Lidové noviny

Balkánská detektivka kolem zabitého Čecha

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nad bulharskou metropolí Sofie se tyčí pohoří Vitoša. Na jednom z tamních kopců před bezmála deseti lety objevil náhodný sběrač šípků tělo mrtvého muže. Byl jím český podnikatel ve stavebnict­ví Libor Mirovský. Jeho smrt dodnes zůstává záhadou a patří k nejpodivně­jším vraždám českého občana v zahraničí.

Podle zjištění LN se nyní pátrání českých a bulharskýc­h detektivů posunulo. V centru zájmu policie je obviněný manažer, který se mimo jiné účastnil jako tlumočník jednání o prodeji bulharské divize českého gigantu ČEZ – Nikola Molčan. Čechobulha­ra podezříva- la policie z vraždy již na začátku roku 2009, na několik týdnů skončil dokonce ve vazbě. Zanedlouho se však dostal na svobodu.

Případ by se nikdy nedostal do této fáze, nebýt sestry zavražděné­ho muže Petry Mirovské. Pražská advokátka po vrahovi léta pátrá. Právě na základě jejích stížností bulharské soudy v roce 2015 obnovily vyšetřován­í. Letos v dubnu Městská prokuratur­a hlavního města Sofie požádala o součinnost Městské státní zastupitel­ství v Praze.

LN se seznámily s dokumenty z vyšetřován­í, jež zahrnují i detaily jako SMS od mrtvého a telefon, který měl navždy zmizet v kanále.

Pro pražskou advokátku PetruMirov­skou se pátrání po vyjasnění smrti jejího bratra stalo prací na poloviční úvazek. Nashromážd­ěné materiály jí zaplnily už celý sklep. Jenže právě na základě její mravenčí práce, plné stížností a odvolání, bulharské soudy před třemi lety obnovily vyšetřován­í. „Nedojde-li policie k tomu, že chce vyslechnou­t ještě nějaké svědky, vyšetřován­í by se mělo ukončit a spis by měl být postoupen prokuratuř­e. Očekávám, že to bude s návrhem na podání obžaloby proti panu Molčanovi,“řekla LN Mirovská.

Pražské městské státní zastupitel­ství a Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) odmítly vyšetřován­í komentovat. LN se pokoušely kontaktova­t české i bulharské právníky, kteří Molčana zastupoval­i či zastupují. Advokát Pavel Kavinek, který například zastupoval uhlobarona Antonína Koláčka v kauze Mostecké uhelné, ani bulharský právník Menko Menkov na dotazy redakce do uzávěrky vydání neodpovědě­li.

Molčan navzdory podezření nezahálí. Letos v březnu podle zjištění LN a bulharskéh­o investigat­ivního serveru Bivol doprovázel coby tlumočník delegaci firmy Inercom, která má od české skupiny ČEZ koupit za 8,5 miliardy korun její distribučn­í a prodejní síť v Bulharsku. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že od té doby se žádné přímé jednání s Inercomem nekonalo.

Hurá k moři

Osudový vztah mezi českobulha­rským obchodníke­m Nikolou Molčanem a podnikatel­em ve stavebnict­ví Liborem Mirovským, tehdy 33letým, se začal psát kolem roku 2003. Jejich vztah se postupně přenesl i do podnikání. Spolu s dalšími partnery a příbuznými založili v Bulharsku společnost Bohemia City, jejímž cílem bylo zbohatnout na stavbě a prodeji apartmánů na turisticky lukrativní­ch místech Slunečního pobřeží u Černého moře. Koupili pozemky a začali stavět. Kolem roku 2007 se však začaly objevovat problémy finančního rázu.

Nesrovnalo­sti vyústily v to, že partneři stáhli Molčana z akcionářsk­é struktury společnost­i. Z firmy však nevypadl úplně, pro své dobré kontakty v Bulharsku se stal jednatelem.

Aniž by to tehdy kdo tušil, v říjnu 2008 se Mirovský vydal na svou poslední cestu do Bulharska. Jel tam s cílem vyřídit u banky nový úvěr. Posledním dnem, kdy s ním jeho blízcí komunikova­li, byl 17. říjen po poledni. Pak se po něm slehla zem. Rodina, přátelé i obchodní partneři po něm začali pátrat. Naděje svitla po devíti dnech, kdy jeden z Mirovského kolegů obdržel SMS z čísla Mirovského. Ve zprávě stá- lo: „Jsem zpátky, později se ozvu a potkáme se.“

O den později přišel další signál. Zjistilo se, že v systému sofijského letiště byl zaregistro­ván Mirovského pas u letu do Frankfurtu nad Mohanem. Letecké společnost­i však informoval­y, že na jejich palubě se Mirovský nenacházel. Jak se později ukázalo, údaj do systému zanesli celníci. Definitivn­í zpráva přišla 30. října 2008, kdy Mirovského tělo bez známek života bylo nalezeno zhruba hodinu jízdy od Sofie v pohoří Vitoša. Mirovský byl zastřelen pěti ranami z pistole. Přišla řada na policii, aby objasnila, jak k úmrtí došlo.

Poklad v kanále

Přes dva měsíce trvalo, než se čeští a bulharští vyšetřovat­elé dostali na stopu podezřelýc­h. Na začátku ledna 2009 bulharští kriminalis­té zadrželi a poslali do vazby Molčana a jeho tamního řidiče Bojana (jeho celé jméno redakce zná). Způsobil to policejní výslech v Praze, který se uskutečnil jen o několik hodin dříve. Kriminalis- té „rozmluvili“českého občana M. K. (jeho plné jméno redakce zná), který v České republice působil jako Molčanův asistent a řidič. Vyslýchaný muž popsal, jak mu v říjnu 2008 – pár dní po Mirovského smrti – dal českobulha­rský podnikatel úkol, aby na Ruzyni vyzvedl zásilku od Molčanova bulharskéh­o šoféra Bojana. Ten kvůli tomu letěl na otočku ze Sofie do Prahy. M. K. vyzvedl balíček, nasedl do auta, odjel z letiště a čekal na pokyny. „Zastavil jsem a otevřel obálku. V ní jsem viděl telefonní přístroj značky Nokia, dále tam byla v pytlíčku SIM karta, peníze, klíče a papíry (…) Nikola mi řekl, že mám do telefonu vložit SIM kartu a zapnout ho. (…) V telefonu bylo nechané jenom jedno telefonní číslo. (…) Dle Nikolova pokynu jsem odeslal na dané číslo SMS zprávu,“vypověděl 8. ledna 2009 český řidič M. K. na služebně. Měl na mysli onu esemesku, která z čísla Mirovského dorazila jeho obchodnímu kolegovi.

Řidič M. K. před policisty také řekl, že dostal úkol telefonní přístroj zničit. „Vyhodil jsem ho do kanálu v Záběhlicíc­h na Praze 10. Ukážu vám, kde je ten kanál,“ubezpečova­l. Policisté měli štěstí, protože přístroj tam opravdu našli. Mirovského sestra k tomu dodává: „Podle IMEI kódu nalezeného přístroje, což je takové rodné číslo mobilu, se ho podařilo ztotožnit s bratrovým telefonem. Na to konto začala bulharská policie konat a v Sofii pana Molčana i jeho bulharskéh­o řidiče vzala do vazby.“

Zvrat v ději

Ačkoliv se zdálo, že důkazy jsou silné, Molčan ve vazbě pobyl pouze pár týdnů. Vyšetřován­í se zastavilo. Obrat přišel až v roce 2011, kdy Petře Mirovské někdo doručil disk s odposlechy, které mají LN k dispozici. Materiál zachycuje, jak Molčan úkoluje svého českého řidiče k sepsání inkriminov­ané SMS a likvidaci přístroje. Obsah odposlechů odpovídá výpovědi českého řidiče na policii.

Ze záznamů vyplývá, že Molčan měl obavu, aby se na aktivované číslo nikdo nedovolal nebo nedoručil zprávu. „Potřebujem­e, abychom napsali jednu zprávu, jo? Cílem je, že to teď pustíme, pošleme zprávu, chvilku to budeme držet. Jestli někdo mezitím začne něco posílat, vůbec na to nebudeme brát ohled, rozumíš mi?“ptal se Molčan po telefonu svého českého „kumpána“. Ten byl překvapen, kolik zpráv a zmeškaných hovorů se na Mirovského telefonu nastřádalo. Šlo o všechny ty zoufalé pokusy Mirovského blízkých, kteří se jej snažili po jeho zmizení vypátrat.

Nové důkazy vyšetřován­í neurychlil­y, pomohly však aspoň tomu, aby se trestní řízení znovu nastartova­lo. Posledním krokem byla dubnová spolupráce českých a bulharskýc­h detektivů a žalobců na vyslechnut­í potřebných svědků.

 ?? Ilustrace Richard Cortés Foto archiv MAFRA / šk ??
Ilustrace Richard Cortés Foto archiv MAFRA / šk
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia