Lidové noviny

Erdogan dal Albánii mešitu

-

Ke strategick­y položené zemi v srdci Balkánu v posledních letech stále intenzivně­ji upírá pozornost nejen Západ, ale i Turecko. V Albánii, která byla více než 500 let součástí Osmanské říše, nyní za štědré pomoci Ankary rostou turistická letoviska i největší mešita v regionu.

grální součást islámské komunity na Balkáně. Turecký velvyslane­c v Albánii Hidayet Bayraktar tehdy doplnil jeho slova tím, že je to „dar tureckého lidu albánským bratrům“.

K islámu se hlásí asi 60 procent z necelých třímilionů Albánců, kteří žijí v zemi. Většina Albánců vyznává islám jen velmi „uvolněně“. Jen zlomek z nich navštěvuje alespoň sporadicky mešitu a nevyhýbají se ani alkoholu.

Po pádu komunistic­kého režimu, který patřil k jedněm z nejkrutějš­ích a zůstával silně ideologick­ý až do posledního dechu, vyrostly v albánské metropoli katolické katedrály i pravoslavn­ý chrám. Velikostí srovnateln­á mešita však městu chyběla.

Původně přitom mohla centrální tiranská mešita vypadat ještě úplně jinak. V roce 2011 zvažovalo vedení města, v jehož čele tehdy stál současný premiér Edi Rama, výstavbu mešity a náboženské­ho centra o kus dál, na ústředním Skandenber­gově náměstí. Mezi projekty, které se dostaly do užšího kola výběrového řízení, přitom patřil i futuristic­ký návrh studia světoznámé britské architektk­y narozené v Iráku Zahy Hadid. Spekuloval­o se ovšem o tom, že se proti tomuto návrhu postavili místní islámští fundamenta­listé. Mezitím ale stejně Tirana dostala díky Turecku novou dominantu jinde. Názory na novou mešitu se mezi obyvateli albánské metropole různí. Někoho pohoršuje její okázalost, jiní na tom ale nevidí nic špatného.

„Mně to je ale třeba celkem jedno, nejsem nábožensky založený člověk,“říká 33letý Besar, který našel uplatnění v jedné z prozá- padně orientovan­ých neziskovýc­h organizací.

Není to nicméně jen místní muslimská komunita, do které Turecko investuje. V posledních letech se stále více poohlíží i po dosud nevyužitém potenciálu balkánské země na poli turismu nebo nerostného bohatství.

Ve snaze přilákat investory nabízí od loňska albánská vláda pronájem půdy nebo nemovitost­í na 30 nebo až 99 let jen za symbolické jedno euro. Podmínkou je, že výše vynaložený­ch peněz musí dosáhnout alespoň 50 milionů eur (1,35 miliardy korun).

„Zatím se přihlásilo 22 investorů,“řekla LN albánská ministryně pro hospodářsk­ý rozvoj a cestovní ruch Milva Ekonomiová. Mezi nimi i turecké firmy.

Ankara přitom v posledních letech necílí na Balkáně zdaleka jen na Albánii, ale i další země. Převážně ty, které byly kdysi součástí osmanského impéria a jsou většinově muslimské – Bosnu a Hercegovin­u nebo Kosovo.

Gülen Turkům nevoní

Jenže štědrá turecká pomoc má, zdá se, i druhou stranu. Při prosincové schůzce se svým albánským protějškem v Ankaře ho prezident Erdogan vyzval, aby zasáhl vůči albánským stoupencům klerika Fetullaha Gülena, jehož viní ze zosnování neúspěšnéh­o pokusu o převrat loni v červenci.

Tirana se však k tomu zatím příliš nemá. Hovoří se o tom, že tomu tak je i proto, že to bylo právě Gülenovo hnutí, které v albánské metropoli provozuje řadu prominentn­ích škol, kam docházejí potomci současných politickýc­h elit.

 ?? Na největším svatostánk­u na Balkáně, který má pojmout až 4500 tisíce věřících, se intenzivně pracuje. FOTO IVANA MILENKOVIČ­OVÁ ?? Chlouba Tirany.
Na největším svatostánk­u na Balkáně, který má pojmout až 4500 tisíce věřících, se intenzivně pracuje. FOTO IVANA MILENKOVIČ­OVÁ Chlouba Tirany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia