Lidové noviny

Zemětřesen­í v Itálii se nás týká

-

Ještě tak zemětřesen­í, říkalo se za bolševika, když režim bojoval se všemi ročními obdobími. Ta představa má i dnes svůj zvrácený půvab, co by asi tak předváděla naše politická reprezenta­ce tváří v tvář zříceným budovám, stovkám obětí, chaosu.

Naštěstí není zemětřesen­í v Česku, ale v Itálii, a jak známo, co je tisíc kilometrů ode mě, jako by nebylo. Na rozdíl od srpnové tragédie v Amatrice není ale tolik obětí, a tak se nynější otřesy pomalu nedostaly ani na titulní stránky novin. Jistě, budovy nejsou lidé, ale duši mají a jejich zkáza je také tristní. A Itálie je země těch nejkrásněj­ších památek: chrámů, paláců, věží, měst a městeček. Kam člověk vkročí, najde impozantní stavby i venkovské kostelíky s historií z úsvitu dějin. Když se taková krása kácí, musí přece každého bolet srdce tím spíš, že tomu nelze zabránit. I proto se zemětřesen­í v Itá- JANA MACHALICKÁ lii musí dotknout snad každého Evropana. Ostatně když v roce 1966 Arno zalilo Florencii a napáchalo strašlivé škody nejen na stavebních památkách, ale také v knihovnách a muzeích, stovky mladých lidí z celého světa přijely pomoci – ohrožené kulturní dědictví nebylo jen italské, ale patřilo celé Evropě. A tak je to i dnes, přece.

Situace je samozřejmě vážná i pro obyvatele Apeninskéh­o poloostrov­a. Včera ráno se země mezi Anconou, Perugií a Římem opět třásla a podle předpovědí seismologů nebezpečí stále trvá, hovoří se o „synáčcích" srpnového zemětřesen­í, kteří hned tak nezmizí. Zásah tentokrát dostaly hlavně malé vesnice a usedlosti, kde se chová dobytek – lidé před zimou přišli o střechu nad hlavou a nemohou svá zvířata opustit, je to drsný boj o přežití.

Zemětřesen­í zpravidla smete všechno navzdory prognózám, možno pak obžalovat kdekoho, ale nic se tím nezmění. A to všechno se sice dá opravit znovu a Italové to po staletí tak dělají, ale člověka přece jenom jímá beznaděj, když vidí zřícenou katedrálu v Norcii, umbrijském městečku, které v roce 1979 a pak ještě v roce 1997 postihlo zemětřesen­í a teprve loni bylo kompletně opraveno. Čisté ulice, krásně opravené domy a omítnuté fasády. Všechno bylo jako dřív, zářilo novotou a bylo také opravené podle nových stavebních předpisů. I proto Norcia ještě v srpnu přežila bez zřícených budov. Teď v říjnu už ne, a tak všechno může začít znovu...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia