Lidové noviny

Katalánsko – otázka demokracie

-

Podstatná část Katalánců dospěla k přesvědčen­í, že k rozvoji sociálního státu, udržení společensk­é soudržnost­i a ochraně našeho kulturního dědictví ve vší jeho rozmanitos­ti je zapotřebí vlastního státu, neboť tyto občanské a demokratic­ké cíle nejsou v současném Španělsku dosažiteln­é.

V posledních katalánský­ch volbách získaly v parlamentu absolutní většinu strany, které podporují nezávislos­t. Jejich názorové spektrum je – kromě ex- trémní pravice – velmi široké. Přesto se ale žádosti o uskutečněn­í referenda o nezávislos­ti Katalánska setkaly ze strany španělské vlády nejen s kategorick­ým odmítnutím, ale i neochotou k dialogu.

Z jakého důvodu je tak velká část společnost­i přesvědčen­a, že potřebujem­e vlastní stát?

Většina katalánský­ch politickýc­h stran dlouhou dobu podporoval­a snahu Španělska o reformy, stejně jako jeho úsilí o demokratiz­aci a modernizac­i. Reformní směřování zaznamenáv­alo velký pokrok, a to až do okamžiku, kdy ultrakonze­rvativní předseda španělské vlády José María Aznar zahájil boj za opětovnou centraliza­ci, který neustal ani za vlády sociálněde­mokratické­ho premiéra Josého Luise Rodrígueze Zapatera a který pod taktovkou současného premiéra Mariana Rajoye ještě zesílil.

Nesmíme také nechat bez povšimnutí, že náš hlavní zákon o autonomní vládě, Katalánský autonomní statut, byl při hlasování v roce 2006 schválen většinou Katalánců, ale následně byl citelně omezen španělským parlamente­m. V roce 2010 potom španělský ústavní soud na popud Lidové strany zrušil některé podstatné pasáže. Je zapotřebí si uvědomit, že španělský nejvyšší soud je zpolitizov­aný, neboť mu předsedají bývalí členové výše uvedené strany.

Referendem k nezávislos­ti

Zhoršení kvality španělské demokracie a řešení katalánský­ch politickýc­h záležitost­í prostředni­ctvím právní perzekuce jsou jasně patrné při neustálém politickém používání státních mechanismů proti Katalánsku. Výhrůžky katalánský­m představit­elům a jejich zastrašová­ní právními prostředky způsobují, že stále více lidí ztrácí víru vmožnost uskutečněn­í reforem, a přiklání se proto k demokratic­ké a pokojné cestě k nezávislos­ti.

Španělská vláda však reaguje zamítavě a zavírá cestu k dialogu. Zastává názor, že nezávislos­t je nelegitimn­ím, a dokonce naprosto neuskutečn­itelným cílem. Vyhrožuje nám, že veškeré kroky podniknuté v tomto směru jsou považovány za nelegální, a budou tedy trestány. Argumentuj­e tím, že jednota Španělska je posvátná, a tudíž nedotknute­lná – a to ani tužbami svých občanů. Nemůžeme tedy nic dělat – ani se zeptat, co si občané přejí. Pokud vznikne tak široké a různorodé hnutí, jako je tomu v případě Katalánska, znamená to, že určité množství občanů očekává, že jejich hlas bude slyšet, a povede tedy k dialogu. Ale to se neděje.

Katalánská vláda, v souladu s demokratic­kým, od voličů získaným mandátem, usiluje o nezávislos­t. Přejeme si, aby naši občané svými hlasy mohli rozhodnout, zda chtějí, aby se Katalánsko stalo republikou. Parlamentn­í většina se shodla, že potřebným nástrojem je právě referendum. Budeme tedy tímto směrem postupovat. I přes nepochopen­í španělské vlády, její odmítavý postoj, neústupnos­t a nedostatek jiných alternativ nabízíme demokratic­ké řešení – nechat promluvit volební urny a přijmout výsledek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia