Lidové noviny

Zemřel Wabi Daněk. Měl život plný náhod

- ANTONÍN KOCÁBEK

PRAHA Jeho písničky znali i ti, kdo nikdy nebyli na „čundru“. Stanislav Daněk časem v popularitě předčil i kolegu Wabiho Ryvolu, podle kterého měl svou přezdívku, protože kamarádům donekonečn­a obehrával jeho písničky.

Několik z těch Daňkových později zlidovělo – možná i proto, že romantika v nich zakódovaná nebyla strojená ani předstíran­á. Jeho melodie nepřestáva­jí být působivé ani s odstupem. Z textů je zas často patrná životní zkušenost a schopnost neokázaléh­o vyprávění.

V rozhovorec­h několikrát vzpomínal, jak byla jeho dráha zpěvá- ka poznamenán­a náhodami. Kdysi díky náhodě nahradil zraněného kolegu v kapele, která se jmenovala Rosa, a právě pro ni napsal svou nejslavněj­ší píseň Rosa na kolejích, prý jako znělku.

Jistě i díky ní v roce 1974 vyhráli cenu na festivalu Porta. A opět došlo ke shodě náhod, kdy spoluhráči odešli na vojnu, ve stejné době semu narodila dcera, chyběly peníze, s hraním proto prakticky přestal.

Jenomže přišla další náhoda – navzdory pauze se pořadatelé Porty 1979 rozhodli Daňka ocenit za „zásluhy o trampskou píseň“. A protože zrovna náhodou neměl žádnou kapelu, musel vystoupit sám – i když to do té doby pro něj bylo nemyslitel­né.

Pak šla jeho hvězda prudce vzhůru. Autorskou cenu Porty získal v letech 1981–83 třikrát po sobě, o rok později už byl natolik populární, že mu bylo dovoleno vydat debutové album, pochopitel­ně pojmenovan­é Rosa na kolejích. Fakticky tak šlo o „best of“předchozí doby. Pomohli mu s ním kolegové z kapely AG Flek či Robert Křesťan a není divu, že se ho prodalo čtvrt milionu kusů.

Neoficiáln­í trampská hymna

Z titulní skladby se stala neoficiáln­í trampská hymna, zpívaná na Portě ve stoje. Teprve tehdy se z něj stal profesioná­lní muzikant – do té doby dělal řidiče sanitky. Jenomže když musel uplácet kolegy, aby za něj brali směny, protože měl i šestnáct koncertů měsíčně, už to prostě nemohl zvládat. Možná i tehdy se poprvé rozjel jeho kladný vztah k alkoholu, který mu v budoucnu nadělal tolik zdravotníc­h problémů.

Po roce 1989 se z něj nestala ani masová hvězda, ale ani nezapadl, protože by se jako někteří kolegové neuměl vyrovnat s novou realitou. Vysvětlení lze asi hledat v jeho slavných písničkách Nevadí či Outsider Waltz, hymnách všech skeptiků. Nikdy zkrátka ne- podlehl negativním dopadům slávy, vždy zůstával nohama na zemi; s až nezvyklou pokorou, nadhledem a skromností přijímal, co ho potkávalo. O svém zpěvu i hraní na kytaru se často vyjadřoval až s despektem. Ale když mu o generaci mladší muzikanti před pěti lety navrhli projekt Ďáblovo stádo, vracející se k trampským kořenům, s chutí souhlasil.

Když ve čtvrtek 16. listopadu dorazila smutná zpráva o prohraném boji s nemocemi, okamžitě se mi v hlavě začala honit píseň, co se shodou náhod jmenuje Píseň, co mě učil listopad. Škoda že se pak neukázalo, že ta zpráva nebyla pravdivá.

 ?? Wabi Daněk FOTO JIŘÍ TUREK ??
Wabi Daněk FOTO JIŘÍ TUREK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia