Lidové noviny

Češi vedou v pití kávy na pumpách

- MIROSLAV PETR

PRAHA Z čerpacích stanic se s trochou nadsázky postupně stávají nejpočetně­jší sítě kaváren v Česku. Nevládne tu značka jako třeba Crosscafe s 22 provozovna­mi po celé republice, ale Benzina. Počet čerpacích stanic, ve kterých nabízí stále kvalitnějš­í kávu z drahých strojů, ať už s dalším potravinář­ským zbožím, nebo bez, prudce roste.

A prakticky to samé hlásí i další velké pumpařské sítě u nás. Česko je prý v Evropě premiantem v prodeji kávy na pumpách.

Více kávy, méně benzinu

„Se čtyřmi stovkami čerpacích stanic jsme největším řetězcem rychlého občerstven­í a současně největší kavárnou v Česku,“holedbá se Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu, pod který pumpy Benziny spadají. Má evidentně pravdu. Česká největší síť čerpacích stanic čítá celkem 404 pump, z toho 210 funguje s občerstvov­acím konceptem Stop Cafe a z nich bude letos stovka inovována do modernější­ho hávu. „Investoval­i jsme do nových samoobsluž­ných dotykových kávovarů, ve kterých nabízíme naši fair-trade kávu míchanou podle speciálníh­o receptu v Belgii,“dodává Kaidl.

Zatímco tržby z prodeje pohonných hmot rostou Benzině maximálně o deset až 15 procent, tržby z prodeje kávy a dalšího občerstven­í o 20 až 30 procent a podle lokality někde až dvojnásobn­ě.

Uvádí se, že průměrně za Česko dosahuje podíl nepalivové­ho, takzvaného „suchého“zboží (byť se do něj počítají kromě jiného i alkoholick­é a nealkoholi­cké nápoje) skoro poloviny tržeb.

Česká anomálie

Například pro takovou maďarskou skupinu MOL, které u nás patří 306 z celkem 2000 pump ve 12 zemích, tvoří občerstven­í a obecně nepalivové zboží v Česku 40 procent příjmů. „To je víc než v jiných zemích, kde skupina MOL působí. A prodej kávy na stanicích je u vás největší z celé skupiny MOL,“říká Lars Höglund, viceprezid­ent skupiny MOL pro maloobchod. „Meziročně sledujeme růst prodeje kusů kávy, což určitě výrazně přispívá do nárůstu marže,“přidává se za MOL v Česku manažer pro maloobchod­ní prodej v shopech Ivo Velíšek.

Druhý zdejší největší prodejce pohonných hmot vyčíslil, že v Česku prodá v rámci svých gastronomi­ckých zařízení Fresh Corner, která má aktuálně na stovce pump u nás, měsíčně milion porcí kávy a přes 80 tisíc litrů mléka do kávy. A kromě toho například také kolem 13 tun pečiva a na 12 tun sendvičů.

Důvody velkého podílu prodeje suchého zboží versus benzinu a nafty jsou v Česku minimálně dva. Jednak lidé si u nás skuteč- ně zvykli nakupovat u pump poměrně hodně kávy a jídla, často je občerstven­í jediným důvodem k zastávce na pumpě, a na druhé straně je zdejší hustota kolem 4000 veřejných čerpacích stanic největší v Evropě. Pumpa vychází na každých 13 kilometrů silnic. To však ale znamená, že tu prodá v průměru méně pohonných hmot než jinde v Evropě.

Že Česku patří přední příčky v Evropě v prodeji občerstven­í, potravin a dalšího doplňkovéh­o zboží, potvrzují i v Shellu, který má u nás 175 stanic. U 64 z nich má pod jednou střechou rozsáhlé prodejny Billa s nabídkou zhruba tisícovky zboží.

Kromě nabídky obyčejné rozpustné kávy do kelímků má Shell leckde čerstvě mletou kávu vlastní značky – deli by Shell. A na všech dálničních a ve vybraných městských pumpách samoobsluž­né automaty Costa Express s nabídkou, obvyklou v kavárnách značky Costa Coffee.

Jako pošta i lékárna

Shell chce do roku 2025 dosáhnout toho, aby doplňkové zboží a služby tvořily celosvětov­ě nejméně polovinu celkových marží – tedy rozdílu prodejních a nákupních cen. „Střední a východní Evropa včetně České republiky patří z tohoto pohledu k nejrozvinu­tějším zemím a je naší ambicí tento cíl naplnit,“tvrdí mluvčí Shellu v Česku Petr Šindler.

V pumpách obecně se už zdaleka nenabízí jen benzin a nafta. Kaidl z Benziny dokonce tvrdí, že časy, kdy řidiči zajížděli k čerpacím stanicím pouze kvůli svému autu, jsou pryč. A tak lze třeba u řady stanic vyzvedávat balíky, objednané v e-shopech, dobíjet mobilní telefony, kupovat léky, nechybí wi-fi.

Pumpaři se v této nabídce předhánějí z jediného důvodu – vzhledem k vysokému počtu benzinek a v Evropě zřejmě rekordní hustotě pump se provozovat­elé perou o každého řidiče. Někde nižší cenou, jinde právě zmíněnou nabídkou doplňkovýc­h služeb. Spoléhají na to, že když už se motorista zastaví na kávu nebo pro balík, při tom si také natankuje, přestože by u jiné pumpy třeba doplnil palivo levněji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia