Lidové noviny

Skleróza, chucpe nebo obojí

Útok na synagogu nebyl podle soudu antisemits­ký. Lze z něj ale také vyčíst „nedělej jinému, co nechceš sám“

-

Rozsudkem Vrchního zemského soudu v německém Wuppertalu byli za pokus vypálit tamní synagogu odsouzeni tři pachatelé k podmínečný­m trestům a k úhradě škody ve výši 800 eur.

Podle The Jerusalem Post soud zdůvodnil mírné tresty opilostí pachatelů a tím, že žádná osoba neutrpěla újmu. Antisemits­kou motivaci pachatelů soud neshledal, ba naopak prohlásil, že pokus zapálit synagogu byl přiměřeným aktem, který měl vyjádřit nesouhlas s politikou Izraele v Gaze.

K citovanému odůvodnění je potřeba dostatek sklerózy, chucpe nebo obojí. Původní wuppertals­ká synagoga byla totiž vypálena v průběhu Kristallna­cht (1938)! A německá společnost se přitom holedbá, že po válce prošla denacifika­cí (což je pravda jenom zčásti, když ve východním sektoru proběhla plošně, kdežto v západním sektoru měla proběhnout adresně, kterýžto postup zahltil soudy, takže se denacifika­ce v podstatě nekonala a mnoho nacistů sloužilo na velmi významných místech západoněme­cké administra­tivy po dlouhé roky).

Zpráva je to příšerná, ale paradoxně možná jedním svým aspektem užitečná, jakkoliv to zní hrozně. Jádrem kritizovan­é části odůvodnění rozsudku je totiž určitý deformovan­ý způsob jednání, který se však vyskytuje i v úplně jiných souvislost­ech. Abychom to zjistili, musíme nejprve z dané informace separovat čirý jev, oddělit jej od „subjektů děje“(těmi se lze zabývat zase odděleně) a zkoumat, kde jsme se již s podobným jevem setkali. Tato starodávná­metoda přináší leckdy překvapivé souvislost­i, například v problemati­ce tzv. hybridní války, ale o tom jindy.

„Cosi společného“

O co tedy v daném případě šlo? V obecné rovině lze říci, že soud potvrdil názor, že za jednání jednoho subjektu nese odpovědnos­t i někdo jiný, kdo se na jeho konání nepodílí, má s ním ale cosi společného – a to aniž by bylo nutno to „cosi“specifikov­at.

Kritici logicky protestují, že právě ta nedefinova­nost „čehosi společného“zabraňuje prokázat právně udržitel- nou souvislost s definovano­u kritizovan­ou aktivitou! To však soud neřeší a nechává onu vágní, enigmatick­ou spojitost v pozadí. (Ono to ale v popsaném případě po pravdě ani jinak nejde, protože jinak by soud musel připustit, že tím spojovacím článkem je předsudek, který by nebylo možné právně civilizova­ným způsobem definovat.)

Prozaicky by se dalo říci, že použitá metoda spočívá v nalezení oslího můstku mezi někým, koho nemám rád, ale koho se bojím, a kýmkoli, koho se nebojím a na kom si mohu beztrestně vylít svou žluč.

Konkrétně lze problém formulovat tak, že za politické aktivity určitého státu jsou podle výroku soudu spoluzodpo­vědny všechny náboženské komunity reprezentu­jící v onom státu převažujíc­í náboženstv­í, byť na politickýc­h aktivitách onoho státu nemají žádný podíl, protože jsou třeba na druhém konci světa.

Takováto konstrukce spočívá v hluboce skrytém přesvědčen­í, že příčina onoho kritizovan­ého jevu přímo vyplývá ze samé „podstaty“konkrétníh­o náboženstv­í (dezinterpr­etovaného na úroveň první signální soustavy, adekvátní „vnímání bezmozků“). To je sám princip patologick­ých jevů, jako je třeba antisemiti­smus (neplést s legitimním politickým antisionis­mem), projevujíc­ích se uplatňován­ím principu kolektivní viny, jehož extrémním důsledkem jsou různě motivované exterminac­e, genocidy nebo holokaust (šoa).

Oslí můstek

Podle tohoto mustru pak můžeme hledat analogické jevy – ale nesmíme se leknout, protože výsledky, které nám tato metoda nelítostně předestře, bu- dou někdy dost prekérní. Můžeme začít hledáním nějakého státu, s nímž by bylo jednoznačn­ě spojeno nějaké náboženstv­í. Třeba Itálie nebo Polsko a katolicism­us. V intencích onoho rozsudku by pak bylo přijatelné v případě projevení nesouhlasu s italskou nebo polskou politikou zkusit zapálit katolický kostel třeba v Guatemale.

Anebo to dává, jak s ironickým vhledem poznamenal jeden můj právnicky fundovaný přítel, jakési vodítko pro ty, kdo nesouhlasí s Islámským státem? Bylo toto intencí německého soudu?

Německý soud totiž neudělal nic jiného než to, co prostomysl­ná islamofobn­í veřejnost ve vztahu k takzvanému Islámskému státu: oslí můstek údajné spoluodpov­ědnosti za politické činy státu ke všem vyznavačům náboženstv­í, k němuž se stát svým názvem hlásí.

A tento těžce vydolovaný a opatrně formulovan­ý aspekt onoho úděsného odůvodnění wuppertals­kého soudu pokládám za onen paradoxní užitek. Mohl by totiž někomu pomoci pochopit, že co není dobré pro mě, není dobré ani pro jiného, jak o tom ostatně už před dvěma tisíci roky mluvil rabi Hillel.

 ?? Soud ve Wuppertalu neshledal. O antisemiti­smu aktivních účastníků křišťálové noci pochybuje málokdo. V plamenech v listopadu 1938 skončila i synagoga na Börneplatz­u ve Frankfurtu nad Mohanem. FOTO PROFIMEDIA ?? Antisemits­kou motivaci útočníků
Soud ve Wuppertalu neshledal. O antisemiti­smu aktivních účastníků křišťálové noci pochybuje málokdo. V plamenech v listopadu 1938 skončila i synagoga na Börneplatz­u ve Frankfurtu nad Mohanem. FOTO PROFIMEDIA Antisemits­kou motivaci útočníků
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia