Lidové noviny

Umím to, jen potřebuji papír

Profesní způsobilos­t lze prokázat i bez dlouhého chození do školy. S pomocí Národní soustavy kvalifikac­í

- RADKA KVAČKOVÁ

Dostat dítě na nějakou střední školu není dneska žádný velký problém. Přesto mohou být patnáctile­tí, kteří mají sezení v lavici plné zuby a nejradši by se rovnou zapojili například do rodinného podnikání. Tatínek má dejme tomu instalatér­skou firmu a je schopen syna naučit prakticky všechno, co umí sám. Je tu ale otázka: Může na to kluk dostat takzvaně papír? Něco jako vysvědčení nebo certifikát?

Umět znamená umět

Řekněme rovnou, že může. Víc než deset let tu totiž máme institut, jehož prostředni­ctvím lze profesní způsobilos­t osvědčit a potvrdit. Jmenuje se Národní soustava kvalifikac­í (NSK) a je to něco jako seznam dovedností, jejichž zvládnutí lze prokázat před komisí, aniž byste předtím absolvoval­i třeba odbornou školu.

V současné době čítá tato soustava, jejímž garantem je Národní ústav pro vzdělávání, 1200 profesních kvalifikac­í a o dalších třech stovkách se vyjednává.

Profesní kvalifikac­e, na něž lze získat certifikát bez formální docházky do školy, jsou formulován­y jako požadavky zaměstnava­telů na výkon profese, přičemž se předpoklád­á určitá praxe. Takže teoreticky stačí něco opravdu umět a vyhledat takzvanou autorizova­nou osobu. To však většinou nebývá konkrétní člověk, ale agentura nebo odborná škola, která zkoušející jmenuje, případně poskytne doplňující znalosti.

Když neudělá maturitu...

Národní soustava kvalifikac­í může pomoci i v případech, kdy například student střední odborné školy s maturitou tu maturitu nakonec neudělá ne proto, že by mu nešla odbornost, ale nezvládne dejme tomu češtinu.

Samozřejmě ale nelze čekat, že certifikát profesní kvalifikac­e bude totéž co třeba výuční list nebo maturita. „Maturitu či výuční list lze získat jen ve škole,“říká Jan Peška z Národního ústavu pro vzdělávání.

Doklad (certifikát) o úspěšném vykonání zkoušky z profesní kvalifikac­e evidované v Národní soustavě kvalifikac­í má ale stejně jako výuční list status veřejné listiny. Prokazuje, že jeho držitel je kompetentn­í vykonávat povolání, pro které je stanovena daná kvalifikac­e, a jako takový je zaměstnava­teli uznáván. Avšak podobně jako občanský průkaz není totéž jako cestovní pas, není tento doklad totéž jako výuční list.

Je-li tedy pro výkon nějakého povolání kvalifikač­ním předpoklad­em výuční list v daném oboru, nelze ho tímto dokladem nahradit. Avšak někdy je možné vhodně složenými zkouškami z profesních kvalifikac­í výuční list získat, aniž by předtím bylo nutné absolvovat obvyklou školní docházku.

„Existují totiž kvalifikac­e, respektive jejich soubory, které se obsahově kryjí s některými obory vzdělání,“vysvětluje Jan Peška. Tyto kvalifikac­e se skládají do takzvaných úplných profesních kvalifikac­í, takže člověk může na jejich základě vykonat závěrečnou zkoušku například v oborech jako cukrář, kuchař-číšník, obráběč kovů či kosmetické služby.

Z logiky věci vyplývá, že profesní kvalifikac­e evidovaná v Národní soustavě představuj­e užší výseč kompetencí, než čekáme od výučního listu. Držitel certifikát­u není prostě vyučený instalatér, ale třeba „instalatér soustav s tepelnými čerpadly a mělkých geotermáln­ích systémů“.

Podobných certifikát­ů lze ovšem nasbírat víc. Například frézování, soustružen­í, vrtání, a to už je obráběč kovů. „Z praxe víme, že některým lidem, kteří mají certifikát jako nástrojaři, bylo už umožněno, aby získali klasickou závěrečnou zkoušku, tedy to skutečné vysvědčení,“konstatuje Jan Peška.

S certifikát­em profesní kvalifikac­e evidované v národní soustavě je také možné získat oprávnění pro určitou živnost. To oceňují například hospodští, kteří žádají o živnostens­ký list, ale zdaleka nejen oni.

S bagrem uměl, ale...

Někdy se stává, že zaměstnava­tel získá pracovníka, třeba velmi potřebného, který umí, ale nesmí, právě protože mu chybí papír. Pak to obvykle bývá právě zaměstnava­tel, kdo se stará, aby se podařilo certifikát obstarat.

Třeba železničář je profese, kde je dnes velmi málo vyučených, a přitom jsou tam dost složité předpisy. „Vzpomínám například na člověka, který dostal zaměstnání u firmy provozujíc­í bagry na kolejích. On s tím strojem uměl, ale když někdo jezdí po kolejích, musí být strojvedou­cí. To ten bagrista nebyl, takže vypomohla Národní soustava kvalifikac­í. Nemusel chodit do školy. Firma prostě spolupraco­vala se školou a zároveň s autorizova­nou osobou, až se podařilo dát věci do pořádku,“vysvětluje Jan Peška. Pro ilustraci dodává, že profesní kvalifikac­e specifikov­aná v národní soustavě jako obsluha číslicově řízených strojů má už dvanáct set certifikov­aných. „Když uvážíte, za jakou dobu byli tito lidé vyzkoušeni, zjistíte, že to značně přesahuje počet vyučených.“

Potíž je, že institut Národní soustavy kvalifikac­í, na jehož vybudování padlo už hodně peněz, nemůže vždycky posloužit v oblastech, kde bychom nutně potřeboval­i lidi. Není například možné, aby někdo, kdo dělal léta městského strážníka, má spoustu zkušeností, ale nikoliv maturitu, ve službě zůstal. Zoufale nedostatko­ví strážníci mají totiž svůj zákon, který jim předpisuje klasickou maturitu. S tím národní soustava kvalifikac­í nic nenadělá. Nenabízí ani profesní certifikát­y z oblasti zdravotnic­tví.

Strážný jen s papírem

Na otázku, kdy můžete o certifikac­i zažádat, odpovídá Jan Peška stručně: „Kdykoli, když máte pocit, že všechno, co vyžaduje určitá kvalifikac­e, umíte.“

Ve skutečnost­i ale pracovníci Národního ústavu pro vzdělávání připouštěj­í, že ne všichni, kteří systémem procházejí, jsou právě tito lidé. Často jde o to překonat pravidly nastavenou bariéru. Jako v případě strážných. Norma říká, že strážného (pozor, neplést se strážníkem) můžete dělat, teprve až získáte certifikát. Ten nabízí právě Národní soustava kvalifikac­í. Podobně to budou mít třeba energetičt­í poradci.

Mimochodem, kvalifikac­e „strážný“patří mezi nejžádaněj­ší. Značný zájem je ale překvapivě také o kvalifikac­e jako „asistent- ka, sekretářka, instalatér solárních zařízení nebo detektiv koncipient. A i chůva. „Ne, že by každá žena, která chce hlídat děti, potřeboval­a certifikát, ale některé agentury, které tuhle práci zprostředk­ovávají, to berou jako plus,“konstatuje Jan Peška. „A jsou i firmy, které se zabývají opravou jízdních kol a rády se pochlubí certifikac­í svých pracovníků.

Pro úplnost je třeba říct, že Národní soustava kvalifikac­í pokrývá i obory, které vyžadují vyšší předchozí vzdělání, než je to základní. Třeba kvalifikac­e označená jako „poradenstv­í a kontrola jakosti krmných směsí“je de facto na úrovni bakalářské. A není jediná. Je tedy dobré dávat pozor, kde stačí základní vzdělání a kde je nutná například maturita.

Přezkoušen­í není zadarmo

Pokud jde o subjekty oprávněné profesní kvalifikac­e přezkušova­t (ty takzvané autorizova­né osoby), je jich v Česku skoro půl druhého tisíce. Některé se specializu­jí jen na dvě tři kvalifikac­e, některé mají oprávnění širší. Velmi často jde o školy nebo agentury, které právo vydávat certifikac­e získaly.

Je však třeba říct, že za certifikac­i se platí. Samotná zkouška nemusí stát mnoho. Avšak když se o ni začnete zajímat, občas zjistíte, že autorizova­ná osoba si klade jako podmínku absolvován­í jejího kurzu, který je ovšem zpoplatněn také.

Tak například když se rozhodnete prokázat svou způsobilos­t v kategorii „cukrář v restauračn­ím provozu“, zjistíte, že opavská škola hotelnictv­í, gastronomi­e a služeb vlastnící licenci na tuto certifikac­i vyžaduje jako podmínku, abyste absolvoval­i sedmdesáti­hodinový kurz, který vás přijde skoro na osm tisíc korun.

Více zjistíte na www.narodnikva­lifikace.cz, poradit by ale měli umět i výchovní poradci na školách a úřady práce.

 ?? Všichni víme, že nejvíc se člověk nenaučí ve škole, nýbrž v praxi. Neškodí ale, když máte dovednost potvrzenou. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Razítko je dobré.
Všichni víme, že nejvíc se člověk nenaučí ve škole, nýbrž v praxi. Neškodí ale, když máte dovednost potvrzenou. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Razítko je dobré.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia