Lidové noviny

13. Pro antisemiti­smus, nebo proti?

Až do hilsneriád­y Masaryk považoval antisemiti­smus za oprávněný pohled na „židovskou otázku“

-

Přečetli jste spis; nervy otřeseny, v hlavě vír. Celé dny vás pronásledu­je židovské strašidlo. Když klid se vrací, tážete se: báchorka to, či pravda?“Takto shrnul neznámý recenzent v roce 1887 antisemits­kou knihu Édouarda Drumonta La France juive (Sežidovště­lá Francie, 1886), jedno z nejvýznamn­ějších děl moderního antisemiti­smu.

Drumont přičítal úpadekmode­rní Francie židovskému vlivu v ekonomice, umění a všudypříto­mné korupci podporovan­é liberální „židovskou“žurnalisti­kou. Do protikladu k židovskému cynismu, „kramářském­u duchu“a kolektivní­mu egoismu Židů stavěl tvůrčího ducha a heroickou morálku árijců. Tito rození umělci a vojevůdci se však Židům prý sami nedokázali ubránit, a proto na ochranu árijců Drumont navrhoval radikální vyvlastněn­í židovského majetku.

Recenze v Masarykem vydávaném vědeckém časopisu Athenaeum svědčí o značném zájmu o antisemiti­smus v 80. letech 19. století v celé Evropě. Masaryk sám v realistick­ém Času českojazyč­nému čtenáři do detailu zprostředk­oval obsah imetodu tohoto předního evropského antisemity: nesourodá fakta, historky, drby a pomluvy se dohromady skládají do plastickéh­o obrazu odlišnosti židovské rasy a židovského spiknutí táhnoucího se francouzsk­ými a evropskými dějinami.

Židů, těch jsem se bál...

Masaryk se ztotožnil s Drumontový­m popisem „židovské otázky“a – protože sám nevěřil v možnost židovské asimilace – také alespoň zčásti s jeho návrhy na její „řešení“: „Židé musejí si dát líbit jistá zákonná omezení, přiměřená jejich plemenným vlastnoste­m a zvykům. Je to požadavek spravedliv­é sebeobrany árijského plemene (...),“psal tehdy Masaryk.

Jak je to možné? Masaryk je přece známý jako přední český odpůrce antisemiti­smu, který na přelomu 19. a 20. století vystupoval proti obvinění z židovské rituální vraždy. Té se měl dopustit Leopold Hilsner, chudý židovský tulák změstečka Polné. Místo obrany proti Židům nyní bránil nespravedl­ivě odsouzenéh­o Žida. Vysloužil si tak nenávist českých nacionalis­tů a antisemitů, kteří rušili jeho přednášky a obviňovali jej ze zaprodanos­ti Židům. Hilsneriád­a byla často přirovnává­na k Dreyfusově aféře, při níž byl židovský člen francouzsk­ého generálníh­o štábu obviněn ze zrady a na základě zmanipulov­aných důkazů odsouzen.

Obě aféry rozdělily národní společnost­i na dva politické a kulturní tábory. I přes mimořádné angažmá Masaryka a dalších byl však Hilsner v roce 1899 a po odvolání o rok později – v tomto procesu se již Masaryk překvapivě neangažova­l – znovu odsouzen k trestu smrti, který mu byl císařem zmírněn na doživotní vězení. Omilostněn a propuštěn byl až na konci první světové války.

Jak lze Masarykovu očividnou názorovou proměnu od schvalován­í antisemiti­smu k jeho odmítnutí vysvětlit? Později, již jako prezident, Karlu Čapkovi popisoval svou cestu od předsudků, pod jejichž vlivem vyrůstal: „Židů, těch jsem se bál; věřil jsem, že potřebují křesťanské krve. Kdyže jsem v sobě překonal ten lidový antisemiti­sm? Panáčku, citem snad nikdy, jen rozumem; vždyť vlastní matka mě udržovala v krevní pověře.“

Jeho výpověď mohla a měla být přeneseně čtena také jako vyprávění o emancipaci české (českoslove­nské) společnost­i, která údajně za první republiky spolu

s Masarykem, jenž se ze zrádce národa stal prezidente­m, překonala své vlastní předsudky.

Intelektuá­l T. G. M.: proti všem

Masarykova otevřenost antisemits­ké interpreta­ci světa podle všeho souvisela s jeho opozicí vůči politickém­u a ekonomické­mu liberalism­u. Od 80. do poloviny 90. let 19. století měl moderní antisemiti­smus ještě punc něčeho nového, alternativ­ního – pro Masaryka a mnoho dalších nabízel také nový pohled na palčivou sociální otázku.

Navíc byl vnímán jako celoevrops­ký fenomén, který přesahuje šovinismus nacionalis­tických liberálů, s nímž se Masaryk – například v době rukopisnýc­h sporů – potýkal. Není divu, že si ve jmenované recenzi stěžoval na nedostateč­nou recepci antisemiti­smu v české politice: národní politici a listy hlásají, že „u nás prý antisemiti­smus nenalézá půdy“, a to především tehdy, když usilují o získání židovských hlasů.

Teprve v konfrontac­i s moderním politickým antisemiti­smem konce 90. let 19. století se Masarykovy postoje postupně změnily. Patrně k tomu přispělo již zmíněné nespravedl­ivé odsouzení Alfreda Dreyfuse za vlastizrad­u v roce 1894 a obnovení jeho procesu v roce 1898, v němž se angažoval spisovatel Émile Zola, předobraz intelektuá­la hájícího pravdu „proti všem“– role, kterou Masaryk převzal o rok později v Hilsnerově aféře.

Odvaha postavit se slovnímu i fyzickému násilí, již Masaryk prokázal v hilsneriád­ě a kterou mohl ukázat jen málokterý politik, vynikne právě na pozadí jeho dřívějších nejednozna­čných postojů k antisemiti­smu. Jeho posun nesouvisel jen smožným osvobození­m od předsudků, ale také s vývojem jeho politickýc­h názorů. Spojení antisemiti­smu s nacionální­m šovinismem a „klerikalis­mem“, jak pejorativn­ě nazýval politický katolicism­us, se mu již nezamlouva­lo, stejně jako protižidov­ské násilí provázejíc­í antisemits­ké kampaně českých politiků přelomu 19. a 20. století.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia