Lidové noviny

Pelikán si pozval šéfa soudu. Výsledek tají

- MARTIN SHABU

PRAHA Soukromá schůzka předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše s vlivným advokátem měla dohru. Kvůli setkání s Radkem Pokorným musel Bureš minulou středu za ministrem spravedlno­sti Robertem Pelikánem (ANO). Pokorný je blízkým přítelem premiéra Bohuslava Sobotky a v žebříčku webu Neovlivní.cz zaujímá první příčku nejvlivněj­ších zákulisníc­h hráčů.

Když se LN snažily zjistit, co se na ministerst­vu odehrálo, šéf české justice Pelikán se rozhodl otázky ignorovat. Na embargo narazila redakce také v případě Pelikánovy tiskové mluvčí. A odmlčel se i šéf vrchního soudu Jaroslav Bureš.

„Informace o této schůzce mě znepokojil­a. Pana předsedu Bureše jsem pozval na osobní setkání,“

Ještě předminulý týden přitom ministr Pelikán kvůli „rande“šéfa soudu s advokátem v luxusní pražské restauraci neskrýval rozčarován­í: „Informace o této schůzce mě znepokojil­a. Pana předsedu Bureše jsem pozval na osobní setkání.“Nyní se k tomu ale nechce vyjadřovat. Burešovu schůzku kritizoval­i i tři bývalí ministři spravedlno­sti: Jiří Pospíšil, Marie Benešová a Helena Válková. Podle nich tím ohrožuje důvěru v nezávislos­t soudní moci.

U jeho soudu končí prakticky většina velkých kauz v Čechách. Bureš prošel i politikou. Ve vládě Miloše Zemana byl ministrem spravedlno­sti. Coby kandidát ČSSD se zúčastnil prezidents­kých voleb v roce 2003, ale neuspěl.

Kvůli svým společensk­ým konexím přitom nebyl šéf soudu Bureš u ministra Pelikána poprvé. Už předloni informoval web Neovlivní.cz, že se Bureš vypravil na večírek advokátní kanceláře bývalého ministra spravedlno­sti Pavla Němce. Na ni zavítali například manželé Nečasovi i jejich advokát Eduard Bruna či exšéf vrchního státního zastupitel­ství Vlastimil Rampula, který nyní hájí lobbistu Iva Rittiga.

První varování

„Soudce vždy musí dbát na svou pověst, na to, aby byl ve společnost­i vzorem a aby jeho nestrannos­t byla nezpochybn­itelná,“prohlásila tehdy ministryně spravedlno­sti Helena Válková (ANO). Va- dilo jí, že kauzy některých protagonis­tů večírku mohou skončit na stole Burešova soudu.

Její nástupce Pelikán si kvůli tomu Bureše pozval na kobereček, a zvažoval dokonce podání kárné žaloby. Spor skončil domluvou. „Záležitost jsem nechal prověřit příslušným odborem ministerst­va spravedlno­sti. Sešel jsem se osobně i s panem předsedou Burešem, který uznal svou chybu a slíbil, že už se to příště nestane. To považuji za dostatečné,“uzavřel to tehdy ministr Pelikán.

O dva roky později se situace opakuje. Opět podivné „rande“a pohovor s ministrem. Rozdíl je pouze v tom, že tentokrát výsledek pohovoru obě strany neznámo proč úzkostlivě tají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia