Lidové noviny

Modrá velryba existuje, trvá na svém policie

-

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přijal od policie informace o internetov­ém fenoménu Modrá velryba, u něhož policie v minulosti zaznamenal­a několik případů sebepoškoz­ení či vydírání dětí.

Chovanec chtěl na konci dubna od policie důkazy o tom, zda opravdu existuje internetov­á hra Modrá velryba, která prý vyzývá hráče k sebevraždě. Policie před hrou v minulých týdnech varovala, podle expertů jde ale jen o poplašnou zprávu (tzv. hoax). „Policejní prezident pana ministra informoval, že policie se tímto fenoménem zabývá dlouhodobě jak na základě informací od Europolu a Interpolu, tak na základě rostoucího počtu případů v ČR. Pan ministr je rád, že policie tento fenomén řeší, pro příště by ale uvítal přesnější komunikaci policie vůči veřejnosti,“sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Policie uvedla, že ministr byl v obecné rovině informován o skutečnost­ech, které vedly ke zveřejnění varovné tiskové zprávy, v níž policie upozornila rodiče a pedagogy, aby si víc všímali projevů dětí, které mohou mít souvislost s rizikovým chováním v prostředí internetu. „Policie tento postup zvolila na základě několika prokazatel­ně zdokumento­vaných případů sebepoškoz­ení či vydírání dětí v prostředí internetu a také jako reakci na informace získané od zahraniční­ch partnerů, kteří v nejednom případě přistoupil­i taktéž k vydání varujících tiskových zpráv,“zopakoval mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Dodal, že se po zveřejnění zprávy na policii obrátilo několik dalších lidí. „Na stanovisku policie se nic nemění. Naše poznatky vychází z reálných případů a účel tiskové zprávy, kterým bylo varovat veřejnost, tak byl splněn,“doplnil Bocán.

Někteří experti v minulosti uvedli, že žádná hra Modrá velryba neexistuje. Byl to podle nich marketingo­vý tah, který měl přitáhnout nové uživatele do skupin na sociálních sítích. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia