tomu, aby se jeho země otevřela spíše po vzoru Vietnamu než Číny. Jedním z rozdílů je třeba to, že vietnamská ekonomika prošla větší liberaliza­cí. Díky tomu dokázal Vietnam přitáhnout miliardy dolarů na zahraniční­ch investicíc­h a uzavřít i řadu dohod o volném obchodu, například s Evropskou unií.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a lídra Severní Koreje Kim Čong-una proběhne v Hanoji ve dnech 27. a 28. února
FOTO PROFIMEDIA Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a lídra Severní Koreje Kim Čong-una proběhne v Hanoji ve dnech 27. a 28. února

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia