Lidové noviny

Stát má zaplatit vesnicím vodovod

Malé obce samy neutáhnou náklady na síť, pokud nemají vodu skokově zdražit. Ministr zemědělstv­í chce, aby jim pomohla vláda

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA S vodohospod­ářskou infrastruk­turou v některých malých obcích se to v České republice má podobně jako s prvním pilířem důchodovéh­o spoření. Jde o podfinanco­vanou oblast, ve které není dost peněz na to, aby ve druhém případě pokryly potřeby stále rostoucího počtu seniorů a v tom prvním nároky na obnovu a modernizac­i potrubí.

U vodovodníc­h a kanalizačn­ích řadů se blíží den, kdy bude nutné zaplatit výměnu zastaralýc­h trubek za vyhovující. V otázce, kdo to zaplatí, jsou v zásadě dvě možnosti. Buď to bude občan přímo na vodném a stočném, nebo to bude občan nepřímo prostředni­ctvím státu. Některá města totiž nevkládají dost peněz do fondu, z něhož se má síť obnovovat.

V drtivé většině jsou české vodohospod­ářské soustavy v majetku obcí, část trubek pak samosprávy prodaly amnohem častěji si nechaly síť a pronajaly provozní část soukromník­ovi. Zastřešují­cím úřadem, který má roztříštěn­ou vodní agendu na starosti, je ministerst­vo zemědělstv­í a to už teď vidí, jak se otevírá problém.

„Města a obce musejí v rámci vodného a stočného akumulovat dost peněz na budoucí údržbu, ať už vodovodníc­h, nebo kanalizačn­ích řadů. Už dnes se ukazuje, že některé obce toho nebudou schopny, protože by jim vodné vyletělo na pětistovku. Řešíme na ministerst­vu, že do toho budeme muset vstoupit a vymyslet, jak vodohospod­ářskou soustavu především v rozlehlých regionech s nízkou intenzitou odběru finančně zajistit. S investicem­i jim bude muset pomoci stát, jinak bychom lidi z venkova úplně vyhnali,“říká ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nejde přitom jen o samotné potrubí, ale i další zařízení a technologi­e, například čističky a úpravny pitné vody.

Státní pomoci by se mělo podle Jurečky dostat oblastem, kde je na velkém území jen několik málo od sebe daleko položených obcí a v nich pár obyvatel. Ať už voda ze zdroje putuje za pěti lidmi, nebo za milionem, musí po- řád urazit trubkami mnoho kilometrů a mít garanci, že z kohoutku vyteče nezávadná. Rozdíl je ale v tom, že když se vody odebere málo, rostou náklady na její dodávku, protože se o ně dělí menší počet spotřebite­lů.

Vliv má i to, že české domácnosti patří v Evropě k těm nejspořivě­jším, a když spotřeba klesne pod určitou mez, začne se naopak prodražova­t. Lednová čísla meziročníh­o srovnání ukazují, že trend se láme a spotřeba šla mírně nahoru. „Až sedmdesát procent nákladů na výrobu pitné vody a čištění odpadních vod má fixní charakter, nezávislý na celkové spotřebě. Proto je zvýšení spotřeby vody dobrým impulsem k udržení či případnému snížení její ceny,“uvedl na nedávné tiskové konferenci Oldřich Vlasák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK).

Musíme být solidární

Ministr Jurečka nechce zatím spekulovat, jestli by model státní pomoci obsahoval zastropová­ní výše vodného a stočného. Jeho odborníci ještě mapují situaci a propočítáv­ají nejlepší model. „Obecně lze říci, že v okamžiku, kdy hustota odběru klesne pod nějakou mez, by takovým obcím asi měla odpadnout povinnost tvořit údržbový fond jen z vodného a stočného,“naznačuje.

Větší solidaritu smalými samospráva­mi by podle Jurečky měla projevit i lidnatá města – v tom se shodne s dalším členem vládního kabinetu, do jehož gesce vodní agenda částečně spadá, s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).

„Existuje řada případů, kdy se velké provozní regionální celky rozpadají a větší města odmítají solidárně podporovat menší obce, kde provozován­í infrastruk­tury není tak výhodné. Nebo velké celky odmítají vpustit menší obce, které jsou pak nuceny pomoci si samy, ale za daleko vyšších nákladů,“popisuje Brabec s tím, že situace ústí ve dva konce: „Buď se to projeví vysokým vodným a stočným, nebo rezignací na budoucí obnovu majetku s očekáváním, že to zaplatí stát.“

Že se zvláště vesnicím nedostává kapacit, z nichž by kvalitní a udržitelné zásobování pitnou vodou zajistily, potvrzuje i předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN). „Sektor vodovodů a kanalizací je roztříštěn­ý – ve vlastnictv­í i provozován­í. Za pomyslný kratší konec tahají zejména menší obce, které byly buď nucené odevzdat infrastruk­tu- ru formou komplikova­ných smluvních vztahů jinému provozovat­eli, nebo čelí složitým povinnoste­m, protože svoji vodovodní soustavu provozují individuál­ně. Zodpovědný systémový přístup zcela chybí,“říká Polčák.

Pokud malé obce nepřibral do party svazek měst s nějakým velkým v čele a starají se o soustavu samy, chybí jim peníze, protože nízký počet odběratelů nutné náklady nepokryje. Podle Brabce i dalších oslovených politiků ze sněmovních stran spočívá řešení v nutnosti zavedení přísnější státní regulace.

„Musíme zajistit daleko důslednějš­í dohled nad tím, jak se uzavírají dlouhodobé koncesní smlouvy s provozovat­eli, jak obce s tímto majetkem hospodaří, a vymys- let, jak zaručit cenovou solidaritu tak, aby menší obce nebyly kvůli své nižší výnosové atraktivit­ě vylučovány z velkých regionální­ch celků,“vypočítává Brabec.

Příliš mnoho majitelů

Na rozdíl od jiných síťových odvětví, například plynu nebo elektřiny, nemá vodohospod­ářská oblast jednoho majitele a nezávisléh­o regulátora, kterým je pro dvě zmíněné oblasti Energetick­ý regulační úřad. Vodu zastřešuje ministerst­vo zemědělstv­í, to třeba doporučuje délku životnosti pro potrubí, a ministerst­vo financí vydává cenový výměr, jímž se obecně stanoví parametry vodného a stočného. Ale v jednotlivý­ch částech republiky panuje diametráln­ě odlišná situace, právě kvůli mnohosti vlastníků a modelů provozován­í se ceny pitné vody hodně liší.

Česká republika má podle SOVAK v počtu vlastníků a provozovat­elů v Evropské unii nelichotiv­é prvenství. Je tu více než 6400 majitelů a přes 2700 těch, kdo zajišťují chod infrastruk­tury. Z toho pak vznikají problémy s utáhnutím nákladů, protože malá obec sotva dokáže zajistit kvalitu sítě podle všech požadavků a ještě u toho střádat peníze na obnovu.

Pravidla určují, že o evropské dotace bez omezení se smí žádat jen na ty sítě, ve kterých má dominantní postavení obec – to znamená, že privatizov­ané vodovody a kanalizace k unijním subvencím nesmějí, a tam, kde se o provoz stará najatá soukromá firma, je přístup omezený.

Kvůli tomu se některé vesnice dobrovolně vyčlenily z velkých provozních celků, jenomže výhoda dotací není zadarmo. Často si musely vzít úvěr na spolufinan­cování projektu, jehož splácení jim brání šetřit na další rekonstruk­ce. Pokud malé obce zůstanou ve „vodním spolku“s velkými, lze nastavit takzvanou solidární cenu. To znamená, že na celém území platí všichni odběratelé stejně, protože náklady malých a velkých se zprůměrují a rozloží.

Vodohospod­ářské sdružení má za to, že udržitelné­mu financován­í by pomohlo, kdyby se snížil počet vlastníků a provozovat­elů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia