Lidové noviny

M5S a Liga vzkřísily italskou vládu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Nová dohoda byla zpečetěna. Paola Savonu, jenž se měl původně stát novým italským ministrem hospodářst­ví a financí, podle včerejšího rozhodnutí Hnutí pěti hvězd (M5S) a Ligy, vítězů březnových voleb, nahradil téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria. K ekonomické politice EU se sice staví kriticky, stejně jako Savona, ale na rozdíl od něj neobhajuje „plán B“pro možnost vystoupení Itálie z eurozóny. Savona se podle agentury ANSA nyní stane ministrem pro záležitost­i EU. Na premiéra obě strany znovu navrhly právníka a akademika Giuseppa Conteho, jejž včera prezident Sergio Mattarella znovu pověřil sestavením vlády. Conte prezidento­vi obratem předal seznam ministrů a dnes odpoledne složí nový kabinet přísahu.

Šéf Ligy Matteo Salvini v nové vládě zaujme post ministra vnitra, zatímco lídr M5S Luigi Di Maio bude řídit resort práce a hospodářsk­ého rozvoje. Oba budou navíc vicepremié­ry. Diplomacii povede Enzo Moavero, bývalý ministr pro záležitost­i EU v úřednické vládě Maria Montiho.

Velkou neznámou včera zůstávala možná účast Giorgie Meloniové, předsedkyn­ě strany Bratři Itálie, v budoucí vládě. Meloniové strana byla v březnových volbách součástí středoprav­é koalice (uskupení, v němž největší podporu nakonec získala Liga), ale voliči jí přisoudili jen něco málo přes čtyři procenta hlasů. Návrh na účast Meloniové rozdělil špičky M5S, z nichž některé se domnívaly, že taková konstelace by ještě více posílila Salviniho stranu.

Vyjednáván­í o nové italské vládě včera ukončilo až třetí jednání telenovely, která by se dala popsat takto: koaliční vláda nebude, místo toho zkusíme úřednickou; ne, pardon, ono to přece jen možná vyjde. Vítězové voleb napřed zuřili, nakonec však mohou být spokojeni. Všechny části této politické frašky se odehrály během několika dnů. V prvním jednání na konci minulého týdne se zdálo, že koaliční vládě populistic­kého M5S a protiimigr­ační Ligy pod vedením premiéra Conteho už nic nebrání.

Jenže prezident Mattarella, který má při sestavován­í vlády poslední slovo, v neděli vetoval no- minaci euroskepti­ka Savony na vlivný post ministra hospodářst­ví a financí a tím spustil díl druhý. Conte pod tíhou okolností raději z premiérské­ho křesla po čtyřech dnech odstoupil a jeho nástupce, bryskně jmenovaný ekonom Carlo Cottarelli, ohlásil pokus o sestavení přechodné úřednické vlády. Šokované partaje nešetřily silnými slovy: od představit­elů M5S i Ligy létala vzduchem obvinění o „loutkách“, „diktátu Berlína a Paříže“a nechyběl ani nápad na pokus o odvolání prezidenta.

Třetí a poslední díl italské telenovely začal ve středu, kdy se designovan­ý premiér Cottarelli nechal slyšet, že se sestavován­ím úřednické vlády ještě počká, neboť „se objevily nové možnosti vzniku politické vlády“.

Hlavním důvodem, který Cottarelli­ho k tomuto kroku vedl, byla údajně obava z reakce věřitelský­ch institucí na politickou krizi v Itálii a prudké zvýšení nákladů na obsluhu italského státního dluhu. Finanční trhy viditelně znervóznil fakt, že kampaň před předčasným­i volbami by se mohla stát referendem o setrvání Itálie v eurozóně. Skutečných důvodů k poslednímu obratu ale mohlo být více: italská média včera spekuloval­a o tom, že Cottarelli­mu někteří kandidáti na ministersk­é posty, které měl předvybran­é, odřekli.

Na včerejšek měli původně lídři obou nejsilnějš­ích stran naplánovan­é vlastní politické mítinky. Po zákulisníc­h jednáních, která probíhala v Římě, však jak Di Maio, tak Salvini plánovaný program zrušili a sešli se k odpoledním­u jednání v Římě. Bezprostře­dně před schůzkou, již italská média sarkastick­y označila za „další poslední pokus“, Salvini opět zahrál na protievrop­skou strunu: „Není už dále možné, aby se někdo v Berlíně či Římě vzbudil se špatnou náladou a my kvůli tomu museli vyhodit ministra vlády,“nechal se slyšet. Di Maio jen potvrdil, že součástí řešení krize by mohl být přesun kontroverz­ního Savony na jiný vládní post.

Po dvojitém obratu minulých dní znovu zasedli k jednání lídři nejsilnějš­ích italských stran M5S a Ligy Luigi Di Maio a Matteo Salvini. A dohodli se – euroskepti­ka Paola Savonu, kterého prezident v kabinetu nechtěl, nahradil profesor ekonomie Giovanni Tria.

 ?? K novému italskému kabinetu uvolnilo „odklizení“euroskepti­ka Paola Savony, jenž se měl stát ministrem financí, na jiný vládní post. Právě kvůli Savonovi prezident Sergio Mattarella první vládu vetoval. Na snímku šéf M5S Luigi Di Maio při úterním shromáždě ?? Cestu
K novému italskému kabinetu uvolnilo „odklizení“euroskepti­ka Paola Savony, jenž se měl stát ministrem financí, na jiný vládní post. Právě kvůli Savonovi prezident Sergio Mattarella první vládu vetoval. Na snímku šéf M5S Luigi Di Maio při úterním shromáždě Cestu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia