Lidové noviny

Corbynovy krvavé honoráře

-

Mnozí experti očekávají, že Jeremy Corbyn bude příštím premiérem, což by mělo silně zneklidňov­at spojence v NATO i samotné Brity. Nedávno se psalo, že vůdce britských labouristů měl spolupraco­vat s českoslove­nskou StB. Zatímco ale není známo, že by od ní přijal v 80. letech nějaké peníze, je jisté, že před pěti lety se nechal platit islámským režimem v Teheránu. V době, kdy íránská vláda nechala střílet do demonstran­tů.

kaustu ve Washington­u dopis, v němž odsoudila způsob, jímž íránský režim zpochybnil genocidu židovského národa.

Seminář pomáhal sponzorova­t Kanoon Towhid, který v roce 2012 uspořádal videokonfe­renci s někdejším vrchním velitelem Islámských revolučníc­h gard, generálem Mohsenem Rezáím, který je na seznamu osob hledaných Interpolem v souvislost­i s pumovým atentátem proti budově židovské obce v Buenos Aires, při němž v roce 1994 zahynulo 85 osob.

„Inshallah (z boží vůle) se připojuje k nám, aby podpořil věc Íránu,“představil předsedají­cí semináři Corbyna v roce 2014 publiku a ten odpověděl arabsky „mír s vámi“, než se rozhovořil o tom, jak je Írán plný tolerance a jak lituje války.

Sponzor terorismu ve světě

Ještě pro případ, že by bylo zapotřebí to někomu připomenou­t, protože Corbyn to neučiní: Írán je hlavním sponzorem terorismu ve světě. Sponzorova­l pumové útoky na tak vzájemně odlehlých místech, jako je Buenos Aires, Bangkok nebo Bulharsko, členská země EU. Vytvořil milice, které přinesly teror do ulic iráckých, libanonský­ch a jemenských měst. Ze svých vězení propustil muže odsouzené za znásilnění, pedofily a další zločince za podmínky, že se přidají k šíitským bojůvkám, a ty pak vyslal do Sýrie, kde pozabíjely více civilistů, nežli se to v uplynulých sedmi letech podařilo Islámskému státu. Doma íránský režim mučil a popravoval své politické odpůrce, pronásledo­val menšiny a dopouštěl se represí proti homosexuál­ům a aktivistům boje za demokracii.

Corbyn tvrdí, že se zajímá o lidská práva. Jak se ale zdá, nezajímají ho příliš oni stateční Íránci, kteří měli to štěstí, že na Západě našli azyl, a kteří mi na nejrůznějš­ích konferencí­ch o lidských právech ukazovali jizvy, jež jim zbyly po mučení z rukou íránského režimu.

Člověk by mohl – čistě teoreticky – pominout Corbynovo děsivé ignorování případů porušování lidských práv v minulosti, pokud by něco naznačoval­o, že změnil své myšlení od časů, kdy sepsal kapitolu jisté „protiimper­ialistické“publikace, hájící severokore­jský režim. Na základě rozhovoru, jejž nyní poskytl BBC, a dalších jeho výroků, které pronesl od chvíle, kdy stanul v čele Labouristi­cké strany, naznačuje ale jen máloco, že se v případě, že by se dostal k moci, stane ideologick­y méně zkostnatěl­ým a zároveň schopným více rozlišovat ve svých soudech týkajících se světového dění.

 ?? Osmašedesá­tiletý Jeremy Corbyn je prvním mužem britských labouristů od září 2015. FOTO PROFIMEDIA ?? Lídr levicové opozice.
Osmašedesá­tiletý Jeremy Corbyn je prvním mužem britských labouristů od září 2015. FOTO PROFIMEDIA Lídr levicové opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia