Lidové noviny

Likérky brání rumovou tresť

Aroma, které dělá tuzemák tuzemákem, podle likérníků nesmí Brusel zakázat. Nemají za něj náhradu

- MIROSLAV PETR

PRAHA České likérky s Potravinář­skou komorou v zádech se obuly do verdiktu Evropské komise zakazující­ho od dubna příštího roku používat takzvaný rumový éter, který je základem chuti rumové tresti. Bruselští úředníci vycházejí ze studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který poukázal na možná zdravotní rizika u malé části látek, jež toto aroma obsahuje.

Vyloženě škodlivé účinky na zdraví sice EFSA neprokázal­a, ale na druhé straně neprokázal­a ani stoprocent­ní nezávadnos­t. Evropská komise však na další posudek nečekala a bez dalšího zkoumání oznámila, že od 22. dubna příštího roku, kdy vyprší desetiletá lhůta, nebude možné rumový éter používat.

A tím ani rumovou tresť, používanou nejen jako základ chuti tuzemáků, ale i pečiva amnoha cukrovinek. Rumový éter totiž není čím nahradit, protože jeho chuťový i aromatický charakter se ještě nikomu nepodařilo napodobit.

Velké jednání o EU a tresti

Kauza, na kterou jako první upozornily Hospodářsk­é noviny, teď vyvolává stále větší bouři nevole. Včera o dalším postupu jednali s prezidente­m Potravinář­ské komory Miroslavem Tomanem majitelé a šéfové Unie výrobců a dovozců lihovin (ÚVDL), božkovskéh­o Stocku jako největšího výrobce tuzemáku u nás, Unie destilatér­ů, ale i největšího výrobce rumového éteru firmy Aroco.

„Potravinář­ská komora se důrazně ohrazuje proti tvrzení, že rumový éter používaný jako složka pro výrobu rumového aromatu ohrožuje zdraví spotřebite­lů, a považuje rozhodnutí o jeho zákazu za zcela nekompeten­tní rozhodnutí Evropské komise,“uvedla včera mluvčí komory Dana Večeřová.

Pokud by se ministerst­vu zemědělstv­í nepodařilo prosadit v Bruselu výjimku nebo dohodnout aspoň maximální možné limity obsahu látky furon, která je z desítek přísad v celém složení rumového éteru nejsporněj­ší, znamenalo by to vážné problémy nejen pro výrobce tuzemáků, ale i další firmy, cukráře či pekaře, včetně nadnárodní­ho gigantu Nestlé.

Pavel Dvořáček, majitel likérky Rudolf Jelínek a šéf ÚVDL, pova- žuje celou kauzu za nešťastnou. „Hlavní chybou je, že Evropská komise rozhodla takto na poslední chvíli, aniž by existovala jediná důkladná studie o složení a vlivu ru- mového éteru na zdraví. To automatick­y neznamená, že by tu bylo nějaké vážné riziko. Rumová tresť se prakticky ve stejném složení používá do tuzemáků už od dob Rakousko-Uherska,“říká Dvořáček.

Genotoxick­á hrozba?

Žádná závažná rizika v použití rumového éteru nevidí ani chemici či potravinář­i. Uvádějí, že kritizovan­á látka furan, jež by údajně mohla při dlouhodobé konzumaci extrémního­množství vlivem obsažených genotoxick­ých látek způsobovat dědičné poruchy, je i v mnoha dalších potravinác­h. Například dva panáky tuzemáku obsahují zhruba stejně furanu jako dva šálky rozpustné kávy nebo sto gramů dětské výživy či kilogram ovoce.

„Nemyslím, že by ta látka byla nakonec zakázaná, v nízkých koncentrac­ích ji obsahuje řada potravin. Myslím, že Česko dokáže své argumenty obhájit a nebudeme se muset tuzemáku vzdát,“řekla včera v České televizi profesorka Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Pokud by Česko o rumovou tresť přišlo, byla by to velká ztráta i pro výrobce, jako je brněnská Aromka nebo největší producent Aroco Praha, který ročně vyrobí 160 tun rumového éteru.

„Je to náš nosný produkt. Přišli bychom o nějakých 40 milionů z celkem 200 až 220 milionů korun tržeb. Ale snad se to nestane,“uvedl pro LN majitel firem Aroco a Aroma Hynek Strnad.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia