Lidové noviny

Er ist wieder da

-

Dámy a pánové, už je to tady. Pan Hanák mě v Lidových novinách přirovnal k Hitlerovi ( Vůle vůdce zákonem nejvyšším, LN 4. 3.). A to je teprve sedm měsíců před volbami. Sice to neřekl na plnou hubu jako chlap, ale vypomohl si bizarní paralelou o chudáku nacistické­m generálovi, který v roce 1942 hnal samotného vůdce před soud.

Pane Hanáku, je to nechutné! Vypomáhat si oslím můstkem a obdivně Hitlera nazývat „největším válečníkem v dějinách“jen kvůli změně stanov hnutí ANO je prostě přes čáru. V témže roce 1942, který zmiňujete jako veselou novinářsko­u glosu, nacisté vypálili Lidice a Ležáky, muže popravili, ženy a děti odvlekli do koncentrač­ních táborů. To nemáte špetku úcty? Je mi z vás nanic.

Ale i takhle se dá dělat novinařina v Čechách. Když nemáte argumenty, zaměřte se na emoce. V úvodu zmiňte Hitlera, to přitáhne pozornost. Vypomozte si neurčitým historický­m příběhem o „jednom generálu“, zamlčte jméno, aby si čtenář náhodou nemohl dohledat souvislost­i. Pak zakomponuj­te Babiše a hnutí ANO, nakonec obavu o demokracii a máte článek jak z partesu. Teď možná urazím slavného televizníh­o kuchaře, ale pan Hanák mi připomíná Jiřího Babicu české žurnalisti­ky.

Vím, že se budu opakovat, ale evidentně to pro některé musím zmínit ještě jednou.

Pravomoc zasahovat do kandidátek jsem měl při každých, znovu opakuji, při každých volbách od roku 2013 a vycházela z volebního řádu a etického kodexu hnutí ANO. Mohl jsem zasáhnout v případě korupce, klientelis­mu, v případě trestního či přestupkov­ého stíhání nebo obžaloby za úmyslný trestný čin. Nikdy jsem této pravomoci nevyužil a možná to byla chyba, jelikož od založení hnutí jsme měli vícero špatných personální­ch rozhodnutí na úrovni krajských organizací. Jako předseda mám zodpovědno­st za všechny kandidáty, které do voleb navrhneme, proto musím mít v mimořádnýc­h případech příležitos­t ty nevhodné kandidáty odmítnout. Na sněmu byla rozhodnutí­m delegátů tato pravomoc převedena přímo do stanov. Nic víc, nic míň. Akorát novináři zavětřili příležitos­t si do mě kopnout.

Pan Hanák se mýlí ještě v jedné věci. Mandát po volbách patří a vždy bude patřit řádně zvolenému poslanci, i kdyby si hnutí ANO napsalo do stanov cokoliv. Proto musí být kandidátky složené z těch nejlepších lidí. Každý krok, který zaručí, že strany budou reprezento­vat lidé pracovití, schopní a odpovědní, bude jen ku prospěchu české politiky.

A také pořád nechápu řeči o „demokratic­kém centralism­u“. Demokracie totiž znamená nejen reprezenta­ci názorů v zastupitel­ském tělese, ale hlavě alternaci moci. Prostě když vládnoucí strana prohraje, uvolní místo jiným a utvoří konstrukti­vní opozici. To je podstata demokracie, pane Hanáku. Pokud volby prohrajeme, odejdeme prostě do opozice. Ale nechme to na voličích. Ti jediní mají právo rozhodnout, kdo má na další čtyři roky držet otěže vlády.

P. S. Příště více argumentů. A také se domnívám, že největší válečníci v dějinách nekončí sebevraždo­u v bunkru. ANDREJ BABIŠ

Zakomponuj­te Babiše a hnutí ANO, nakonec obavu o demokracii a máte článek jak z partesu. Pan Hanák mi připomíná Jiřího Babicu české žurnalisti­ky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia