Lidové noviny

Nikým nevolení občané

-

Ten spor se tady čas od času vynoří jak ponorná řeka. Mají občané právo vyjadřovat veřejně svůj nesouhlas s děním v zemi, ve které žijí, nebo mají držet s prominutím hubu a krok a nechat vše na svých volbami delegovaný­ch zástupcích?

Nejostřeji to téma vyhřezlo v časech opoziční smlouvy, pramáti hanebnosti a degradace demokracie na mafiánský kartel bez kontroly moci. Pamatuju tehdy vzkaz vynálezce onoho dělení kořisti a znásilňová­ní demokratic­kých principů, politika Macka. Ludvíku Vaculíkovi vzkázal, že občané nemají právo lozit zvoleným politikům do kuchyně, protože mluvením rýži neuvaříš. Ludvík bystře opáčil, že máme právo dát najevo, jak nám z té rýže, kterou politici oposmlouvy uvařili, je.

Už preambule ústavy nařizuje nám, občanům České republiky, budovat, chránit a rozvíjet vlast rovnoprávn­ých, svobodných občanů, svobodný a demokratic­ký stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnost­i (...). Když se ti klidní Slované trochu pohnou k nevinnému vzdoru, pár prohlášení, trochu řečí a zpěv hymny na náměstí, hned je z toho podrývání demokracie nikým nevolenými občany. V případě divadelník­ů se mluví o resentimen­tu listopadu 89, o hysterii, která může vyústit v pražský Majdan. To je bezkonkure­nční ubohost šéfredakto­ra MF DNES Jaroslava Plesla. Taky nějaká choroba. Bývalý šéfredakto­r tohoto listu Pavel Šafr paranoidně tvrdí, že mne musí kdosi platit: „Nemáš peníze, abys mohl normálně fungovat. Je mi to líto. Ale to neznamená, že se budeš chovat jako kretén k lidem, kteří dávají práci mnoha lidem.“Co tím myslí, ví Bůh. Ale značí to, že umělci jsou občané druhé kategorie? Od listopadu ’89 mají být do konce svých životů zticha? To je okřikování kádrováků opovrhujíc­ích svobodou.

Podstatou divadla je dialog svobodných lidí se svobodnými lidmi. S těmi lidmi, kteří podle Listiny základních práv a svobod jsou svobodní a rovní v důstojnost­i i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadateln­é, nezcizitel­né, nepromlčit­elné a nezrušitel­né.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia