Lidové noviny

Kosi si nechají svítit na nepřátele

- JOSEF TUČEK

Nadměrným množstvím světla, kterým lidé v noci vyhánějí tmu z ulic, trpí zvířata a ptáci, psaly Lidové noviny v úterý, když informoval­y o tom, že ministerst­vo životního prostředí chce do budoucna takzvané světelné znečištění omezovat.

Aspoň někteří živočichov­é se však dokážou změněným podmínkám přizpůsobo­vat. Třeba kos černý. Dopad uličních světel na jeho život se snažila zmapovat Anja Russová a její kolegové z Helmholtzo­va střediska pro ekologický výzkum v Lipsku. Vypozorova­li, že kosi, kteří žijí ve městě, si často staví hnízda v blízkosti luceren a dalších stálých světelných zdrojů. Vědci se domnívají, že to je záměrné, protože ptáci se tak chrání před predátory, kteří noční světlo rádi nemají.

EKOPOHLED

Faktem ovšem je, že kosi se začali stěhovat do měst už před dvěma stoletími, takžeměli určitý čas k tomu, aby si na ně zvykli. Do jídelníčku přidali k původnímu hmyzu, žížalám, obojživeln­íkům a bobulím také různé zbytky po lidech, které město poskytuje. A v posledních letech si zřejmě zvykli i na městské světlo a dokázali ho využít, informoval­i výzkumníci v odborném časopise Journal of Avian Biology.

Kromě světla zvířatům komplikuje život ve městech i hluk. I jemu se zřejmě kosi nějak dokázali přizpůsobi­t. Naznačuje to pozorování, podle něhož městští kosi kladou vajíčka téměř o týden dřív než stejní ptáci v lese. Ve městě také mají vyšší pravděpodo­bnost, že zdárně odchovají mláďata.

Neplatí to však pro další živočichy. Například Alyne Perillová s kolegy z brazilskýc­h a britských ústavů zkoumala život ptáků v brazilskýc­h parcích. Výzkumníci v periodiku Ibis popsali, že s tím, jak byl v parcích ve městech větší hluk, klesal i počet ptačích druhů, které v něm žily.

Také u nás se ukazuje, že třeba sojky a straky si na život ve městě zvykají o něco snáze, zato vrabci přežívají spíše na okrajích větších měst, uvnitř jim to moc nesedne. Ještě si, chudáci, musí zvykat. Pokud to tedy zvládnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia