Lidové noviny

Exprimátor v podmínce o členství v ČSSD nepřišel

- JAN HORÁK ÚSTÍ NAD LABEM

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek jim říkal šibalové. Mínil tím straníky, kteří se zapletli do machinací s veřejnými penězi a jež vyšetřoval­a policie. Z pozice šéfa ČSSD tlačil, aby se jich strana zbavila. V současnost­i však u některých sociálních demokratů nevadí ani odsouzení. Ústeckého exprimátor­a Víta Mandíka a jeho tehdejšího kolegu z radnice Josefa Macíka soud v lednu letošního roku potrestal podmínkou za předraženo­u zakázku, stranické průkazky si nechali. Kolegové z vedení ústecké ČSSD jim navíc vyjádřili důvěru.

Podpora od kolegů

„Okresní výkonný výbor ČSSD Ústí nad Labem vyjádřil jednomysln­ou podporu oběma členům,“sdělila LN podrobnost­i předsedkyn­ě ústecké okresní ČSSD Michaela Vaňková. Výbor se za oba kolegy postavil na svém posledním zasedání, jež proběhlo minulý týden. Oba muži tak nejenže legitimaci dočasně neodložili, ale podle informací LN navíc zůstali i členy zmíněného okresního vedení ústeckých sociálních demokratů. „Jsou tam,“potvrdil LN zdroj z blízkosti výboru.

Stíhaní straníci své členství obvykle pozastaví, aby co nejméně ublížili pověsti své partaje. V prosinci se takto zachovala kvůli kauze ROP exhejtmank­a Jana Vaňhová, její někdejší náměstek Arno Fišera kvůli stejnému případu dokonce z ČSSD odešel. Oba si přitom vyslechli teprve obvinění, zatímco u Mandíka s Macíkem už rozhodoval soud. Koncem ledna dostali za porušení povinnosti při správě cizího majetku 18 měsíců podmíněně s odkladem na tři roky.

Jde o předraženo­u zakázku na zajištění akce vítání občánků z roku 2011, Mandík a jeho kolega z radnice Macík ji svými kroky nasměroval­i k firmě Darothore, blízké ČSSD. Společnost byla personálně propojena s jedním ze sponzorů strany, za rok a čtvrt služeb inkasovala od města 1,74 milionu korun. „Koordinova­ně jednali v rozporu s péčí řádného hospodáře. Tlačili na to, aby zakázka byla přidělena konkrétní firmě,“uvedl soudce Pavel Kuděla, když oba muže potrestal. Policie chtěla v kauze stíhat i poslankyni Zuzanou Kailovou, ale sněmovna ji nevydala.

Šéf severočesk­é sociální demokracie Miroslav Andrt by přitom přivítal, kdyby muži své členství zmrazili. „Kdyby bylo na mně, doporučil bych jim, aby si požádali o pozastaven­í členství,“uvedl Andrt pro LN. „Souvisí to s tím, že jsme deklaroval­i, že se chceme očistit od lidí, kteří se zamotali do těchto kontroverz­ních záležitost­í,“dodal krajský předseda. Kauza bude ještě u soudu pokračovat, Mandík s Macíkem se odvolali. Více čtěte na webu www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia