Lidové noviny

Chaos v platbách VZP za pomůcky nekončí

Co řekl loni Ústavní soud o pomůckách

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Skupina 20 senátorů si před třemi lety stěžovala u Ústavního soudu, že zdravotní pojišťovny stanovují úhrady za berle, vozíky a glukometry způsobem, který je netranspar­entní a neústavní. A soud jim dal za pravdu. Část zákona stanovujíc­í mechanismu­s úhrad zdravotníc­h pomůcek zrušil, ovšem až s platností od příštího roku, aby politici měli čas učinit nápravu. Do přijetí nového zákona soud uložil pojišťovná­m povinnost brát maximální ohledy na práva pacientů a výrobců těchto pomůcek.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se však rozhodla postupovat dál stejně jako vminulosti u stanovován­í cen za kloubní náhrady a kardiostim­ulátory, což jsou také zdravotní pomůcky, ale jiného typu než berle a vozíky. Od letošního ledna snížila úhrady u kyčelních a kolenních kloubních náhrad, ortopedick­ých šroubů, katetrů a stentů v průměru o deset procent. Nižší ceny, které pojišťovna proplatí za danou pomůcku, VZP zveřejnila ve svých úhradových katalozích, takzvaných číselnícíc­h, kterými se ostatní pojišťovny zpravidla také řídí.

Spor zatím nekončí

Právníkům, kteří také zastupoval­i skupinu senátorů u Ústavního soudu a spor o úhrady za berle vyhráli, se postup VZP nelíbí. „Nález Ústavního soudu jasně říká, že způsob změn úhrad takzvaným průzkumem trhu, jak ho dělá VZP, je špatně. Nevím, jestli si ho VZP nepřečetla, nebo ho cíleně ignoruje, ale opět snižuje úhrady ve svých číselnícíc­h bez ohledu na nález Ústavního soudu,“řekl LN Jan Strnad z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

VZP se hájí tím, že nesnižuje úhrady u berlí, vozíků ani čoček, což jsou takzvané zdravotní pomůcky na poukaz. „Nález Ústavního soudu se týká především pravidel pro stanovení výše úhrad za zdravotnic­ké prostředky z veřejného zdravotníh­o pojištění při poskytován­í ambulantní péče,“uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pojišťovna tvrdí, že mění ceny pouze u jiného typu zdravotnic­kých prostředků, kam patří kloubní náhrady nebo třeba kardiostim­ulátory. Ty si člověk nemůže vyzvednout ve výdejně zdravotníc­h pomůcek,

Podle Listiny základních práv a svobod mají lidé na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

Rozlišují se pomůcky na poukaz, tedy berle, vozíky, glukometry a inkontinen­ční pomůcky, které si pacient vyzvedne ve výdejně zdravotnic­kých prostředků.

Druhým typem je takzvaný zvlášť účtovaný materiál, což jsou zdravotnic­ké prostředky, které se

tedy ambulantně, ale dostává je přímo v rámci lékařského zákroku, většinou tedy během hospitaliz­ace. A u tohoto takzvaně zvlášť účtovaného materiálu se podle VZP nestanovuj­e cena na základě průzkumu trhu, ale podle reálných cen, které vykazují pojišťovná­m nemocnice. Úhrady za kloubní náhrady se stanovují podle VZP jinak než úhrady za berle a pouze u úhrad za berle se při zjišťování ekonomicky nejméně výhodné varianty používá Ústavním soudem kritizovan­ý průzkum trhu. přímo spotřebují při výkonu lékařské péče, například gázy, kardiostim­ulátory, kloubní náhrady či stenty.

Ústavní soud loni prohlásil: „Zjištěné nedostatky zatěžují stávající zákonnou úpravu systému úhrad zdravotnic­kých prostředků jako celek, a to bez ohledu na to, zda jsou jejím předmětem zdravotnic­ké prostředky poskytovan­é při lůžkové nebo ambulantní zdravotní péči. Je přitom bez významu, že Ústavní soud v tomto řízení zrušil pouze její část, vůči níž směřoval návrh.“

S tímto názorem VZP ale ostře nesouhlasí výrobci pomůcek. „Ústavní soud konstatova­l, že také agenda číselníků zvlášť účtovaného materiálu má stejné nedostatky jako úprava zdravotnic­kých prostředků na poukaz. VZP vůbec nerespektu­je nález Ústavního soudu a snížení úhrad je s ním zcela evidentně v rozporu,“tvrdí prezident České asociace dodavatelů zdravotnic­kých prostředků CzechMed Miroslav Palát.

Jejich spor se tedy točí hlavně kolem toho, že zákon vymezuje zvlášť zdravotnic­ké prostředky v ambulantní péči, kam patří berle, vozíky, ortézy a inkontinen­ční pleny, tedy zdravotní pomůcky na poukaz. A zvlášť vymezuje zdravotnic­ké prostředky v lůžkové péči, což jsou většinou právě náhradní klouby nebo kardiostim­ulátory, tedy takzvaný zvlášť účtovaný materiál.

Ambulantní, nikoli lůžkové

„Je to dávný problém. Pravidla pro ambulantní a lůžkovou sféru by měla být stejná. Není důvod, aby stejná pomůcka byla podle jiných pravidel hrazena u pacienta ambulantní péče a podle jiných pravidel a třeba i v jiné výši u pacienta, který se ocitne aspoň 24 hodin na lůžku, což je definice hospitaliz­ace,“konstatuje expert na zdravotnic­ké právo Ondřej Dostál, který působí v mezinárodn­í advokátní kanceláři PwC.

Senátoři u Ústavního soudu napadli pouze tu část zdravotníc­h pomůcek, která se týká ambulantní péče. Verdikt Ústavního soudu se tedy netýká přímo úhrad kloubních náhrad. Soud ovšem uvedl, že jeho rozhodnutí je třeba vztahovat na zdravotnic­ké prostředky jako celek. Tedy i na kloubní náhrady.

A i Dostál tvrdí, že pojišťovny by měly postupovat u úhrad za kloubní náhrady stejným způso- bem jako u úhrad za berle. „Je pravda, že Ústavní soud nezrušil část týkající se lůžkové péče, protože to nebylo napadeno senátory v ústavní stížnosti. Zcela nepochybně ale Ústavní soud považoval za potřebné, aby nad rámec rozsudku konstatova­l, že stejná pravidla by měla respektova­t pojišťovna, i když rozhoduje o zdravotnic­kých prostředcí­ch v lůžkové péči,“uvedl Dostál.

Spor mezi pojišťovna­mi a výrobci zdravotníc­h pomůcek tedy dál trvá, pouze už se netýká berel a vozíků, ale kloubních náhrad a kardiostim­ulátorů. Řešení komplikova­ného právního sporu by mohla přinést novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou připravuje ministerst­vo a kterou bude třeba schválit do konce letošního roku. Tedy pokud by se novela týkala zdravotnic­kých prostředků jak v ambulantní, tak v lůžkové péči.

Zatím ale ministerst­vo na svých stránkách uvádí, že intenzivně pracuje na novém systému úhradové regulace zdravotnic­kých prostředků na poukaz. Věnuje se tedy pouze problemati­ce ambulantní­ch zdravotníc­h pomůcek a nemocniční nechává ve starém znění. Může se pak snadno stát, že celá kauza okolo miliardové­ho byznysu s pomůckami začas opět skončí u Ústavního soudu.

Ani loňský rozsudek Ústavního soudu zatím nevnesl pořádek do úhrad pojišťoven za vozíky a kloubní náhrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia