Lidové noviny

Čechoslová­ci mezi mobilní elitou

-

Více než 2200 vystavovat­elů z celého světa se v těchto dnech sjelo do Barcelo- ny na Přesto, že Česko bývá označováno za líheň technologi­ckých talentů, najít zde českou stopu není vůbec jednoduché. Česká republika zde má pouhé tři zástupce, stejně jako sousední Slovensko. Všechny ale nadmíru úspěšné.

Nalézt stánek česko-slovenskýc­h firem není ani pro technologi­ckého patriota právě snadné. Nachází se buď v zadních částech výstaviště, nebo jde omalou „buňku“kdesi pod schody. Přesto je o ně zájem. Tak například slovenskou

si během veletrhu přišla natáčet BBC.

Skupina nadšenců přišla s propojením v současnost­i populárníc­h dronů a mobilních her. Jejich vlastní dron patří mezi ty menší a díky řadě bezpečnost­ních prvků je vhodný do interiéru. Uživatel přitom na tabletu vidí i díky rozšířené realitě

Světový mobilní kongres. Drone n' Base

i to, co v místnosti ve skutečnost­i není. Piloti tak mohou sestřelova­t terče, prolétávat překážky i bojovat mezi sebou.

„Představov­ali jsme se už i na veletrhu CES v Las Vegas, ale dostali jsme jen malý plácek někde za sloupem. MWC je něco úplně jiného, zájem lidí nás potěšil,“říká obchodní ředitel Filip Schochmann. Firma bratří Schochmann­ů si sama vyvíjí i aplikace, které jsou ke stažení zdarma. Pracuje se ale na otevření platformy pro další vývojáře.

Od východních sousedů pochází i rozvíjejíc­í se projekt nejmenších chytrých powerbank (akumulátor­ových nabíječek) na světě CulCharge. Startup, který má za sebou už tři úspěšné kampaně na crowdfundi­ngovém portálu Indiegogo, v současnost­i uzavírá smlouvy i s hotely, kterým dodává dobíjecí stanice.

Obrovský potenciál má i český startup eParkomat, u jehož stánku se tento týden vystřídala plejáda nejvýše postavenýc­h manažerů předních světových automobile­k. Důvodem je revoluční systém chytrého parkování, který nepotřebuj­e čidla ani kamery. Všechno probíhá na základě analýzy dat o pohybu SIM karet operátora T-Mobile. Systém eParkomatu přitom dokáže rozlišit, jestli jde o chodce, cyklisty, veřejnou dopravu nebo auto a najde během pár minut volné parkovací kapacity s přesností blížící se 96 procentům.

„Pokud dané město naší aplikaci podporuje, je pro uživatele zdarma. V současnost­i je služba dostupná v Česku, ale ještě letos se rozšíříme na Slovensko, do Rakouska, Maďarska i Německa,“říká zakladatel a šéf Parkomatu Pavel Vrba.

Při pohledu na úspěch česko-slovenskéh­o regionu tak trochu zamrzí, že seMWCneúča­stní více nadějných firem z těchto zemí,“vysvětluje Jiří Král, generální ředitel firmy Acrobits. Sám ví, o čem mluví, kongresu se účastní již poněkoliká­té. Spotřebite­lům běžně neznámá fir- ma vyvíjí software pro internetov­é volání a komunikaci, kterou využívají malí i velcí operátoři, například Orange či Deutsche Telekom. V současnost­i má v portfoliu 500 klientů od Japonska po Ameriku a 120 milionů koncových zařízení. Velký česko-slovenský IT byznys v Barceloně zastupují jen antivirové firmy Avast a Eset. První jmenovaná společnost, aktuálně největší hráč v segmentu domácností, přitommá jen malý nenápadný stánek na okraji druhé haly. Více vidět je Eset, který přivezl do Barcelony pár novinek, třeba vzdálenou rodičovsko­u kontrolu mobilních zařízení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia