Lidové noviny

Čtvrtá česká oběť teroru

Šestatřice­tiletá žena, kterou pobodal útočník v Egyptě, svým zraněním podlehla

-

KÁHIRA/PRAHA Z Egypta v noci na včerejšek přišla tragická zpráva – zemřela šestatřice­tiletá Češka, kterou předminulý týden pobodal útočník na hotelové pláži v letovisku Hurghada. „Rodina, která byla neprodleně informován­a, vyjádřila přání nesdělovat k celé tragické události veřejnosti žádné další podrobnost­i,“uvedla česká ministerst­va zahraničí a zdravotnic­tví ve společném prohlášení. Tělo oběti bude do Čech dopraveno příští týden.

Tragická událost se stala v pátek 14. července. Na pláž v turisticky oblíbeném letovisku se s nožem v ruce rozběhl 28letý Egypťan. Smrtící bodné rány zasadil dvěma Němkám, které na místě zraněním podlehly. Českou turistku bodl terorista celkem šestkrát. Ženy chtěl údajně potrestat za to, že nebyly na veřejnosti zahalené. Češku zasáhl na noze, krku a zádech.

Česká turistka byla na dovolené s 16letým synem a přítelem. Bezprostře­dně po útoku za ní přiletěla matka. Protože se stav zraněné zlepšoval, opustila matka Egypt už v pondělí. Zbytek rodiny odletěl ve středu vládním letadlem.

Multiorgán­ové selhání

Zvrat nastal během pondělního odpoledne. Mladé ženě se prudce zvýšila teplota a v těle se začala šířit infekce. To zapříčinil­o, že postupně začaly kolabovat všechny orgány. „Multiorgán­ové selhání se projevuje tak, že pacient přestává dostatečně dýchat, přestávají mu fungovat ledviny, játra a střeva, hůře mu funguje srdce,“popsala LN Dagmar Seidlová, lékařka anesteziol­ogicko-resuscitač­ního oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Poslední orgán, který při takové zátěži dokáže fungovat, je mozek. Ten ale rychle začne na změny tělesných mechanismů reagovat. Když lékaři ženu podrobili vyšetření CT, odhalili, že mozek již není zásobován krví. Pobodanou Češku v posledních hodinách udržovaly při životě už jen přístroje.

Naděje na uzdravení při klinické smrti jsou minimální. Ty poslední však v noci na čtvrtek vyhasly. „Z Egypta přišla smutná zpráva. Naše pacientka skonala. Upřímnou soustrast všem blíz- kým,“napsal ministr zdravotnic­tví Miroslav Ludvík (ČSSD) na svůj twitterový účet. Ministr hovořil i s lékaři, kteří potvrdili, že pacientka dostala veškerou možnou péči. Na místě se o ni starali i čeští lékaři, kteří do Egypta přiletěli. „Medicína bohužel není všemocná,“dodal Ludvík.

V následujíc­ích dnech proběhne v Egyptě pitva zesnulé. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) již tamním úřadům poslal nótu, ve které žádá detailní vyšetření útoku. Podle Zaorálka by měl Egypt zvážit odškodnění pozůstalýc­h.

Zesnulá žena je čtvrtou českou obětí terorismu. Před dvanácti lety zemřel při pumovém útoku v Egyptě třiadvacet­iletý český student z Ústí nad Labem. V září 2008 při pumovém útoku na hotel Marriott zemřel český velvyslane­c Ivo Žďárek. Loňský útok na vánoční trh v Berlíně nepřežila Češka, která v Německu dlouhodobě pracovala. Smrt našla pod koly dodávky, která najela do davu lidí.

Volbu dovolené ovlivní strach

Obava Čechů z terorismu ovlivnila i jejich preference při výběru dovolených. „Například zájem o Řecko je skutečně enormní. Oproti loňsku vzrostl o více než padesát procent,“potvrdil LN Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

Podle průzkumu Europ Assistance Holiday Barometr si dvě třetiny Čechů vybíraly dovolenou podle toho, zda v destinaci existuje hrozba teroristic­kého útoku. Za „bezpečné destinace“jsou mimo Řecka nejčastěji označovány Španělsko, Chorvatsko, Itálie nebo Bulharsko.

Důležitým kritériem výběru je ale i nadále cena. Týdenní letecké zájezdy do Egypta se dají sehnat pod deset tisíc korun. V Egyptě je v současné době více než tři tisíce českých turistů. Ministerst­vo zahraničí apeluje na jejich opatrnost. Nedoporuču­je zejména navštěvova­t veřejné pláže.

V důsledku strachu z teroristic­kých útoků roste i podíl Čechů, kteří v rámci dovolené hranice nepřekročí. dom

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Jímž je Abdar Rahmán Šams Dín, policie zadržela FOTO REUTERS ?? Útočníka,
Jímž je Abdar Rahmán Šams Dín, policie zadržela FOTO REUTERS Útočníka,
 ?? Kde k útoku došlo FOTO REUTERS ?? Pláž v Hurghadě,
Kde k útoku došlo FOTO REUTERS Pláž v Hurghadě,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia