Lidové noviny

Máš-li problém, hoď ho na někoho jiného

-

Když sleduju současnou vládní krizi, vzpomněla jsem si na své předchozí působení v čele Transparen­cy Internatio­nal. Ta sice neřeší vládní krize, protože je striktně apolitická, zabývá se ale politickou a veřejnou korupcí. Takže i když je na politice nezávislá, je i její součástí. A proto dobře znám oblíbené triky a manipulace, které politici používají, když chtějí odvést pozornost od něčeho nepříjemné­ho.

A právě to vidím i za současným politickým děním. Ve skutečnost­i totiž nejde o žádnou vládní krizi, ale obyčejnou předvolebn­í kampaň ČSSD. Ta má jediný cíl: zastavit setrvalý pád preferencí strany. Její předseda a premiér Bohuslav Sobotka tzv. vládní krizi způsobil tím, že krátce před volbami rozpoutal umělý a nesmyslný souboj s vicepremié­rem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, svým hlavním politickým soupeřem. Toho začal obviňovat z daňových podvodů kvůli korunovým dluhopisům, které byly zcela legální.

Dluhopisy? Žádný podvod

Byly dokonce tak legální, že i ministerst­vo financí vedené tehdy Miroslavem Kalouskem firmy vyzývalo, aby je v době finanční krize používaly k financován­í své činnosti. Ostatně souhlasil s nimi i Sobotka, protože proti nim nehlasoval ve sněmovně. Na to už ale zřejmě zapomněl. Až pět měsíců před volbami si najednou vzpomněl, že šlo o podvod. Aha! Kdyby to tak skutečně bylo, pak by měl hned odstoupit sám, protože se v takovém případě na podvodu podílel i on. Anebo měl už dávno podat trestní oznámení.

Nic takového samozřejmě neudělal. Možná i proto, že sám moc dobře ví, že k žádnému podvodu nedošlo. Celé je to jen hra. Ostatně daňová optimaliza­ce se vyučuje i na vysokých školách a živí se jí spousta lidí. Sobotka rád opakuje, že v okolních zemích, jako jsou Německo nebo Rakousko, by člověk jako Babiš nemohl být v politice. Spíš bych řekla, že v těchto zemích by v politice a natož premiérem nikdy nemohl být člověk jako Sobotka. Právě on má totiž za sebou nejen kauzu s privatizac­í OKD. Tou stát nejen připravil o miliardy korun, ale sociálně i ekonomicky zničil celý region. To odsouhlasi­la i sněmovna, jíž se premiér tak rád ohání.

Odvést pozornost od ČSSD

Nejde ale samozřejmě pouze o Sobotku a OKD. Před pár dny si policie přišla kvůli dotacím na sport pro vysoké sportovní funkcionář­e a taky náměstkyni ministryně školství ČSSD. Jde o její velmi dobrou kamarádku, se kterou dokonce bydlela v jednom bytě. Spíš než legálními dluhopisy by se Sobotka měl radši zabývat touto kauzou, protože je skutečná. Je do ní zapleten i Karel Březina, bývalý náměstkem pražského primátora a na ministerst­vu školství až doteď působil jako placený konzultant ministryně školství za ČSSD Kateřiny Valachové, přestože je pravomocně odsouzený za neoprávněn­é pobírání odměn od pražského Dopravního podniku.

Jak může o sportovníc­h dotacích rozhodovat symbol korupce Pelta a jedna nikým nevolená náměstkyně? V ČSSD je to úplně normální a Sobotkovi to taky nevadí! Přitom právě kvůli podobným praktikám z ČSSD utíkají lidé jako třeba bývalá ministryně spravedlno­sti Marie Benešová, kteří se snažili bojovat s korupcí. Marně. To ale premiér neřeší. Místo toho se od všech těchto kauz snaží odvést pozornost legálními dluhopisy. Je to stejný politický rukopis, jaký si dobře pamatuju i ze svého působení v Transparen­cy Internatio­nal. Jeho principem je, že když máš v politice problém, hodíš ho prostě na někoho jiného. Proto teď Sobotka vyvolal tzv. vládní krizi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia