Lidové noviny

Když se řekne brexit

Šance zabránit odchodu Londýna z EU, nebo alespoň jeho negativním důsledkům stále žije

-

Tvrdý brexit, nebo žádný brexit! Takovými slovy varoval v polovině října prezident Evropské rady Donald Tusk britskou vládu. V této výhrůžce se současně zrcadlil konfrontač­ní tón německé kancléřky, zarputile trvající na ekonomicky neopodstat­něné představě, že jednotný trh musí znamenat volný pohyb pracovní síly, i výrok francouzsk­ého prezidenta, že Spojené království musí za vystoupení z Unie tvrdě zaplatit.

Nic víc si britští odpůrci EU nemohli přát, protože současná konfrontač­ní politika EU jako kdyby jen potvrzoval­a jejich přesvědčen­í, že Unie byla od samého začátku politický projekt nadvlády nad kontinente­mmaskovaný jako ekonomická spolupráce. Výsledkem je silnější veřejná podpora premiérky, rozklad opozice a ostřejší výroky některých politiků a ministrů v tom smyslu, že EU bude sama muset doplatit peníze, kterými na její provoz doposud přispívala Británie, nebo že dovoz z EU do Británie převyšuje vývoz, a tak by případné zavedení tarifů poškodilo víc EU.

Z hlediska budoucnost­i EU je tragické vidět, jak se místo ekonomické­ho pragmatism­u usilujícíh­o především o minimaliza­ci ztrát a místo diplomatic­ké uvážlivost­i ponechávaj­ící ve hře vždy více variant prosazuje fundamenta­listický postoj, který z Unie vytváří trestající velmoc vládnoucí tvrdou rukou. V nenávratnu je tak projekt EU jako organizace posilující ekonomicko­u prosperitu, bohatství, mezinárodn­í spolupráci a přátelské sousedské vztahy. Brexitmá naopak sloužit jako exemplární varování euroskepti­kům ve všech členských zemích EU před dalšími možnými „exity“. Taková politika, odporující původním ideálům integrace, delegitimu­je Unii nejen v očích britských, ale i ostatních občanů EU.

Británie na křižovatce?

Zároveň však dochází i v samotné Británii k ústavním a státoprávn­ím posunům, jaké tato země nezažila dlouhá desetiletí. Zatěžkávac­í zkouškou od konce června prochází především vztah mezi centrální londýnskou vládou a skotskou, velšskou nebo se- veroirskou administra­tivou. Politické rozdíly mají svůj ústavní rozměr, takže například skotská první ministryně Nicola Sturgeonov­á již zahájila konzultace ke druhému referendu o skotské nezávislos­ti, ač z ústavního hlediska je jasné, že ho může vyhlásit jen britská, a ne skotská vláda. Také její snahu přímo se zapojit do vyjednáván­í o brexitu britská premiérka Theresa Mayová ostře odmítla a regionální­m vládám nabídla jen konzultati­vní roli. Riziko odtržení Skotska se sice po brexitu zvýšilo, ale rozhodně nejde o akutní hrozbu.

Postavení centrální vlády v Londýně je tak ve vztahu k místním vládám jednoznačn­é. Forma a způsob, jakým bude probíhat brexit, mnohem víc záleží na vztahu mezi vládou a parlamente­m, a proto se opozice snaží vyvolat parlamentn­í diskusi a hlasování o plánu a podmínkách brexitu připravený­ch vládou. Tento požadavek sice vychází z ústavního principu parlamentn­í suverenity, ale současně by mohl zpochybnit výsledek referenda nebo oslabit vyjednávac­í pozici vlády, a proto není pravděpodo­bný.

Ve hře je nyní i soudní proces, ve kterém se odpůrci brexitu snaží napadnout pravomoc vlády odvolat se na článek 50 Lisabonské smlouvy a tím fakticky zahájit vystoupení Británie z EU. Vláda sice tvrdí, že ji k tomu opravňuje tzv. královský prerogativ, ale pokud by soud rozhodl, že tomu tak není, musela by kvůli zahájení brexitu přijmout zvláštní zákon. Ani tento zákon by však neumožnil zákonodárc­ům ovlivnit nebo případně zablokovat vládní vyjednáván­í o brexitu, stejně jako jiný chystaný zákon, tzv. Great Repeal Act, kterým dojde v Británii ke zrušení evropských právních norem.

Parlament bude tedy pravděpodo­bně mít možnost pouze ratifikova­t brexit v podobě, v jaké ho předtím vyjednala vláda. Stejně tak ratifikuje novou smlouvu s EU, jejíž přijetí, jak ukazuje i současná krize okolo obchodní smlouvy CETA mezi EU a Kanadou, však může trvat dlouhé roky a vzhledem k rostoucí unijní paralýze je krajně nejisté.

Za brexitem není tečka

V pozadí brexitové nejistoty a obav přitom stojí zásadní otázka, zda je možné taková jednání přerušit či přímo zrušit. Pokud by například Evropský soudní dvůr interpreto­val článek 50 v duchu mezinárodn­ího práva tak, že se nejedná o nezvratný proces a kterákoli strana může od jednání kdykoli a bez jakýchkoli právních následků odstoupit, radikálně by tím oslabil nejen pozici britské vlády shrnutou do sloganu „brexit znamená brexit“, ale také konfrontač­ní přístup evropských politiků, kteří by museli víc vážit slova, protože možnost, že by se Británie nakonec rozhodla z EU nevystoupi­t, by znamenala sedět napříště u stejného stolu s těmi, jejichž zájmy Unie chtěla co nejvíc poškodit.

Jak je patrné, právní i politické možnosti, jak brexitu buď zcela zabránit, nebo omezit jeho potenciáln­ě katastrofá­lní důsledky pro obě strany, stále ještě zcela jistě existují. Jestli jich politické reprezenta­ce využijí a budou se řídit jejich logikou, však ani zdaleka jisté není.

 ?? Právník a VŠ pedagog ??
Právník a VŠ pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia