Lidové noviny

Napětí zmizelo. Levný benzin vydrží

Nynější situace na trhu s ropou vyhovuje těžařům, distributo­rům i řidičům. Příznivé ceně přeje také silná koruna

- MIROSLAV PETR

PRAHA Cena benzinu pod 31 korunami, barel ropy skoro 70 dolarů. Tak nějak už týdny vypadá situace na trhu. Řidiči si nestěžují, vždyť za pohonné hmoty už jeden čas platili skoro 40 korun, spokojení jsou distributo­ři, jejichž marže nejsou malé, i těžaři a ropné země, protože nynější cena jim zajišťuje aspoň přiměřený zisk. A podle všeho to vypadá, že spokojenos­t na všech stranách vydrží i po celý letošní rok, možná i o něco déle.

Aktuálně se prodává u českých pump litr benzinu v průměru za 30,65 koruny a nafty za 29,8 koruny. Podle analytiků není sice pří- liš pravděpodo­bné, že by v tomto roce benzin zlevnil pod 30 korun a nafta pod 29, ale případný nárůst by neměl být vyšší než o korunu.

„Je pravda, že na trhu s ropou dochází k určité rovnováze. A to na straně zdrojů i poptávky,“komentuje nynější situaci expert České asociace petrolejář­ského průmyslu Václav Loula.

Vyplatí se i americká ropa z břidlic

V byznysu s ropou a pohonnými hmotami zkrátka zmizela napjatá atmosféra, způsobená v minulých letech obrovským převisem nabídky vytěžené suroviny nad poptávkou. Saúdská Arábie, Irák, Írán a další těžařské země kartelu OPEC už podruhé po sobě obnovily závazek mírného snížení těžby, ropa tedy o něco podražila.

Vyhovuje to i Rusku, které sice členem skupiny není, ale export ropy je zásadní pro ekonomiku této země a výrazně nízké ceny táhly ruské hospodařen­í dolů. Teď Rusové přistoupil­i kvůli žádoucímu zvýšení ceny i na snížení vlastní těžby.

Vysoké světové zásoby černého zlata, vzniklé zejména na přelomu let 2015 a 2016, kdy barel ropy stál pouhých 30 dolarů, tak začaly postupně klesat a cena ros- te k 70 dolarům za barel, což pomáhá i nákladné těžbě z břidlic ve Spojených státech. Těžařská velmoc a další nečlen OPEC díky tomu těžbu naopak rozšiřuje a tím zas vyrovnává pokles produkce v další části světa. A zároveň tak brání výraznější­mu zvýšení ceny.

Ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak, který dlouhodobě sleduje vývoj světových cen komodit, připomíná, že postupné snižování přebytku ropy na globálním trhu bude tlačit její cenu vzhůru.

„Nicméně nemusíme se obávat prudkého zdražení. Důvodem jsou vysoké volné těžební kapacity v zemích mimo OPEC, které budou uvedeny do opětovného provozu v případě růstu ceny ropy nad 70 dolarů za barel,“připomíná Tomčiak.

Zásadní otázkou pro české benzinky a řidiče tedy je, k jaké cenové výši se ropa vyšplhá letos a v příštích letech. Napovědět může prognóza Saúdské Arábie, jež ve svém šestiletém rozpočtové­m plánu uvedla, že dlouhodobě počítá s cenou ropy Brent na úrovni 75 dolarů za barel a zvýšením produkce z deseti na jedenáct milionů barelů ropy denně v roce 2023.

Není sice příliš pravděpodo­bné, že by letos benzin zlevnil pod 30 korun a nafta pod 29, ale případný nárůst by neměl být vyšší než o korunu

80 haléřů za šest let

Za šest let by to znameenalo zdražení oproti nynějším 68 dolarům v průměru o sedm dolarů. Což by zjednoduše­ně přepočteno nynějším kurzem koruny bylo zvýšení ceny u pump zhruba o 80 haléřů.

Výhodou pro české řidiče je předpoklád­ané posilování koruny, což velkoobcho­dní cenu, počítanou v Česku z dolarových cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu, snižuje. Respektive víc nebo míň eliminuje každé zdražení ropy a pohonných hmot.

A ještě jedna věc se minimálně letos nezmění – české benzinky zůstanou dál levnější než většina těch evropských. Podle rotterdams­ké burzy se totiž kalkulují ceny jednotně pro celou Evropu a jednotlivé země se pak liší hlavně výší daní, které si k samotnému palivu přičítají. Česko je v tom na evropském chvostu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia