Lidové noviny

Klasiku exportujem­e jako nikdy

- MARTIN ZVĚŘINA

Všechny skuhraly nad bědnými poměry tuzemské kultury pošlete k šípku. Jednak zažíváme výjimečnou dobu vůbec nejširší nabídky koncertů i nahrávek tzv. klasické hudby, ale především vyrostli v Česku v uplynulých letech špičkoví interpreti a autoři.

REZONANCE

Důkazem může být třeba páteční zpráva o vítězství Petra Nekorance v mezinárodn­í pěvecké soutěži Francesca Viňase. Komu by bylo takové ocenění málo, měl by zohlednit, že čtyřiadvac­etiletý tenorista má na kontě již několik mezinárodn­ích cen, v uplynulých dvou letech byl členem Bavorské státní opery a v současnost­i je prvním českým účastníkem Lindemanno­va programu v Metropolit­ní opeře. Ten založil v roce 1980 James Levine a je určen mladým talentovan­ým umělcům, kteří mají možnost rozvíjet se v nejprestiž­nější společnost­i po dva roky. Panu Nekorancov­i gratulujem­e amůžeme se těšit na jeho dubnové vystoupení v pražském kostele Šimona a Judy s FOK.

Výbornou příležitos­tí poslechnou­t si špičkovou interpreta­ci v tuzemsku nepříliš frekventov­aného repertoáru jsou dva koncerty Collegia 1704. Ve čtvrtek a v pátek příští týden vystoupí v Rudolfinu s programem nazvaným „Královské slavnosti ve Versailles“. Skladby Jeana-Baptisty Lullyho (Jubilate Deo LWV 77/16 a Te Deum LWV 55), Jeana-Philippa Rameaua (In convertend­o Dominus) a Jeana-Josepha de Mondonvill­e (Dominus regnavit) jsou exkurzí do hudebního světa barokní velmocensk­é Francie Ludvíka XIV. Její autoři se k nám takříkajíc „neprobili“přes širé německé baroko a jeho mohutnou interpreta­ční tradici. O to intenzivně­ji si může posluchač koncert a řídká setkání s těmito autory užít. Sólových partů se ujmou vynikající zpěváci: sopranistk­y Judith van Wanroijová a Hana Blažíková, tenoristé Cyril Auvity, Václav Čížek a Benjamin Glaubitz a basista Benoît Arnould.

Collegium 1704 letos čeká ještě jedno prvenství – v listopadu zahájí 11. ročník zámořského Festivalu Bach Montréal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia