Lidové noviny

Káže vodu, pije víno

Milan Knížák soudí, že umělci nemají mít dotace

-

Vidět, jak si notují Roman Joch a Milan Knížák, kteří spolu zasedli v pořadu 90' ČT24 coby experti na financován­í kultury, bylo pro diváka, který něco o problému ví, skutečné inferno. Šlo jak jinak o Frljičovu inscenaci Naše násilí a vaše násilí, diskuse byla nejenom o tom, zda kus hanobí ten či onen symbol, ale také o tom, zda si takové divadlo zaslouží veřejné peníze. Knížák se hned vůči Frljičovi vymezil, prý ho nudí umění, které si hraje na revoltu, je to zastaralý způsob vnímání umění, společnost spěje k něčemu jemnějšímu. To je zábavné, jelikož dnes náhle jemný Knížák celý život nedělal nic jiného než na sebe upozorňova­l a provokoval, je přesně takový typ umělce jako Frljič, ale každého, kdo má tyto sklony a mohl by mu konkurovat (třeba David Černý), nenávidí.

Ještě lepší ale bylo, když posléze prohlásil, že systém grantů v umění je nemravný a on je zásadně proti němu. Rozdělují to úředníci, a to je špatně. Umělec musí prý mít zodpovědno­st za to, co dělá, a nemá chtít, aby mu to někdo sponzorova­l. Nechme stranou, že netuší, jak grantový systém v kultuře funguje, tohle tvrzení samo o sobě zní z jeho úst opravdu rozkošně. To říká člověk, který vedl řadu let instituci, která je placena především z veřejných peněz. A on sám tyto peníze zdatně vysával, této instituci neváhal prodat své umělecké dílo a řadu děl svých žáků. Nebo do sbírky Národní galerie zakoupit od svého přítele galeristy slabé dílo Josepha Beuyse, a to dokonce za desetkrát vyšší cenu, než ji odhadli odborníci, dílo trčí v depozitáři a žádná světová galerie nebaží po tom jej vystavovat. V tomhle je Knížák nedostižný, nikdo neumí tak skvěle poukazovat na druhé, jak něco dělají špatně, a sám to pak nonšalantn­ě provozovat. Jistě, mistr může pít víno, nýmandi se holt musejí spokojit s vodou.

A Roman Joch? To je též koumák přes dotační politiku, když tvrdí, že to, co uráží lid, má být financován­o ze soukromých zdrojů. A kdo bude určovat, koho a co uráží? Zřejmě Jochův Občanský institut předem sepíše jmenný seznam takových proklatých témat. Jana Machalická

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia