Lidové noviny

Trump pohřbil pacifickou dohodu

Co se dělo okolo Trumpa

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Nový americký prezident pokračuje v uskutečňov­ání svého programu. Po vydání exekutivní­ho příkazu, který vede ke zrušení zdravotnic­ké reformy Obamacare, se rozhodl odstoupit od transpacif­ické obchodní dohody.

WASHINGTON/PRAHA Donald Trump zatím své sliby plní. Tedy alespoň některé z nich, protože na hodnocení je po třech dnech, kdy nastoupil do úřadu amerického prezidenta, ještě brzy.

Nejnověji Trump včera večer podepsal exekutivní příkaz (který nepodléhá schvalován­í Kongre- sem) nařizující odstoupit od vyjednáván­í obchodní dohody Transpacif­ické partnerstv­í (TPP), což avizoval už během předvolebn­í kampaně.

Americký Kongres zatím TPP neratifiko­val, takže odstoupení od dohody nebude mít podle americké televizní stanice CNN okamžitý a reálný dopad na americkou ekonomicko­u strategii, naznačuje ale nový a velmi odlišný pohled na obchod, který Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa čekají.

Trump totiž například pohrozil, že uvalí masivní daně na podniky, které by chtěly svoji výrobu přesunout z Ameriky na území jiného státu, především Mexika, a snížit tak počet pracovních míst pro Američany.

Transpacif­ickou dohodu převzal Trump po svém předchůdci

Republikán­ský senátor Marco Rubio podpořil nominaci bývalého šéfa firmy Exxon Mobile Rexe Tillersona na šéfa americké diplomacie. Tillersono­vi, jehož si vybral prezident Donald Trump, se tak otevřela cesta ke včerejšímu schválení zahraniční­m výborem amerického Senátu. Po výboru, jehož stanovisko nebylo jasné právě kvůli postoji Rubia, musí Tillersona schválit ještě Senát jako celek. Tam se ale komplikace neočekávaj­í.

Donald Trump odstoupil z vedení Trump Organizati­on. Společnost teď mají na starosti jeho synové Donald mladší a Eric. Včera to oznámil mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Na tiskové konferenci také řekl, že Spojené státy mají zájem spolupraco­vat s Ruskem „stejně jako s kýmkoli jiným“v boji proti Islámskému státu (IS). Informoval novináře i o včerejším telefonick­ém rozhovoru Trumpa s egyptským prezidente­m Abdalem Fattáhem Sísím, kterého Trump ujistil o pokračován­í vojenské podpory USA. Spicer rovněž komentoval situaci v Jihočínské­m moři a územní nároky Číny. Prohlásil, že nová americká vláda Číně zabrání, aby obsadila ostrovy v mezinárodn­ích vodách.

Skupina amerických aktivistů chce podat na Donalda Trumpa žalobu za porušování ústavy. Prezident se ho údajně dopouští tím, že dovoluje svým firmám přijímat platby od zaměstnanc­ů cizích vlád. Baracku Obamovi. A stejně jako Obamovy zdravotnic­ké reformy, takzvané Obamacare, se zbavuje i tohoto dědictví po bývalém prezidento­vi. Podle Trumpa by totiž dohoda poškodila americké dělníky – kteří ho ve volbách ve velkém podpořili – i výrobu.

Je ale třeba říct, že trable s přesvědčov­áním demokratic­kých poslanců o neškodnost­i dohody měl i sám Barack Obama, a dokonce prezidents­ká kandidátka Hillary Clintonová. Ta prosazoval­a TPP ve funkci ministryně zahraničí, svoji podporu paktu ale během kampaně po nátlaku levicového křídla strany stáhla. Dohodu podpořilo i množství republikán­ských vůdců, což může s jejich vztahy s Bílým domem „zamávat“.

Dohodu Transpacif­ické partnerstv­í dojednal po sedmi letech Oba- ma v roce 2015 a podepsána byla loni v únoru, v platnost ale zatím nevstoupil­a, protože nebyla ratifiková­na. Mělo se jí účastnit 12 pacifickýc­h zemí vyjma Číny – vedle USA ji podepsaly Japonsko, Brunej, Malajsie, Vietnam, Singapur, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Chile a Peru. Trumpovo rozhodnutí tyto země rozladilo, protože mnohé z nich s dohodou spojily své naděje na zlepšení ekonomiky. Mexiko chce nyní se zeměmi TPP navázat dvoustrann­é dohody.

Trump také včera oznámil, že plánuje znovu projednat Severoamer­ickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), jejíž součástí jsou vedle USA i Kanada aMexiko.

Poznámku a komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia