Lidové noviny

Smog? Rouška příliš nepomáhá

Modré nebe a sluneční paprsky neznamenaj­í, že ve vzduchu nejsou jedovaté látky

- PRAHA

Smogová situace v Česku nepolevuje. Nejhorší je v Praze, ve Středočesk­ém, Plzeňském a Olomouckém kraji, ale špatné rozptylové podmínky jsou i v Ústeckém, Jihočeském, Pardubické­m a Královéhra­deckém kraji či na Ostravsku a Karlovarsk­u. A nevypadá, že by se počasí mělo zlepšit.

I proto třeba hlavní město Praha uvažuje o dočasném zavedení MHD zdarma.

„Přestože jsou hodnoty smogu zvýšené, nefunguje to tak, že by někdo vyšel ven a zemřel. Přirovnal bych to asi k tomu, že když je smog a zdravý člověk vybíhá do pátého patra, zadýchá se a zastaví o schod dřív,“říká pro server Lidovky.cz Bohumil Kotlík, vedoucí oddělení hygieny ovzduší a odpadů při Státním zdravotním ústavu v Praze.

Ohroženy jsou ale podle něj těhotné ženy, malé děti, staří lidé a ti, kteří mají problémy s dýchacími cestami či kardiovask­ulárním onemocnění­m.

Matoucí přitom může být slunečné počasí, jaké bylo o víkendu. Podle Ondřeje Vlčka z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu se i v takovém počasí ve vzduchu nacházelo až čtyřikrát více škodlivin. Aktuální situaci je proto dobré ověřit na portálu ČHMÚ. Neplatí ale, že by lidé neměli vžád- ném případě vycházet, větrat nebo nosit roušku. „Rouška funguje jen krátce, hned když se nasadí. Pak se ale dechem zvlhčí a ve vlhkosti se začnou některé látky zachycovat,“varuje Kotlík. Oproti tomu radí intenzivní větrání. Ani vycházky nejsou zapovězeny, ale citlivější jedinci se mají vyhýbat době mezi 7. a 9. hodinou ranní a večeru, kdy je dopravní špička. dom Více čtěte na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia