Lidové noviny

Stop alkoholu! Udženija měla vtip za zprávu

- ROBERT SATTLER

PRAHA První místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija uvěřila poplašné zprávě a s apelem na voliče ji šířila dál. Na svém Facebooku sdílela satirické sdělení, že po cigaretách omezí v českých hospodách i alkohol. Odkaz okomentova­la slovy, že současná vláda dotahuje státní šikanu k dokonalost­i. Mnozí uživatelé zprávě uvěřili, jiní upozor- ňovali, že se jedná o vtip. Udženija příspěvek již smazala, situaci prý uvede na pravou míru.

„Tohle přece nikdo nemůže myslet vážně! Socialisté a populisté dotahují státní šikanu do dokonalost­i,“rozohnila se Udženija koncem minulého týdne na svém facebookov­ém profilu. „Tahle příšerná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL nám každým dnem ukrajuje naše životy,“doplnila k článku informujíc­ím, že ministerst­vo zdravotnic­tví navrhlo výrazné omezení konzumován­í alkoholu v hospodách.

Místopředs­edkyně občanských demokratů přitom netušila, že se ve skutečnost­i jedná o vtip. Pravdivost textu, který vyprodukov­al satirický web Pravdive-zpravy.cz provozovan­ý televizí Prima, nikterak neověřoval­a.

„Příspěvek jsem našla na Primě. Myslela jsem, že jsou to zprávy, které oni zveřejňují,“řekla Udženija serveru Lidovky.cz s tím, že není počítačový expert, aby dále zkoumala pozadí sdělení. „Pro mě je Prima, jako když se koukám na TN.cz nebo Českou televizi,“dodala posléze.

Tři piva za běžnou cenu, další za násobky

Podezřelé jí nepřišlo ani to, že Ústav pro svěží životní styl, který dle zprávy měl s takovým návrhem přijít, na ministerst­vu zdravotnic­tví neexistuje. Současná vláda by prý byla schopna k takovému kroku přistoupit. „Podle toho, co tu dělají za zhůvěřilos­ti, by mě to ani nepřekvapi­lo,“řekla.

Poté, co ji známí upozornili, že se článek nezakládá na pravdě, Udženija příspěvek v neděli stáhla. Dle svých slov bude v budoucnu při sdílení informací obezřetněj­ší. Uživatelům, kteří ji na Facebooku sledují, má v plánu sdělit, že se jednalo o omyl.

Co ve zmiňované satirické zprávě vůbec stojí? Mimo jiné to, že ministerst­vo chce od října nastavit limit tří piv nebo dvou panáků, za které zákazník v restauračn­ích zařízeních zaplatí stejně jako dřív. Každá další sklenice by jej ale vyšla na dvojnásobe­k ceny, následně trojnásobe­k a tak dále.

Zruší Unie písmeno Ř?

Server přitom argumentov­al tvrzením jakéhosi Františka Měcha, předsedy Ústavu pro svěží životní styl. Právě Měcha ovšem využívá web jako odborníka na všechno. Jednou je z něj návrhář, jindy pro změnu politický analytik nebo zástupce Českého svazu ledního hokeje ve vedení IIHF.

Alexandra Udženija není jediná ze současných politiků, která satirickém­u serveru uvěřila. Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) v březnu na svém Facebooku sdílel poplašnou zprávu, že Evropská unie chce zrušit písmeno Ř.

V Doubravovi tehdy sdělení vzbudilo obavy z revoluce v českém jazyce. Ani on zprávu před publikován­ím neověřoval. LN tehdy vysvětlil, že server do té doby považoval za seriózní.

Místopředs­edkyně ODS se vydala bránit svobodu konzumovat alkohol bez omezení. Přiměla ji k tomu vymyšlená zpráva na satirickém webu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia